Artikel top billede

Staten sikrer opbevaring af besværlige data

En dansk standard sikrer nu, at de besværlige geodata gemmes i Statens Arkiver.

Læs også:
Nu gemmer staten dine digitale data for evigt

Geodata er en særlig udfordring for arkiverne.

Alle, der arbejder med geodata, bestræber sig nemlig på at lave så nøjagtige digitale beskrivelse af geografiske fænomener, som muligt.

Derfor bliver geodata bestandigt opdateret og overskrevet, når nye målinger kommer til. Og derfor har det været vanskeligt at finde komplette geodatasæt, der er bare 10 år gamle.

Det beretter Statens Arkiver, som imidlertid nu har fundet løsningen på problem.

Statens Arkiver har valgt at bevare geodata efter den danske profil af GML-standarden, og arkivet kan nu sikre, at centrale geodata bliver gemt til eftertiden.

"I GML har Statens Arkiver fundet et format, der er velegnet til bevaringsformål. Vi er overbeviste om, at de arkiverede geodata kan læses i al evighed," lyder meldingen fra Jan Dalsten Sørensen, chefkonsulent i Rigsarkivets sektion for digital bevaring. 

Danmark blandt de første 
I 2010 fastlagde Statens Arkiver de nødvendige bevaringsstandarder, for at kunne håndtere geodata.

Det har herefter været en lang proces at finde en anvendelig standard for bevaring af geodata, ikke mindst fordi man kun i begrænset omfang har kunnet læne sig op ad store, internationale bevaringsinstitutioner, eftersom Danmark er et af de første lande, hvor der kan afleveres geodata til arkiv.

Geodata er en digital beskrivelse af blandt andet landskaber, administrative grænser og arealanvendelse. De er en vigtig kilde til information om, hvordan Danmark har set ud, hvordan danskerne har arrangeret sig og på hvilket grundlag, forvaltningen har truffet beslutninger.

Matrikelkort afleveres i intervaller på fem år, så ændringer af ejendomsstrukturerne bliver bevaret for eftertiden.

"Med bevaringen af digitale matrikelkort har vi sikret en vigtig kilde til al fast ejendom i Danmark. I fremtiden vil forskere og andre interesserede kunne lave geografiske analyser af ejendomsforhold og ejendomsgrænser," siger arkivar ved Rigsarkivet, Jeppe Klok Due.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere