Artikel top billede

Foto: Poetry in motion at 30 MPH af Thomas Nugent

De ti bedste bud på fremtidens succesfulde internet-tjenester

Del din cykel, carport og arbejdskraft med resten af verden. Det sociale net er kun lige begyndt, viser megatrenden på it-mekkaet SXSW.

Over 800 millioner mennesker deler links og historier på Facebook. Men snart begynder de at dele meget mere. Ikke mindst fysiske objekter - med nettet som formidler.

Det er en af de megatrends, som man kunne spotte på årets teknologi-messe SXSW i Austin.

Begreber som co-sharing, p2p-markeder og crowdsourcing forsætter med at blive nævnt i mange sammenhænge.

I tech-kredse er vi bekendte med, at nettet længe har demokratiseret og ændret forretningsgange. I de kommende år vil hr. og fru. Danmark også se og bruge potentialet.

"Der er to ting, der kommer til at sætte massivt gang i crowdsourcing. For det første er der den sociale graf, altså det faktum, at vi især via Facebook har sat vores vennekreds i system og bedre kan drage nytte af den viden. For det andet er der smartphones, som vi har på os overalt," sagde iværksætter Brad Gerstner i sit oplæg om at udnytte "crowden".

Gerstner er selv meget omtalt i USA for tjenesten Room 77, der har ændret magtforholdet mellem hoteller og hotelgæster, fordi gæsterne deler billeder og viden om gode og dårlige hotelværelser.

En anden aktuel succesfuld tjeneste i USA er Taskrabbit, der har skabt en markedsplads, hvor private kan udføre småtjanser for hinanden (vinduespudsning, webdesign osv.)

Grundlægger Leah Busque fra TaskRabbit kunne på sit oplæg på SXSW fortælle, at Facebook er blevet et kvalitetsstempel. Brugere, der har koblet deres Facebook-konto sammen med deres TaskRabbit-konto, får simpelthen flere jobs, fordi personens netværk er med til at give troværdighed.

10 fremadstormende sociale tjenester

Massevis af sociale tjenester kæmpede om opmærksomhed på årets SXSW. Her er 10 af de mest interessante i ComONs vurdering, samt de lignende danske tjenester, som kører i samme spor. Det er tjenester, som godt kan få masser af medvind i det kommende år.

* Der bliver talt om AirBNB over hele verdenen som flagskibet for, hvordan sociale fællesskaber kan ændre brancher, som Skype har gjort med udlandstelefoni. Amerikanske AirBNB lader private udleje huse eller værelser. Tjenesten er især populær uden for USA. Derfor har firmaet for nylig oprettet dansk kontor.

* Hvis man har ledig loftsplads eller bare lidt ekstra plads i garagen, så kan man tjene en skilling på det via ShareMyStorage. En trussel mod traditionelt opmagasinering?

* En tjeneste som GoMore i Danmark formidler tomme pladser i biler. Amerikanske GetAround tager skridtet længere og sørger for at udleje private personers biler ud. Community-baseret delebilsordning. En mulig trussel mod Hertz og Avis?

* TaskRabbit har fået mange andre til at lave deres bud på nye markedspladser, hvor private og små virksomheder kan tilbyde deres hjælp.

* Hos Favors skal der ikke nødvendigvis udveksles penge men point og karma for at løse opgaver, som måske kan veksles til andre vennetjenester i fremtiden. Danske MyButler har en anden platform til en jobbørs.

* Tyske Gidsy har lige fået venturepenge fra blandt andet Danmark. Gidsy er en platform for private, der vil tilbyde deres lokalkendskab til turister og tjene penge på ydelsen. Franske TripXp gør noget lignende. Trusler mod den etablerede guide-branche?

* KeyWifi er en ny måde at dele sit internet med andre i fællesskabet. Tjeneste åbner først senere på ugen, men den lader til at minde om tidligere tjenester som Fon og Wippies.

*      ThredUP er bygget på den sandhed, at mange børnefamilie brænder inde med børnetøj, som ungerne hurtigt vokser ud af, men som andre ikke får nytte af. Det kan de med ThredUP. I Danmark er en lignede tjeneste i form af Lopply.com ved at åbne. Man kan også sætte liv i sit klædeskab og bytte tøj mellem venner hos ClosetswapRefashioner og danske Swapspot har lanceret noget lignende, hvor man bruger venners sociale fællesskab til at sælge brugt mærkevaretøj.

* Som turist får man sjældent mulighed for at tage sin cykel med. Det kan Spinlister løse ved at være lånecentral mellem private. Tjek også Byke.mobi.

* NextDoor er et fællesskab omkring naboskab. En tjeneste der måske kan overflødiggøre private vagtværn. I Danmark har vi Naboor.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere