Artikel top billede

Svært for smartphones og tabletter med LTE at krydse grænsen til Danmark

Ikke kun den nye iPad der kvæles i mobilt superbredbånd.

Selvom firmaer som Asus og Samsung står på spring for at lancere nye tablet-pc'er med LTE i Danmark, - og selvom både Telia og TDC har været i gang med at udbygge deres LTE-net i over et år, så er det stadig stærkt usikkert, hvilke apparater og telefoner, der vil kunne koble sig på danske superbredbånd.

Det er nemlig ikke kun Apples nye LTE-iPad, der ikke kan bruge de danske teleselskabers LTE-frekvenser. Samme situation gælder for de fleste nye smartphones med LTE, som firmaer som LG, Samsung og HTC markedsfører i andre dele af verden, primært USA.

Faktisk er teleselskabernes LTE-net rundt omkring i verden så forskellige, at kun LTE-apparater købt i ét land kan formodes at virke dér.

Problemet med at krydse landegrænser med en LTE-telefon eller tablet-pc, bliver større og større, siger branchetidsskriftet Wireless Intelligence.

I en rapport fra december konkluderede Wireless Intelligence, at den store fragmentering i løbet af de næste to år vil blive et alvorligt problem, der vil kan hæmme udbredelsen af den næste generation af det mobile bredbånd.

Rapporten slog fast, at verdens LTE-net i 2015 vil være baseret på hele 38 forskellige frekvenser - et forhold, som kan gøre LTE-roamming  yderst vanskeligt.

Og de mange forskellige frekvenser er kun én detalje.

Selv med de helt rigtige frekvenser er der måske alligevel ikke hul igennem overhovedet: Forskellige telefoner eller tablet-pc'er med LTE-radioer, der understøtter Telias og TDCs danske LTE-net på 2600 Mhz  og 1800 Mhz (kun Telia) vil måske alligevel ikke kunne levere så meget som en enkelt Mbit indenfor Danmarks grænser.

Samsung og Asus på trapperne

Det er nemlig kun apparater, som producenten og det danske teleselskab i forening har gennemtest og tilpasset, der helt sikkert kan bruge et dansk LTE-net. Det forklarer Telias tekniske produktchef, Konrad Paul Hahn, til ComON.

"Selvom de (LTE-apparater) understøtter vores LTE bånd på 1800 og 2600 Mhz, så kan man stadig ikke være 100 procent  sikker på, at de fungerer. Når en operatører lancerer LTE produkter, ligger der et stort testarbejde bag. Det er et samarbejde mellem producenten og operatøren som sikrer, at enhederne kommer til at fungerer helt optimalt. Det er derfor vigtigt, at man kun køber enheder der er lanceret lokalt af operatøren," siger han.

Det er især konkurrenter til Apples iPad, der står på spring med LTE-apparater, der kan anvendes på de danske net.

Ifølge ComONs oplysninger er både Samsung og Asus i gang med at teste de nævnte tablet-pc'er på danske LTE-net.

Asus har bebudet, at den næste udgave af den roste tablet Transformer Prime får både 3G og LTE.  Adspurgt om Pad Infinity, som tabletten er døbt, kan bruge danske LTE-net, lyder svaret fra Asus' nordiske PR-tjeneste: "Måske."

Samsung er angiveligt tæt på at lancere tabletten Galaxy Tab 8.9 med LTE i Danmark. Hvornår - eller om det overhovedet  - bliver med intakt super bredbånd, vides dog ikke.

LTE, som nogen kalder 4G, tilbyder i sin nuværende form teoretiske hastigheder på op til 100 Mbit/s i download og 50 Mbit/s i upload. Den forventede gennemsnitlige downloadhastighed ligger dog kun på 10-40 Mbit/s.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere