Læs også:
It-bøvl lammer ungdomsuddannelserne
Digitale ansøgninger til uddannelser sætter rekord
Derfor skal Folkeskolen have egen app store
1. marts var oprindeligt deadline for tilmelding til en ungdomsuddannelse.
På grund af problemer med lange svartider på optagelse.dk, hvor tilmeldingen foregår, er deadline nu udskudt til den 9. marts.
Det er Uni-C, der står for driften af optagelse.dk.
Og her melder man nu ud, at man regner med, at alle ansøgninger når igennem til den nye deadline om to dage.
"Mit bedste estimat er, at alle ansøgninger er kommet igennem inden den nye deadline. Systemet kan håndtere det nu. Det vil jeg godt love," siger Per Thorbøll, der er underdirektør i Uni-C.
Lange svartider
Det er ifølge Per Thorbøll lange svartider, som har givet problemer med systemet i spidsbelastningsperioder.
Det har især ramt vejledere landet over. De har ifølge brugt systemet inden for samme korte tidsrum med lange svartider til følge.
"Det har især haft betydning for vejlederne, der har skullet håndtere mange ansøgere, og der har de haft nogle arbejdsvaner, der gør, at de typisk arbejder på systemet mellem 10 og 13," siger han.
Det problem skulle gerne være løst nu, fastslår Per Thorbøll, der godt forstår kritikken af systemet og de lange svartider.
"Vi har gjort alt, hvad vi kan for at forbedre dem, og det er jo så heldigvis også lykkedes. Men det er ærgerligt, at det har ramt folk især i vejledningssystemet med lange svartider," siger han.
Han mener ikke, at man hos Uni-C har kunnet forudsige, at vejledernes nye opgaver ville give systemet problemer med lange svartider:
"Vi har udført nogle load-test og nogle performance-test, som tidligere har vist sig at kunne forudsige ting. Det har de så ikke kunnet i år, og vi derfor kommunikeret med leverandøren om få forbedret disse tests."
Lammer hele systemet
Per Thorbøll mener, at problemerne med de lange svartider kan bunde i, at vejlederne har fået flere opgaver, de skal løse.
"Der er kommet nogle nye ting, som vejlederne skal kunne, og den nye brugeradfærd har vi så ikke kunnet fange i vores test," siger han.
Det har ifølge Per Thorbøll vist sig, at det giver lange svartider i hele systemet, når der kommer tilstrækkelig meget belastning på bestemte funktioner.
"Det raffinerer vi nu, så vi i fuldt omfang fanger dén brugeradfærd, når vi tester en ny version af programmet," forklarer han.
Han mener samtidig ikke, at svartiderne har været et lige så slemt problem for ansøgerne som for vejlederne.
"For de almindelige brugere har det ikke været så slemt, fodi de typisk bruger systemet uden for spidsbelastningsperioderne mellem 10 og 13," siger han.
Omkring 85 procent af ansøgningerne allerede er gået igennem til uddannelsesinstitutionerne, oplyser Per Thorbøll.
Han forventer, at de resterende ansøgninger er behandlet, inden tidsfristen.
Læs også:
It-bøvl lammer ungdomsuddannelserne