Læs også:
Derfor får danske datakriminelle ikke politi-besøg
Patent- og Varemærkestyrelsen hacket
Der har været en kedelig tradition for, at danske virksomheder ikke anmelder hacker-angreb til politiet.
Det viser tal fra Rigsadvokaten, som har optalt, hvor mange gange politiet har foretaget indgreb i meddelelses-hemmeligheden og ransagninger i det forløbne år.
Men der er også dem, der godt tør stå frem.
"Jeg kan godt bekræfte, at hacker-angrebet mod Patent- og Varemærkestyrelsen er politianmeldt," lyder det nu fra Jesper Kongstad, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen.
Fra hemmelighedskræmmeri ..
Den stribe angreb, der har ramt danske organisationer og virksomheder i de seneste måneder, blandt andet Ritzau, Statsforvaltningen, Patent- og Varemærkestyrelsen og IT-Branchen, kan være med til at vende den manglende lyst til offentlighedens indblanding og skubbe gang i et retsligt efterspil.
I første omgang ville Patent- og Varemærkestyrelsen ikke svare på, om de havde politianmeldt det spektakulære hackerangreb mod myndigheden.
Der var et ønske om at skabe lukkethed omkring sagen.
I forbindelse med hacker-angrebet talte Computerworld med styrelsens direktør, Jesper Kongstad, som sagde:
"Vi kender selvfølgelig fuldstændig til, hvad der er sket. Men jeg ønsker ikke at kommentere det, fordi vi ønsker at beskytte os bedst muligt."
Hvilken politikreds har I politianmeldt sagen til?
"Jeg vil slet ikke komme ind på de detaljer."
Har i politianmeldt det?
"Det spørgsmål vil jeg heller ikke svare på," svarede han.
Helt nye toner
Nu er hemmelighedskræmmeriet lagt på hylden, og Jesper Kongstad fra Patent- og Varemærkestyrelsen lægger kortene på bordet.
"Det er ikke længere så farligt at udtale sig om hackerangrebet, men lige i situationen havde vi en interesse i at får styr på tingene, før vi udtalte os om, hvad vi gjorde," siger han.
"Vi ville gerne have et operationelt råderum, og derfor sagde vi ikke noget konkret."
Hvorfor har I nu valgt at politianmelde angrebet?
"Der er efter vores opfattelse sket ulovligheder i forbindelse med, at personer har forsøgt at trænge ind i vores it-system. Derfor har vi anmeldt det til politiet."
"Det mener jeg, at alle offentlige myndigheder bør gøre, så det er såmænd ikke den store overraskelse, at vi anmelder angrebet," siger Jesper Kongstad.
Statsforvaltningen, der ligeledes har haft uønsket besøg på serverne, har også overdraget sagen til politiet.
"Hacker-angrebet er anmeldt til politiet," fortæller den ansvarlige for it hos statsforvaltningen, kontorchef Carsten Grage til Computerworld.
"Der er foregået noget kriminelt, og det er selvfølgelig blevet anmeldt."
Læs også:
Derfor får danske datakriminelle ikke politi-besøg