Stress har efterhånden fået prædikatet "en folkesygdom", og det skyldes sandsynligvis, at vi indimellem lever på grænsen af, hvad vi kan håndtere.
Ud over at passe vores arbejde har vi smartphones der ringer, Facebook-opdateringer der skal kommenteres på og mails der i en lind strøm lander i vores indbakke.
"Hjernemæssigt er vi jo groft sagt stadigvæk som et stenaldermenneske. Men de sidste 20 år - og måske især gennem de seneste fem - er antallet af informationer, som vi bliver udsat for, steget helt vanvittigt," siger Jeppe Budde der er psykolog og gennem mere end 20 år har beskæftiget sig med meditation, og det han kalder for "træning af opmærksomhed."
Ny teknologi giver uro
Han mener, at vi i dag skal træffe flere beslutninger i et tempo, hvor vi ikke altid kan være med mentalt. Det skyldes ifølge Jeppe Budde, at vi omgiver os med teknologi, der i stigende grad gør krav på vores opmærksomhed.
Derfor har vi brug for mere ro - og det kan vi blandt andet få gennem meditation.
Og paradoksalt nok har han været med til at udvikle en app til iPhone- og Android-telefoner, der kan hjælpe os med det.
App'en, der hedder iMindfulness, er en meditations-app, som vi kan bruge i de små breaks, der opstår i løbet af dagligdagen.
"Mange tror ikke, at du kan meditere i bussen midt i myldretiden. Men det kan du godt. Du kan også gøre det, når du har en pause på arbejdet. For mig er det netop afgørende, at vi med app'en kan få pillet lidt af det mystiske og spirituelle ud af meditationen, " siger han.
Tre programmer
Appen indeholder tre forskellige meditationsprogrammer. Et på fire minutters længde, samt et på 10 minutter og et på 20 minutter.
Alle programmer er indtalt af Jeppe Budde selv, der med sprød stemme fortæller dig ting som:
"Du skal forestille dig skyerne, der blæser hen over på himlen en efterårsdag. Betragt dine tanker på samme måde. Tanker der kommer og tanker der går."
Derfor kan meditation gavne dig
Jeppe Budde får ideen til app'en, da en af hans kursister fortæller ham, at han hen over sommeren har fået mediteret meget, fordi han har hentet en meditations-app til sin smartphone.
"Smart," tænker Jeppe Budde og går selv ind for at finde app'en på nettet. Men det viser sig, at den kun findes på engelsk.
Derfor tager han straks kontakt til en bekendt, der er app-udvikler, og halvanden måned senere har de en dansk app klar til download i Apples App Store - og i år er den også kommet til Android.
Indtil videre er app'en, der koster 12 kroner, blevet downloadet mere end 10.000 gange.
Derfor gavner meditation
Normalt bliver det på meditationskurser anbefalet, at du mediterer dagligt.
Og derfor har appen en påmindelsesfunktioner, så du ikke glemmer at få dit daglige fix. Desuden fører appen også statistik over din meditation, så du kan se, hvor meget du får mediteret.
Ifølge Jeppe Budde er det især vigtigt at få mediteret, hvis du føler dig stresset eller har på fornemmelsen, at du kører på kanten af din ydeevne.
Her kan meditationen gøre dig bevidst om, hvordan du har det, før du ryger ud over kanten.
"Det handler om, at du komme i bedre kontakt med dig selv og finde ud af, hvordan du i virkeligheden har det. Er du rastløs og urolig, så kan meditationen hjælpe dig med at finde ud af, at du er rastløs og urolig," siger han.
Og ifølge Jeppe Budde betyder det, at du bliver bedre til træffe de rigtige beslutninger i pressede situationer.
Læs også:
Undgå at dit kaffe-trip løber løbsk - brug denne app
Fem tips til at arbejde super-effektivt hjemmefra