Artikel top billede

Retten i Næstved har besluttet at sende tre domæner på tvangsauktion.

Danske domæner på tvangsauktion for første gang

Knud Jacobsen er den formentlig første dansker, der oplever at få sendt en række domæner på tvangsauktion.

Knud Jacobsen fra Dianalund er formentlig den første dansker, som oplever at få sendt tre domænenavne på tvangsauktion.

Det er nemlig følgen af en sag ved retten i Næstved, hvor en modpart i fogedretten har krævet udlæg i domænerne for at sælge dem på tvangsauktion på grund af en tvist om penge.

Hos DK Hostmaster, der administrerer den danske del af internettet, fortæller konstitueret direktør Line Fuhr, at man aldrig tidligere i firmaets historie har hørt om, at domæner er blevet solgt på tvangsauktion.

Hun fortæller, at der som sådan ikke er noget i vejen for, at domæner kan handles, men at domænereglerne betyder, at man ikke må købe et domænenavn med videresalg for øje.

Første domæner på tvangsauktion

På Københavns Universitets juridiske institut fortæller lektor Clement Petersen, der også er juridisk sekretær hos Klagenævnet for Domænenavne, at han ikke har kendskab til tidligere sager, hvor en kreditor har foretaget udlæg i domænenavne for at sætte dem på tvangsauktion.

"Dette er tilsyneladende første gang, at nogen har bedt en landsret om at tage stilling til, om der er noget til hinder for at foretage udlæg i danske domænenavne - og det fandt landsretten ikke, at der var".

Han forklarer, at domænenavnene herefter kan kræves solgt på en tvangsauktion. 

Vil bare have sine penge  
Det er advokat Johan Schwarz-Nielsen fra Birkerød, som har begæret de tre domæner på tvangsauktion.

Han fortæller, at han har gjort udlæg i Knud Jacobsens domæner for at forsøge at sælge dem på tvangsauktion.  

"Sagen er den, at jeg har ført nogle sager for ham og har noget salær til gode," siger Johan Schwarz-Nielsen.

"Det er rigtigt, at jeg har gjort udlæg i domænerne. Det er fordi, han angiveligt ikke ejede andet," siger Johan Schwarz-Nielsen.

To af domænerne på tvangsauktion er relateret til firmaer, som drives af Knud Jacobsen, men som han ifølge Johan Schwarz-Nielsen i fogedretten har oplyst, at han ikke ejer.

Det sidste hedder retten-på-vrangen.dk og er knyttet til en hjemmeside, hvor Knud Jacobsen i et bramfrit sprog giver sin mening til kende om egne og andres oplevelser med systemets myndigheder og de udfordringer, han har mødt på livets vej.

De vil lukke munden på mig

Blandt andet omtaler han på hjemmesiden navngivne personer i retssystemet og politiet. Og netop derfor mener Knud Jacobsen, at sagen i virkeligheden handler om at få lukket munden på ham ved at tage domænet fra ham.

"Jeg er ikke den eneste i Danmark, der har måttet lave om på domænenavne. Når man gør en lille smule oprør mod systemet, så bruges alle midler for at ødelægge det," siger Knud Jacobsen.  
 
Men Johan Schwarz-Nielsen afviser, at sat han har begæret domænerne på tvangsauktion for at knægte Knud Jacobsens ytringsfrihed.

"Overhovedet ikke. Der er ingen af de mennesker, jeg kender personligt eller har privat forbindelse med. Jeg er sådan set ligeglad med dem," siger han og fortæller, at han blot forsøger at få sit tilgodehavende på omkring 50.000 kroner hjem.

Hvor meget han kan få for sparol, kikmose eller retten-paa-vrangen på en kommende tvangsauktion, tør han ikke gisne om. Men han peger på, at der er solgt domæner for større beløb end de 45 kroner, et nyt domæne koster hos DK Hostmaster.

"Jeg aner det virkelig ikke. Jeg har aldrig prøvet det. Jeg ved ikke, om nogen gider overtage de domæner. Jeg ville bare se hvad det kunne bære, fordi jeg gerne vil have mine penge hjem," siger han.

Derfor skal du nok ikke byde

Behold pungen i lommen

Hos advokatfirmaet BvHD fortæller it-advokat Nis Peter Dahl, at der intet er i vejen for at sætte domæner på tvangsauktion, for de udgør nemlig en værdi.

"Det er en værdi, at man har brugsret til domæner, og at man er registreret indehaver af dem. De er simpelthen aktiver og aktiver kan jo bortauktioneres," siger Nis Peter Dahl.

Han fortæller, at der rent praktisk vil ske det, at køberen får retten til domænenavnene og efterfølgende vil blive indført hos DK Hostmaster som registrant.

"Men hvis jeg skulle på den auktion, så ville jeg holde min pung i lommen," siger han.

Det skyldes, at køberen ifølge Nis Peter Dall kan komme i den meget spøjse situation at han efterfølgende eventuelt vil blive mødt af en klagesag ved Klagenævnet for Domænenavne fra den oprindelige ejer, som muligvis ligger inde med varemærkeretten til de navne, som anvendes i domænerne.

Ifølge it-advokaten er det umiddelbart kun retten-paa-vrangen, som er et generisk navn, alle kan bruge.

Navnene Sparol og Kikmose er knyttet til produkter, henholdsvis olietilsætningsstoffer og heste. Og der har Knud Jacobsen muligvis varemærkeretten, som har forrang i domæneklagesager.

Har garderet sig

Knud Jacobsen selv mener ikke, at de tre domæner har nogen som helst værdi for andre. Derfor har han ingen planer om at byde på sine egne domæner på en kommende auktion.

"Hvorfor skulle jeg det? Det ville da være dumt. Der er ingen andre, der kan bruge dem," siger han.

Hvad angår sparol og kikmose, peger han på, at der tale om varemærker, og dem mener han ikke andre får lov til at bruge, hvis han klager til Klagenævnet for Domænenavne.

"Dem, der køber det, må ikke bruge det. Hvis nogen vil prøve at indregistrere sparol, så vil de blive afvist," siger Knud Jacobsen og fortæller, at det er en selvfølge, at han vil klage til Klagenævnet for Domænenavne for at få overdraget domænet fra køberen.

Fortsætter ytringer fra nyt domæne

Hvad angår retten-paa-vrangen.dk, den gren hvorfra Knud Jacobsen synger med sit næb, fortæller han, at han har flyttet hele indholdet af siden til et nyt domæne.
 
"Retten-paa-vrangen har vi flyttet. Vi har ændret navnet på den. Den hed før Retten-paa-vrangen. Nu er det ud i en køre og det er fuldt lovligt," siger han.

Dermed kan læserne af retten-paa-vrangen i stedet læse det samme indhold på rettenpaavrangen, som fortsætter, fortæller han.

Faktisk ser han tvangsauktionen på domænet som lidt af en fordel, fordi han dermed har fået flyttet siden til et mere mundret domæne.

"Du kan da godt se, at det er nemmere at skrive rettenpaavrangen ud i en køre. Det andet var faktisk lidt af et handicap. Så jeg er faktisk glad for at komme af med det," siger han.

Høje priser er set før

De tre domæner skal efter bestemmelse fra Fogedretten i Næstved på tvangsauktion hos Københavns Auktioner.

Her fortæller direktør Per Fruergaard, at domæner generelt bliver købt og solgt, det nye er blot, at der her er tale om en tvangsauktion. Og det har han ikke prøvet før. 

Han fortæller, at man endnu ikke har sat pris eller tidspunkt på auktionen.

"Et domænenavn har jo ingen værdi. Det er trafikken på domænet, der har en værdi. Og jeg ved ikke engang, om jeg kan få oplyst, hvad der er af trafik," siger han.

Han vurderer, at domænenavne kan sælges fra nogle få tusinde kroner og op til mange hundrede tusinde kroner.
 
"TDC fik lov at betale meget for deres," siger han og henviser til myten om Thy Data Central, der angiveligt tjente kassen, da TDC blev virkelighed.

Sagen er helt tilbage fra 2001, og du kan læse mere om den her, og om hvordan TDC gav en million dollar for et andet domæne her:

Per Fruergaard fortæller, at man ikke kan sætte mindstepris på en tvangsauktion, men at man kan afstå fra at sælge, hvis man forventer at få mere på en auktion nummer to.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere