Artikel top billede

USA på vej med verdens hurtigste computer

Amerikanske forskere er på trapperne med en gigantisk supercomputer.

Computerworld News Service: Et regeringsstøttet udviklingscenter i den amerikanske delstat Tennessee er på vej med en ny supercomputer, der kan hjælpe USA tilbage i kapløbet om toppladserne på listen over verdens hurtigste supercomputere.

Supercomputeren Titan fra Oak Ridge National Laboratory (ORNL) forventes færdig til efteråret og vil levere mellem 10 petaflops (10.000 billioner operationer per sekund) og 20 petaflops ved peak performance.

Den indledende fase er netop overstået, tilføjer laboratoriet.

Stor opgradering

Titan, der er et Cray XK6-system, bliver resultatet af hardware-opgradering af ORNL's eksisterende supercomputer Jaguar, som kan levere 3,3 petaflops ved peak performance.

Verdens hurtigste supercomputer i dag, K computeren fra Japan, kan byde på en peak performance på 10,51 petaflops, kan man læse i den seneste gennemgang af de 500 hurtigste supercomputere i verden.

Listen kommer hver juli og november, og sidste gang en amerikansk computer var på førstepladsen, var det ORNL's Jaguar i november 2009.

På det seneste har USA forsøgt at indhale Kina og Japan i supercomputer-kapløbet. De to lande har ligget i spidsen siden begyndelsen af 2010.

Rusland er ved at bygge en supercomputer med 10 petaflops, som skal implementeres ved udgangen af 2013, og anden supercomputer i USA, Stampede-systemet med 10 petaflops, vil komme i brug på University of Texas i begyndelsen af 2013.

Næste milepæl

Den næste store milepæl for supercomputere bliver at nå exaflop-performance, som bliver omkring 100 gange hurtigere end de eksisterende supercomputere, inden 2018.

Titan vil kombinere Advanced Micro Devices seneste 16-core Opteron 6200 CPU med Nvidias grafikprocessor Tesla. CPU'en skal erstatte to eksisterende six-core Opteron chip for at skabe mere generel computerydelse, og Nvidias processorer skal booste de videnskabelige og matematiske udregninger. Koblingen mellem de to chip og systemets hukommelse bliver på samme måde opgraderet.

Titan får 299.008 kerner og 600 terabyte hukommelse, når den står færdig. Titan blev første gang annonceret i oktober 2011.

Supercomputere gør det muligt for chip-producenterne at udnyttelse ydelsen i deres mikroprocessorer fuldt ud.

Selv om AMD måske nok får en fordel, når Titan kommer op at køre, så vil Stampede-computeren bruge Intels kommende Xeon E5-processor sammen med en såkaldt co-processor der har fået navnet Knight Corner til accelereration af specialiserede applikationer.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere