Artikel top billede

Danmarks ACTA-minister tvivler ikke på IFPIs tal

Handelsminister Pia Olsen Dyhr forklarer sin påstand om, at 95 procent af alle downloads er ulovlige.

Som for at sætte trumf på sin påstand om, at der skam ER et stort behov for antipirat-traktaten ACTA, kundgjorde handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyh (SF) ved et samråd i folketingets europaudvalg, at næsten al musik, der downloades fra nettet, faktisk er ulovligt.

Den markante påstand fik Enhedslistens Stine Brix til at studse. Hun sendte derfor et skriftligt spørgsmål afsted til ministeren, hvor hun udbad sig en forklaring om det høje tal.

"Hvorfra stammer ministerens viden om, at 95 pct. af den musik, der bliver downloadet på nettet, bliver downloadet ulovligt, og mener ministeren, at kilden til dette tal er troværdig og uvildig, og at tallet er up-to-date?" løs det let giftige spøgsmål, hvis svar spørgeren - og de fleste andre iagttagere i piratdebatten formentlig allerede kendte udmærket godt i forvejen.

Svaret var naturligvis, at det er rettighedsindustriens interesseorganisation, IFPI, der har bragt det enorme pirat-skøn til torvs.

IFPI har en klar i økonomisk interesse i, at fremstille piratproblemet som så stort så muligt - og musikindustriens organisationen er tidligere blevet grebet i at male Fanden lidt for meget på væggen.

Men alligevel finder handelsministeren ikke anledning til at betvivle IFPI-tallene:

"Henvisningen - som jo netop ikke var specifikt angivet som et præcist tal - stammer fra Rettighedsalliancen, og har blandt andet fremgået af en artikel i Børsen d. 16. december 2011. Tallet er også at finde i rapporten "Digital Music Report 2009" fra IFPI (International Federation of the Phonographic Industry). Jeg har ikke grund til at betvivle oplysningerne fra Rettighedsalliancen og IFPI," skriver ministeren i sit svar til Stine Brix.

ComON har gransket den omtalte udgave af Dagbladet Børsen. Blandt en række artikler om piratkopiering finder man dette citat:

"I dag er op mod 95 pct. af det digitale marked ulovlige downloads, og det er ganske enkelt ikke muligt at finde folk til at investere i et så ulovligt marked," siger Maria Fredenslund, der er leder af Rettighedsalliancen."

Som tidligere omtalt på ComON er de 95 procent et globalt skøn fremsat af IFPI på baggrund af fire år gamle forhold.

Handels- og investeringsminsiteren erkender dog i sit svar til Stine Brix, at der nok er "vanskeligheder forbundet med at fastslå det præcise omfang af den ulovlige udnyttelse af musik på internettet, da det i sagens natur er tvivlsomt, om de, der bryder loven, frivilligt vil indrømme det, ligesom der tilsyneladende er mange, der ikke er tilstrækkeligt opmærksomme på, om det, de downloader, er lovligt."

Handelsministeren, der er en stor fortaler for den ACTA-traktat, hun har underskrevet på Danmarks vegne, slår videre fast, at der uanset tallets rette størrelse ikke er grund til at betvivle behovet for indgreb mod piratkopiering:

"Én ting, der imidlertid er sikkert, er, at krænkelse af ophavsrettigheder på internettet er et problem af ikke ubetydeligt omfang. ...Det afgørende for mig og for regeringen er derfor ikke det konkrete procenttal, men vigtigheden af at fokusere på det klare billede, som fremgår af udvalgsrapporten, nemlig at den ulovlige piratkopiering er et massivt samfundsmæssigt problem. Regeringen har derfor skarpt fokus på at begrænse den ulovlige piratkopiering, der har en omfattende skadelig effekt for kunstneren, forbrugeren, erhvervslivet og den økonomiske vækst," heddet det i svaret fra handels og investeringminster Pia Olesen Dyhr.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere