Læs også: 3 tvinges til at blokere for adgang til musiktjeneste
Når Rettighedsalliancen kræver, at 3 stopper sine kunders adgang til Grooveshark, så er det med antagelsen om, at de andre danske teleselskaber vil følge fogedrettens kendelse og uden at protestere også blokerer sine kunders adgang til Grooveshark.
Den antagelse ser alliancen ud til at få ret i.
Hos Telenor siger firmaets regulatoriske chef, Nikolaj Pfeiffer, at Telenor vil dns-blokere adgangen, så snart Rettighedsalliancen skulle anmode om det.
Blandt hans konkurrenter i den øvrige telebranche er der umiddelbart samme holdning til blokeringssagen.
"Jeg mener, at der ligesom er lagt en linje, hvordan de her sager fungerer. Den normale procedure er, at vi følger afgørelserne, når der ligger sådan en dom," siger direktør for telebranchens brancheforening Telekommunikationsindustrien, Jakob Willer, der nu vil drøfte med sine medlemmer, om firmaerne vil afvige fra den normale praksis i denne sag.
Hvem repræsenterer Grooveshark?
Fogedretten på Frederiksberg afgjorde ikke, om Grooveshark er ulovlig eller ej i Danmark.
I fogedretssager skal en sagsøger blot sandsynliggøre at der sker en krænkelse for at opnå et fogedforbud.
En nærmere granskning af lovligheden vil finde sted i en efterfølgende justifikationssag.
I dansk retspraksis er der indtil videre ikke praksis for at inddrage og høre det firma, som bedes blokeret, i dette tilfælde Grooveshark. Det er med til at skævvride debatten, mener teleselskaberne.
"Det problematiske er jo, at det er en teleudbyder, som skal stå og repræsentere Groovesharks interesser og forsvare dem. Det er der jo ingen, der gør. Det har de heller ingen forudsætninger for at gøre. Så hvor er Grooveshark henne i den afgørelse?," spørger Jakob Willer.
Valgt den mindste modpart
Da Antipiratgruppen krævede at få lukket danskernes adgang til The Pirate Bay, skete det via en lignende fogedretssag anlagt mod det daværende Tele2.
Mange spekulerede i, at sagsøgerne udvalgte netop Tele2 blandt rækken af større teleudbydere for at få en modstander med mindst mulige muskler til at føre sagen videre end fogedretten (Telebranchen endte dog med at støtte Tele2 i sagen).
En lignende taktik med at udpege den mindste modpart kunne man forestille sig, at Rettighedsalliancen har anlagt i den aktuelle sag, hvor Rettighedsalliancen har valgt at trække 3 i fogedretten.
3 har for flere år siden meldt sig ud og er stadig ikke medlem af brancheforeningen Telekommunikationsindustrien (TI). Derfor kan 3 ikke umidelbart forvente rygstøtte fra konkurrenterne,
Ifølge Rettighedsalliancens talskvinde Maria Fredenslund er det fuldstændigt tilfældigt, at man har valgt at anlægge sagen mod 3.
Hos 3 føler man heller ikke, at man er udpeget som et "let bytte".
"Vi er jo ikke helt uden "muskler", bare fordi vi har meldt os ud af Telekommunikationsindustrien. Så det tror jeg ikke, får nogen betydning for sagens udvikling," siger Stine Green Paulsen, kommunikationschef hos 3.
Hun peger på, at der altid er en dialog blandt selskaberne uanset medlemskabet af TI, og at 3 indtil videre føler sig klædt på til at mønstre et habilt forsvar, hvis sagen kører videre efter den første fogedretsafgørelse.
3's juridiske afdeling har fire uger til at vurdere, om firmaet vil anke dommen.
Læs også: 3 tvinges til at blokere for adgang til musiktjeneste