It-services, som kunderne får leveret direkte fra en producent, bliver en stadig mere akut og nærværende udfordring for forhandlerne i it-kanalen. Sådan ser det bagtæppe ud, som for nylig har fået en stribe hosting-forhandlere til at stifte deres egen brancheforening.
Den nye forening er indtil videre meget karrig med meldinger om, hvad der står i formålsparagraffen.
Den nyvalgte formand, Niels Reinau fra Dandomain, forklarer den lave profil med, at man endnu ikke har foreningens hjemmeside oppe at køre.
CRN har talt med en lang række kilder i hostingbranchen, som tegner et broget billede af motiverne bag den nye brancheforening.
Fokus på kvalitet
Kilderne er enige om, at et af de væsentligste formål for den nye forening er at få opstillet et sæt tekniske standarder, som skal bruges til at skille fårene fra bukkene i en del af it-branchen, hvor kvaliteten efter sigende kan være noget svingende.
"Der skal fokus på forskellen mellem seriøse og mindre seriøse forhandlere," som en forhandlerkilde udtrykker det.
En anden kilde er mere konkret:
"Der er planer om en fælles teknisk revisions-standard, som forhandlerne skal leve op til. Det er noget, vi bestemt kan bruge, fordi det vil give større gennemsigtighed for kunderne og synliggøre hosting som en selvstændig vertikal i markedet," lyder det.
Samtidig peger flere kilder på, at man med en brancheforening i ryggen vil stå stærkere i forhold til producenterne. Det vil først og fremmest sige Microsoft, som med sine egne cloud-baserede hosting-ydelser stille og roligt æder sig ind på markedet og med tiden gør en del af hosting-forhandlernes forretning overflødig.
"Microsoft pipper lidt med to næb i den her sag og taler om, at partnerne er vigtige, men samtidig sælger man de samme ydelser som hosterne og dumper priserne på cloud-licenser," som en kilde udtrykker det.
Fælles indkøbsforening
Netop prissætningen af licenser er et tredje felt, hvor en ny brancheforening kan tale forhandlernes sag. Ifølge flere kilder er det almindelige kendt i branchen, at hosting-forhandleren Scannet i et stykke tid har købt Microsoft-licenser i Storbritannien 25 procent under prisen i Danmark. Nogle forhandlere fortæller, at de godt kunne være fristet til at kopiere den model gennem den nye branchefrorening.
"Nogle af mine kolleger er nok lidt sure over, at Microsofts danske licenspriser er højere end i udlandet, og de nærer måske en drøm om en fælles indkøbsforening, der kan skaffe bedre priser," lyder det fra en forhandler, som dog ser skeptisk på et muligt indkøbssamarbejde.