Friske penge og ny direktør blev et vendepunkt for ERP-forhandleren Consit A/S. Efter et skrækkeligt 2010 for, hvor resultatet før skat endte på minus 4,7 millioner kroner, lykkedes det at vende udviklingen i 2011.
Begge selskabets forretningsenheder Consit A/S og Consit Management A/S (Consit Team Collab kom først til i 2012) kom ud med overskud.
"Vi kom fra et minus på 4,7 millioner kroner før skat i 2010 til et plus på cirka 600.000 kroner før skat i 2011," siger Morten Skovby, direktør, Consit.
Han mener i øvrigt, at driftsregnskabet, altså resultatet før finansielle omkostninger også kaldet EBIT, er endnu mere interessant.
"Ses der udelukkende på EBITDA, så lander resultatet for Consit A/S og Consit Management A/S tilsammen på i alt 1,1 million kroner," siger Consit-chefen.
Morten Skovby kørte parløb som direktør med Per Erland gennem 10 år i IT Gruppen, der i 2007 blev overtaget af EG. I januar sidste år overtog EG's koncerndirektør Leif Vestergaard midlertidigt posten som direktør i IT Gruppen, og de to forlod efter aftale IT Gruppen og ville - også efter aftale - ikke sige noget om hvorfor. En mulig forklaring på de tos fratræden kan være, at den ene eller begge direktører i et antal år efter salget var bundet af en konkurrenceklausul.
Sidste sommer trådte Per Erland så ind som passiv investor og bestyrelsesformand i Consit, mens Morten Skovby indtog direktørstolen og en ejerandel på 25 procent. De sidste 25 procent ejes af den oprindelige Consit-ejer Jan Abildgaard.
Består af tre A/S'er
Consit består i dag af tre aktieselskaber, som alle ejes af et holdingselskab Consit Holding af 2007 ApS. Consit A/S, Consit Management A/S og Consit Team Collab, som er stiftet, efter at 2011-regnskabet blev til. Faktisk er Team Collab så nyt, at det end ikke figurerer i det Centrale VirksomhedsRegister, CVR. Den nye forretningsenhed handler ikke overraskende om 'collaboration' - samarbejde.
"Aktiviteterne i Consit Team Collab er købt ud af et engelsk selskab Team Collab. Selskabets hovedprodukt er et Microsoft Sharepoint-baseret værktøj, der gør, at man kan på tværs af geografi og platforme kan dele dokumenter og kommunikation i et projektrum," forklarer Morten Skovby.
Team Collab har, mens det stadig var et engelsk firma, udviklet dette collaboration-værktøj til den danske fagforening LO. En så stor kunde som LO er klart et væsentligt aktiv og medvirkende til, at Consit fandt det interessant at overtage Team Collab. LO anvender produktet i sin organisationen, hvor det eksempelvis bruges til at dele materiale mellem kursister, når der undervises.
Sådan gjorde vi
Baggrunden for, at Consit har forvandlet et underskud på minus 4,7 millioner kroner før skat til et overskud før skat på 1,1 millioner har ifølge direktøren at gøre med to ting.
"For det første reduktion af omkostningerne, hvor især de almindelige, dagligdags omkostninger som husleje, rengøring et cetera trængte alvorligt til en gennemgang. Dernæst har vi skåret forretningsområder uden for vores kerneområde fra og sagt farvel til fem-seks ansatte ud af i alt 25-30," siger Morten Skovby.
Fremtiden for Consit byder ifølge direktøren på udvikling af nye forretningsområder, der skal bemandes med de bedste ressourcer, men ikke nødvendigvis være særligt store hver især.
Et vigtigt argument, når Consit leder efter forretningsområder og opkøbsmuligheder er, at de kan komplementere de eksisterende forretninger. Ligesom Consit Management leverer rådgivning på tværs så skal der ifølge direktøren være en rød tråd mellem forretningsområderne.