Artikel top billede

Sådan fanges slynglerne bag NemID-tyverierne

Det er ikke svært at følge i hælene på de penge, der blev franarret kunderne i Danske Bank i sidste uge. Men man skal være hurtig for at fange dem.

Læs også:

NemId sprængt: Hackere bryder ind i Danske Bank

I slutningen af sidste uge blev otte danskere franarret 700.000 kroner fra deres konti.

Pengene er blevet hugget, mens kunderne har været logget ind i deres netbank. De kriminelle har i den periode lokket NemID-koder ud af brugerne og overført penge til konti i udlandet.

Den historie kan du læse her.

Men det er, ifølge en ekspert, ikke besværligt at følge selve pengesporet.

Det typiske mønster ved et bankindbrud af den type, som vi oplevede i sidste uge er, at den kriminelle overfører pengene til en konto hos et såkaldt muldyr.

Det er en person, der ikke (nødvendigvis) er vidende om, at der er tale om stjålne penge, men er i den tro, at det eksempelvis er betaling for et stykke arbejde.

Du kan læse mere om muldyr her.

I dette forløb kan man stadig stoppe pengene.

"Bankerne kan stoppe transaktioner til andre banker, hvis der er mistanke om lovbrud," fortæller Peter Kruse, sikkerhedsekspert i firmaet CSIS.

"Men det kræver, at man er hurtig på tasterne."

Nu er de væk

Efterfølgende kan muldyret nemlig blive bedt om at overføre et eller flere beløb, via eksempelvis Western Union, til den kriminelle bagmand.

Når det er sket, er pengene med stor sandsynlighed væk.

"Når penge er overført via en tjeneste som Western Union, er det næsten umuligt at spore dem igen," fortæller Peter Kruse.

"Western Union er begyndt at stramme lidt op på reglerne, men risikoen for at blive fanget er uhyre lille. Disse firmaer sætter anonymitet meget højt," vurderer Peter Kruse.

Sådan undgår du at blive røvet

Det kræver faktisk ikke mange minutters opmærksomhed, at sikre sig mod angreb på ens bankkonti.

Kodeordet er opdatering af applikationer og styresystemet på computeren.

"I næste alle de tilfælde af svindel, som vi oplever, har de kriminelle fået adgang til oplysninger, fordi computerens programmer ikke er opdaterede med de nyeste opdateringer til eksempelvis Java eller Adobe Reader," fortæller han.

"Opdaterer man sine applikationer, er risikoen for svindel næsten lig med nul."

Læs også:

NemId sprængt: Hackere bryder ind i Danske Bank




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere