Læs også:
It-virksomheder stormer til Stockholm
Skandinaviens svar på Silicon Valley ligger i Kista Science City lidt uden for Stockholm.
I de seneste år er flere virksomheder flyttet til byen. Det kan du læse mere om her..
Med 25.000 ansatte inden for it-branchen har den stockholmske forstad næsten tre gange flere it-ansatte end Ballerup, som i mange år har været it-flagskibet i Danmark.
I Ballerup er der lidt over 9.000 it-ansatte fordelt på cirka 350 virksomheder. Og selvom væksten blandt virksomhederne i Ballerup er positiv, går det næsten dobbelt så stærkt i Kista.
Mangler samlet strategi
Branchedirektør i ITEK, Tom Togsverd, mener, at Ballerup har gjort mange ting rigtigt, men at der har manglet en samlet strategi for hele Københavnsområdet.
"Vi skal have nogle samarbejder op at stå, og man skal politisk bakke det op ved at sørge for, at der er nogle udviklingsmiljøer," siger Tom Togsverd.
Han mener, at det går godt med bioteknologi og medicin.
"Men vi mangler nogen, der også gerne vil satse på it-siden. Det giver måske forklaringen på, at Kista er så voluminøs i forhold til her. Det er ikke rigtigt lykkedes at få råbt nogen op, som vil satse," siger Tom Togsverd.
Dårlige erfaringer
Ifølge professor ved Institut for it-ledelse på CBS, Niels Bjørn-Andersen, skyldes udviklingen muligvis manglende forskning og dårlige erfaringer med investeringer i it-branchen, mener Niels Bjørn-Andersen.
"Der er mange offentlige penge, der går ind i nogle industrier og ikke i andre. Der går ikke ret mange penge ind i it-industrien," siger han.
"Der er jo også nogle ting, der skræmmer omkring offentlige investeringer i it med Polsag som det seneste eksempel. Jeg tror, at vi skal have gang i nogle strategiske forskningsprogrammer," siger han.
Niels Bjørn-Andersen påpeger, at svenskerne har været langt bedre til at støtte it-branchen:
"Svenskerne har ført en meget aktiv industristøtte-forskningspolitik for at støtte it-virksomheder og også forskning omkring it netop omkring Kista."
"Der er ingen tvivl om, at nye job skabes i miljøerne omkring de store universiteter. Det gør de også i München, og det er den nye vækst og de nye job kommer. Nye virksomheder er dem, der skaber nye stillinger. Det er ikke de gamle etablerede. De skærer ned alle sammen," siger Niels Bjørn-Andersen.