Læs også:
Derfor har kommuner svært ved at sikre borger-data
Danske kommuner smider om sig med dine data
Borger afslører kommune i sjusk med cpr-numre
Kommuner, der lægger gamle byggesager på nettet, skal have klarere datalovgivning at støtte sig til for at undgå kritik.
Sådan lyder et konkret forslag fra Anni Kær Pedersen, der er konsulent i Kommunernes Landsforening (KL) inden for bolig- og byggepolitik.
Et af de store problemområder, som kommunerne har, er når der findes byggesager med personlige oplysninger, som offentliggøres på internettet.
Læs mere her.
Derfor foreslår Anni Kær Pedersen, at man får nogle klarere regler for, hvordan en kommune skal gebærde sig i forbindelse med digitalisering af gamle byggesager.
"Det, der typisk sker, når kommunerne digitaliserer byggesager, er, at dokumenterne skannes blandt andet for personlige oplysninger. Sager med personlige oplysninger bliver sorteret fra offentliggørelsen på nettet. OCR-skanninger (optical character recognition, red.) fanger langt det meste, men desværre smutter de forkerte oplysninger en sjælden gang imellem igennem, fordi OCR-scanningen måske ikke kan læse en uhjælpelig håndskrift i nederste hjørne," fortæller hun til Computerworld.
"Vi skal naturligvis undgå alle svipsere med al den teknologi, vi har til rådighed, men tiden er moden til, at man ser på reglerne omkring håndtering af data," vurderer Anni Kær Pedersen.
Ingen er 100 procent
Der skal ske en modernisering, så reglerne tager højde for den meget omfattende digitalisering, der foregår i de danske kommuner.
"Det kan jo ikke hjælpe, at man bruger flere hundrede tusinde kroner på at forbedre servicen for borgerne, så de selv kan finde det, de har brug for i de gamle byggesager, hvis Datatilsynet så bagefter kommer og lukker på grund af rigide regler. Så må de ansvarlige komme ud af busken og fortælle via lovgivning, hvordan en OCR-scanning skal udføres, så vi er på den sikre side."
Anni Kær Pedersen efterlyser således nogle retningslinjer, så kommunerne helt præcist ved, hvad de skal gøre og overholde i forbindelse med en offentliggørelse af dokumenter på nettet.
"Samtidig må man tage politisk stilling til, om man vil have den fordel og den service, der ligger i, at man kan tilgå byggesager via nettet," siger hun.
For selv om kommunerne gør deres ypperste, er der stadig ingen garanti for, at den uhjælpelige håndskrift, som den bedste OCR-scanner ikke kan udpege som et cpr-nummer, kommer på nettet
"Man kan næppe skabe et system, der er 100 procent sikkert. Det bliver man nødt til at forholde sig til."
"Der er ingen kommuner, som ønsker at blotte oplysninger. Samtidig er der en forventning om, at man kan tilgå oplysningerne på nettet. Det modsætningsforhold må lovgivningen tilpasses til," siger Anni Kær Pedersen.
Læs også:
Derfor har kommuner svært ved at sikre borger-data