Læs også: Den store plan: It bliver hele Europas redningskrans.
EU-krisen og den generelle økonomiske afmatning i verdensøkonomien er ikke just noget, der sætter fut i investeringslysten.
Tværtimod betyder det, at Vestas må afskedige 1.300 ansatte alene her i landet, Carlsberg må også drikke af det sure øl, og Nykredit må lukke hullet i bankboksen.
Pres på budgetterne og fyringer er desværre en del af hverdagen i 2012.
Den store redningsplanke
Men mens det naturligvis er trist for Danmark, når krisen kradser, udgør det samtidig en gylden mulighed for, at it kan træde i karakter som redningsplanke.
I Nykredit betyder 125 afskedigelser og budgetreduceringer eksempelvis, at der skal sættes turbo på digitaliseringen i finansvirksomheden.
Konkret er målet, som it-direktør Lars Mathiesen og 500 it-medarbejdere skal realisere, at digitale løsninger skal anvendes i mindst 90 procent af Nykredits kommunikation med kunderne i 2015.
"I det ligger korrespondancer, adgang til data for både os selv og kunder, der ligger den digitale underskrift, og der ligger processer forstået på den måde, at både medarbejdere og kunder kan følge med i, hvad der sker," siger it-direktør Lars Mathiesen til Computerworld.
It-chefen skal vise vejen
De finansielle virksomheder er måske nok blandt dem, der er længst fremme med at integrere it med forretningen.
It er nærmest forretningen i en moderne bank.
Men it-chefer over en bred kam står i disse krisetider med et kæmpe ansvar (og dermed unikke muligheder) for at sikre, at virksomheden kan køre videre med færre medarbejdere og mindre budgetter.
Det er it-kaliffen, der skal vise de veje til en mere effektiv og smart virksomhed, som resten af ledelsen kan have svært ved at få øje på.
Udfordringen er naturligvis, at det ikke er nok at vide en masse om it, men at man skal kunne sætte det ind i en forretningssammenhæng.
Lars Mathiesen fra Nykredit udtrykker det ganske klart:
"Det handler om at kombinere det, it kan, med det, vi kan på forretningsproces-siden."
Svære tider - også for it
En rapport fra Gartner konkluderede for nylig, at krisen i euro-zonen betyder, at de europæiske it-investeringer faktisk ventes at falde med 0,7 procent i 2012 i forhold til sidste år.
En rundspørge blandt 2.335 it-direktører rundt om i verden konkluderer, at "it-afdelinger står over for at skulle levere på en række områder, uden at it-budgetterne øges."
Krisen brager fortsat løs, og der er intet, der tyder på, at vi har set det sidste til nedskæringer og pressede budgetter.
Den afgørende rolle
It-chefen og it-afdelingen spiller en helt afgørende rolle i disse tider, for det er her, der er mulighed for at tænke smart og innovativt og dermed øge virksomhedens effektivitet.
Det er ikke nogen let opgave - og slet ikke, når it-afdelingerne også selv er pressede.
Men det er et nødvendigt stykke arbejde.
Hvis krisen kradser, ringer man til it-chefen.
Er du klar?
Læs også: Den store plan: It bliver hele Europas redningskrans.