Telekæmpen TDC overvejer nu at leje sig ind på de fiberkabler, som er på vej på Bornholm i form af et samarbejde mellem Bornholms Fibernet, Østkraft og SE (tidligere Syd Energi).
Det fortæller Ole Kofod, der er direktør for Bornholms Fibernet og en af idemændende bag projektet.
"Vi har fået en henvendelse fra TDC omkring en forespørgsel på, hvad det vil koste dem at bruge vores fiber. Og den har vi da modtaget positivt," siger Ole Kofod.
Han peger på, at der bliver bedre økonomi i det samlede fibernet, hvis flere parter vil benytte nettet.
"Hvis de vil bruge dem på den rigtige facon, så er det jo positivt. Men hvis de vil bruge vores fibernet til at prøve at spænde ben for os, så er det ikke så heldigt," siger han.
Leje kan være billigere for TDC
Hos TDC bekræfter presserådgiver Rasmus Avnskjold, at TDC har forespurgt bornholmerne om muligheden for at leje sig ind på de nye fiberforbindelser.
"Når vi spørger, hvad det koster at leje sig ind, så er det fordi vi undersøger mulighederne for, hvordan vi kan levere de bedste produkter til kunderne, og om det er på vores eget net eller et net, vi lejer os ind på", siger han.
Han understreger, at der er tale om en uformel forespørgsel om potentielle muligheder for fremtiden, og at der dermed er tale om sonderinger.
Ville stoppe bornholmk fibernet
Forespørgslen er interessant, fordi TDC tidligere er gået i kødet på Bornholms Fibernet, fordi teleselskabet mente, at samarbejdet med det kommunalt ejede forsyningsselskab Østkraft var problematisk.
Tesen var, at kommunalt støttet fiber ville bryde elforsyningsloven og kommunalfuldmagten, og dermed være konkurrenceforvridende.
Samtidig har selskabet noteret sig, at eksperter har fundet fibernet til øens grid-net forsøg unødvendige. En modstand TDC senere opgav, dog uden at fravige udsagnet om at konkurrencen vil blive unfair.
Udbudsregler overholdt
Sidst i 2011 offentliggjorde Bornholms Fibernet et samarbejde med SE, som med investeringer for millioner af kroner og indholdsleverandøren Waoo, der ejes af en række elselskaber, vil stå for den praktiske del på Bornholms Fibernet.
Et samarbejde, som ifølge et svar til Folketinget fra Klima-, Energi- og Bygningsminister Martin Lidegaard (R) ikke er i strid med EU's udbudsregler.
Bornholms Fibernet gav ifølge DR Bornholm i december afkald på det tilskud på 4,2 millioner kroner fra EU Regionalfond, som oprindelig var skyld i en del af tvisten mellem parterne. Det skete, fordi kravene gav for lidt albuerum, sagde Ole Kofod til nyhedsmediet.
Leje kan være rationel løsning
Hos TDC siger Rasmus Avnskjold, at TDC selv er ved at udbygge sit eget fibernet på Bornholm, som dog ikke når ud til hele øen endnu. Derfor kunne der i TDC's optik være en rationel logik i at leje sig ind på det bornholmske net, fremfor at bruge rigtigt mange penge på at bygge sit eget.
"Og det er jo ikke hensigtsmæssigt at rulle to net ud lige ved siden af hinanden. Når vi spørger, er det fordi, at vi regner med, at nettet kommer. Vi prøver ikke at stoppe, at der bliver rullet teknologi ud til danskerne," siger han.
Hos Bornholms Fibernet fortæller Ole Kofod, at firmaet har svaret TDC, at firmaet skal bruge mere tid, inden forespørgslen kan bespares. Men han er helt i tråd med TDC's logik.
"Jeg synes, at det er overordentligt positivt, hvis vi kunne bruge det samme fibernet, så vi kunne nøjes med at lægge et net ned. Vi bygger jo heller ikke to veje ved siden af hinanden, vi deles om den der er," siger han.