Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen.

Nokias skæbne-regnskab: Alle kigger mod Finland

Nokia offentliggør i dag sit årsregnskab for det stormomsuste 2011, hvor selskabet skrottede Symbian og storsatsede på Windows Phone. Se her, hvad der er på spil.

Læs også:

Mysterium: Ingen ved om Nokias topmobil sælger

Test: Så god er Nokia nye mobil

Der er stillet skarpt fokus på Nokias hovedkvarter i Espoo, Finland, i dag. 

Selskabet vil senere i dag afsløre sit 2011-årsregnskab, der skal overbevise aktionærer og tele-brugere om, at Nokia stadig er en virksopmhed, man kan regne med. 

Morten Imsgard, der aktieanalytiker med fokus på televirksomheder, skriver i en analyse, at Sydbank forventer et salg på 114,9 millioner Nokia-telefoner i fjerde kvartal 2011 - svarende til en markedsandel på 26,6 procent i forhold til 30,8 procent i fjerde kvartal 2010.

"Vi forventer, at salget fordeler sig mellem 96,2 millioner mobiltelefoner og 18,7 millioner smartphones."

Det er ikke mindst Windows Phone-telefonerne fra Nokia, mange holder øje med. Det er nemlig her, selskabet har storsatset og her, man kan få et tegn på, om selskabets fremtid er lys eller mørk.

"Vi estimerer et salg på omkring en million af de nye Nokia Lumia Windows Phones," lyder det fra Sydbank.

Derfor handler det om Windows Phone

Lumia 800 er Nokias falgskib med Microsofts Windows Phone-styresystem og således finnernes forsøg på at gøre comeback i toppen af smartphone-markedet, hvor selskabet har fået baghjul af de mange Android-produkter og Apples iPhone.

Lumia 800 har siden november været til salg i seks andre europæiske lande, og er netop også kommet til Danmark.

Det er dog endnu uklart, hvordan det går med salget - og det kan årsregnskabet måske skabe større klarhed over. 

Der har generelt været store forventninger til samarbejdet mellem Nokia og Microsoft.

Så sent som i denne uge lød en prognose fra IHS, at Windows Phone vil sidde 16,7 procent af smartphone-markedet i 2015. Det er noget af en forventet stigning fra de blot to procent, styresystemet sad på i 2011.

Indtil videre lader boomet dog vente på sig, og i stedet løber Android-producenterne og Apple med kunderne.

Så sent som i går kunne Apple præsentere et imponerende kvartalsregnskab - hvor man blandt andet kunne læse, at salget af iPhone steg med hele 128 procent i det sidste kvartal af 2011 sammenlignet med samme kvartal i 2010, så antallet nåede op på 37 millioner telefoner.

Hårde år for Nokia

De seneste år har ikke været sjove for Nokia, der har måttet indstille sig på en ny tid med fremadstormende konkurrenter som Apple, HTC og Samsung.

I årsregnskabet for 2008 var Nokias indtjening styrtdykket med 38 procent i forhold til året før, så den landede på 385 milliarder kroner. I 2009 var den faldet yderligere til 310 milliarder.

Da Nokia aflagde årsregnskab for 2010, lød omsætningen dog på omkring 321 milliarder kroner, mens overskuddet efter skat var omkring 14 milliarder kroner.

Stephen Elop kom til som topchef i Nokia i efteråret 2010 og igangsatte hurtigt en større oprydningsproces.

I april sidste år fik det den for danskere uheldige konsekvens, at Nokia besluttede at lukke sin store udviklingsafdeling i København med 950 medarbejdere.

Det var en del af en større spareplan, hvor Nokia vil reducere sine driftsomkostninger med en milliard euro fra 2010 til 2013.

Læs også:

Mysterium: Ingen ved om Nokias topmobil sælger

Test: Så god er Nokia nye mobil




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere