Artikel top billede

Virusjæger stod bag botnet

Microsoft har udpeget en tidligere medarbejder hos et antivirus-firma som hjernen bag botnettet Kelihos.

I september sidste år fik Microsoft ram på botnettet Kelihos, også kendt som Waledac 2.0. Det bestod af omkring 42.000 computere, som blev brugt til at sende spam. Nu fortæller Microsoft i sin blog, at man har udpeget Andrey N. Sabelnikov som hovedmand bag botnettet. Microsoft mener at han har skrevet koden til botnettet og haft kontrollen over alle inficerede computere.

Den russiske programmør har tidligere arbejdet for et firma i Skt. Petersborg, der sælger antivirus- og sikkerheds-programmer. Altså netop de programmer, som skal beskytte computeren mod at blive indlemmet i et botnet. Denne viden har Sabelnikov angiveligt brugt til at konstruere sin egen botnet-software.

Microsoft udpegede sidste år Dominique Alexander Piatti som medansvarlig for Kelihos. Han står som ejer af domænet cc.cz, der er brugt til botnettets "command-and-control" servere. Men i oktober indgik Piatti et forlig med Microsoft, og han har nu leveret de oplysninger, der har ført på sporet af Sabelnikov.

Russeren har ifølge Microsoft købt mere end 3.700 subdomæner under cc.cz, som er brugt til at styre Kelihos-botnettet.

Ifølge Microsoft er cc.cz også blevet brugt til at sprede andre former for malware og scareware, herunder et falsk sikkerhedsprogram til Mac-platformen, MacDefender. Google har tidligere blokeret dette domæne.

Den 22. september sidste år fik Microsoft en amerikansk domstol til at udstede en kendelse, der gjorde det muligt at "kappe hovedet" af botnettet ved at afbryde forbindelsen mellem serverne og de enkelte inficerede computere. Microsoft har anvendt de samme metoder, der også blev brugt til at få ram på botnettene Waledac og Rustock.

Sagen afslører et grundlæggende problem med håndteringen af sub-domæner. I øjeblikket er der ingen krav om, at domæne-ejere skal kræve oplysninger om de personer der bruger deres sub-domæner - og det åbner døren for misbrug.

Selv pantelånere i USA skal bede om kundernes navn og adresse, men domæne-ejere kan altså frit uddele sub-domæner uden at registrere, hvem der bruger dem, påpeger Microsoft.

Microsoft fortæller at Kelihos var i stand til at sende omkring 3,8 milliarder spam-beskeder om dagen. Der er stadig nogle tusinde inficerede computere og Microsoft har en supportside hvor man kan få hjælp til at rense computeren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere