En sag om fire udenlandske IT-arbejdere får fagforeningen HK til at overveje at melde Udlændingestyrelsen til Folketingets Ombudsmand. HK mener at Udlændingestyrelsen har set gennem fingre med ulovlige arbejdere.
- Udlændingestyrelsen har overtrådt loven ved at undlade at gribe ind, det er meget alvorligt, siger Karin Retvig, formand for HK Privat.
Udlændingestyrelsen erkender nu at have overset sagen.
I august og september modtog HK ansøgninger om arbejdtilladelse for i alt fire medarbejdere, som på det tidspunkt allerede arbejdede i to forskellige danske virksomheder uden opholds- eller arbejdstilladelse. HK og fagforeningen Prosa henvendte sig i starten af september til Udlændingestyrelsen og anmeldte de fire medarbejdere som ulovlig arbejdkraft.
Søgte tilladelse bagud
Men efter at have ventet i ugevis på svar fra Udlændingestyrelsen truede HK med at sende sagen videre til Folketingets ombudsmand.
Virksomhederne søgte arbejdstilladelse til medarbejdere, som havde arbejdet flere måneder. Der var altså allerede tale om illegal arbejdskraft, og arbejdsvilkårene var heller ikke i orden.
Nu indrømmer Udlændingestyrelsen, at den i første omgang overså henvendelserne. HK mener, at Udlændingestyrelsen har brudt loven ved at undlade at gribe ind.
- Det er graverende, fagligt set, og medarbejderne bliver også underbetalt. Og det er ikke små baggårdsforetagender, som kan unskylde sig med, at de ikke kender lovgivningen siger Karin Retvig.
Virksomhedernes navne er hemmelige indtil videre, men der er tale om større, danske virksomheder.
De fire medarbejdere fik ifølge ansøgningen om arbejdstilladelse 20.000 kroner om måneden. De fire var ansat som IT-specialister, for dem er der nemlig officielt mangel på. Men lønnen skal være tilsvarende høj, mener Karen Retvig.
- Man skal op i en helt anden lønklasse, hvis man skal kalde dem specialister. En dansk IT-specialist vil koste op til 50.000 kroner om måneden, siger hun.
Burde have reageret
- Udlændingestyrelsen skulle have reageret, da den fik ansøgningerne og givet virksomhederne en bøde for at bruge ulovlig arbejdskraft, siger Karin Retvig.
Selv om Udlændingestyrelsen har indrømmet, at de har begået en fejl, overvejer HK stadig at gå til Folketingets Ombudsmand med sagen.
Fagforbundene skal godkende brugen af udenlandsk arbejdskraft og får de ansøgninger, som Udlændingestyrelsen har set på, i høring. Fagforeningerne kommer med en udtalelse, som Udlændingestyrelsen benytter i sin vurdering af, hvorvidt der kan gives en arbejdstilladelse.
Fagforbundene kigger på, om der er om ansættelsesforholdene er i orden, og om der reelt er mangel på arbejde inden for det pågældende område.
Udlændingestyrelsen oplyser i dag til Politiken, at de fire IT-medarbejdere vil få deres ansøgninger vurderet på lige fod med andre ansøgere.