Patentændring kan ramme virksomheder

Den europæiske industrisammenslutning, EICTA, beklager EU-Parlamentets beslutning om at gøre det sværere at optage softwarepatenter. Beslutningen kan gå ud over små virksomheders konkurrencedygitghed, mener organisationen.

Efter gårsdagens ja til EU's softwarepatent-direktiv arbejder virksomheder og interesseorganisationer på at finde ud af, hvad de skal mene om direktivet - og især de ændringsforslag, som blev vedtaget med det.

Det vigtigste ændringsforslag betyder, at software skal knyttes til et teknologisk produkt for at være patentérbart.

EU-Parlamentets ændringsforslag har vakt utilfredshed i den europæiske industri-sammenslutning, EICTA, der mener, at beslutningen er med til at ødelægge små virksomheders konkurrence-dygtighed.

- Direktivet i sin nuværende form fratager opfinderne ret til at beskytte deres opfindelser, når det gælder opfindelser, som er implementerede i en computer, hedder det i et åbent brev, som EICTA har sendt til EU-Parlamentet.

- Små og mellemstore virksomheder får svært ved at klare sig, når de ikke kan patentere deres software. Det skader konkurrencen, at virksomheder uden for Europa kan patentere alt software, når europæiske virksomheder ikke har den mulighed, siger EICTA.

EICTA understreger, at organisationen ikke er imod open source software, og at udviklingen har vist, at open source software sagtens kan klare sig, selv om der er patenter.

Tilfredshed hos patentvirksomhed

Andre steder er man anderledes tilfreds med vedtagelsen af patentet med ændringsforslag.

Organisationen for fri informations infrastruktur (FFII), som har været meget kritisk overfor direktivet, kalder vedtagelsen af ændringsforslagene en sejr.

FFII var hovedarrangører af demonstrationerne foran Europa-Parlamentet i slutningen af august.

Virksomheden Awa-patent er også meget tilfreds med vedtagelsen af direktivet. Svenske Awapatent er specialiseret i tegning af patenter og varemærker.

Awapatent mener, at direktivet beskytter virksomhederne godt i den udformning, det har fået med ændringsforslagene.

- Det fjerner usikkerheden om, hvad der kan patenteres. Direktivet vil sikkert føre til optagelsen af flere patenter fra softwareindustrien og give flere muligheder for at tjene penge på licenser og andre immaterielle varer, siger Awapatent i en pressemeddelelse.

Der mangler stadig et par skridt, før direktivet ligger i sin endelige form. Blandt andet skal det godkendes af Europa-Rådet, som forventes at komme med visse ændringer, som så skal til afstemning i Europa-Parlamentet igen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere