Patentændring kan ramme virksomheder

Den europæiske industrisammenslutning, EICTA, beklager EU-Parlamentets beslutning om at gøre det sværere at optage softwarepatenter. Beslutningen kan gå ud over små virksomheders konkurrencedygitghed, mener organisationen.

Efter gårsdagens ja til EU's softwarepatent-direktiv arbejder virksomheder og interesseorganisationer på at finde ud af, hvad de skal mene om direktivet - og især de ændringsforslag, som blev vedtaget med det.

Det vigtigste ændringsforslag betyder, at software skal knyttes til et teknologisk produkt for at være patentérbart.

EU-Parlamentets ændringsforslag har vakt utilfredshed i den europæiske industri-sammenslutning, EICTA, der mener, at beslutningen er med til at ødelægge små virksomheders konkurrence-dygtighed.

- Direktivet i sin nuværende form fratager opfinderne ret til at beskytte deres opfindelser, når det gælder opfindelser, som er implementerede i en computer, hedder det i et åbent brev, som EICTA har sendt til EU-Parlamentet.

- Små og mellemstore virksomheder får svært ved at klare sig, når de ikke kan patentere deres software. Det skader konkurrencen, at virksomheder uden for Europa kan patentere alt software, når europæiske virksomheder ikke har den mulighed, siger EICTA.

EICTA understreger, at organisationen ikke er imod open source software, og at udviklingen har vist, at open source software sagtens kan klare sig, selv om der er patenter.

Tilfredshed hos patentvirksomhed

Andre steder er man anderledes tilfreds med vedtagelsen af patentet med ændringsforslag.

Organisationen for fri informations infrastruktur (FFII), som har været meget kritisk overfor direktivet, kalder vedtagelsen af ændringsforslagene en sejr.

FFII var hovedarrangører af demonstrationerne foran Europa-Parlamentet i slutningen af august.

Virksomheden Awa-patent er også meget tilfreds med vedtagelsen af direktivet. Svenske Awapatent er specialiseret i tegning af patenter og varemærker.

Awapatent mener, at direktivet beskytter virksomhederne godt i den udformning, det har fået med ændringsforslagene.

- Det fjerner usikkerheden om, hvad der kan patenteres. Direktivet vil sikkert føre til optagelsen af flere patenter fra softwareindustrien og give flere muligheder for at tjene penge på licenser og andre immaterielle varer, siger Awapatent i en pressemeddelelse.

Der mangler stadig et par skridt, før direktivet ligger i sin endelige form. Blandt andet skal det godkendes af Europa-Rådet, som forventes at komme med visse ændringer, som så skal til afstemning i Europa-Parlamentet igen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere