IT-branchen hutlede sig igennem uden el

De større danske IT-virksomheder blev i høj grad berørt af strømsvigtet i Østdanmark. De fleste havde nødstrøm til serverne, men ikke til medarbejdernes pc'er. Mange oplevede gener som sort skærm og døde telefoner.

Beredskabet er godt hos de fleste større danske IT-virksomheder, som har nødstrøm til serverne og andre maskiner. Men langt de fleste steder måtte medarbejdere klare sig uden pc i går eftermiddag.

Kun i de virksomheder, hvor medarbejderne har bærbare computere, var det muligt at arbejde som normalt, men få sendte medarbejderne hjem.

- Mange af vores medarbejdere har bærbare, og de blev så og arbejdede på dem, indtil batteriet løb tør. Så ordede man det, der var muligt over telefonen, herunder arrangerede og forberedte møder, og så begik man sig hjem i god ro og orden, siger kommunikationschef Anders Lund Rendtorff.

- Vi oplevede ikke nogen problemer. Medarbejderne blev og arbejdede, selv de, som sad med sort skærm, og lavede det, man nu kan, herunder forberede møder og lignende, siger kommunikationschef Anders Rosbo fra KMD.

- Lyset gik, og vi kunne ikke snakke med omverdenen. Men der var ikke nogen, der gik hjem. Man lavede det, man kunne uden computere, siger Markus Bjørn Kraft fra CSC.

Hos Hewlett-Packard har en del medarbejdere bærbare, så de blev og arbejdede, til batterierne var flade. Men de medarbejdere, som ikke havde møder, eller bærbar pc, kunne gå hjem.

Servere på nødstrøm de fleste steder

Hos de fleste virksomheder gik serverne på nødbatteriet, UPS'en, og derefter blev nødgeneratoren startet op og serverne kørte på den, til strømmen kom tilbage.

Hos IBM er der ikke nogen meldinger om, at der skulle være problemer.

- Vi havde nødstrøm til alle vitale driftsopgaver for at sikre, at der ikke skete datatab, og det har jeg ingen meldinger om, at der skulle være, siger Anders Lund Rendtorff.

Hos CSC var der heller ingen problemer med serverne.

- Hos os kørte alle maskiner, bortset fra medarbejdernes computere. Vi har nødstrøm, så vi kan køre i en hel måned. Vi har vores eget kraftværk, så vi kan klare alle situationer, hvor infrastrukturen ryger, siger informationschef Markus Bjørn Kraft.

Heller ikke KMD havde problemer.

- Vi har en dieselgenerator som back-up, så vores servere kørte, og jeg tror ikke vores kunder mærkede noget, siger Anders Rosbo i KMD.

Hos HP lukkede man serverne ned.

- Vi valgte at lukke alle servere på Sjælland ned, da vores netværk var nede nogen steder. Desuden vidste vi ikke præcis, hvor lang tid det ville vare før strømmen kom tilbage, siger informationschef Henrik Kirkeskov.

- Da strømafbrydelsen var ovre hos os klokken 18.15 startede vi op igen, og vi var helt oppe igen klokken 19, tilføjer han.

Problematisk support

Det var svært for kunderne at komme igennem til supportere, der sad på Sjælland, fordi telefonnettet i perioder var overbelastet. Det oplevede CSC, mens andre havde hul igennem til omverdenen.

- Man kunne godt ringe til os, og vi har et callcenter i Dublin, som kunderne har kunnet ringe til. Jeg har ikke hørt om nogen gener for de kunder, der har siddet og arbejdet i Vestdanmark, siger Anders Lund Rendtorff fra IBM.

Hos Hewlett-Packard oprettede supporterne en kommandocentral, hvor opkaldene blev prioriteret, så de kunder, der havde de mest vitale opgaver, som hospitaler, politi og beredskab, blev hjulpet først, fortæller Henrik Kirkeskov, informationschef i HP.

Efter strømsvigtet kom der for alvor tryk på telefonerne, da virksomheder uden nødstrøm skulle have systemerne op igen.

- Vi havde en del mandskab ude i går aftes og i nat og hjælpe kunderne med at få deres systemer op igen, så det har været en meget travl aften for teknikerne, siger Jan Lumholt, servicedirektør i Ementor.

Nødstrøm til medarbejderne

Arbejdspladser med nødstrøm kunne være en god idé hos nogen danske virksomheder

- Nogen virksomheder burde måske overveje også at lave et nødberedskab, så medarbejdernes computere kan køre, siger Jan Lumholt, direktør for service og drift i Ementor.

- Så kan man få de mest kritiske opgaver afviklet, selv om strømmen er gået. Det koster jo penge bare at sætte sig tilbage at vente, siger han og henviser til Ementors situation i går.

- Vi havde en opgave, der bare skulle laves i går, så vi fik oprettet et par arbejdspladser og satte en printer op ved nødstrømsanlægget, så vi kunne få lavet den opgave, fortæller han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere