Hvad hvis trapper kunne patenteres? Sådan spørger europaparlamentsmedlem for Junibevægelsen Bent Hindrup Andersen retorisk i debatten om ja eller nej til patenter på software.
Ophavsretten beskytter designere godt nok, både når det gælder hans eget fag, arkitektur, og software, mener Bent Hindrup Andersen.
- I den her debat tager jeg udgangspunkt i eget fag, arkitektur. Her vil det jo være katastrofalt, hvis man kunne patentbeskytte en idé, for eksempel trapper, siger Bent Hindrup Andersen.
Bent Hindrup Andersen er uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole og har blandt andet arbejdet som arkitekt og forsker ved Statens Byggeforskningsinstitut. I dag arbejder han på deltid for Dansk Jordbrugsforskning.
Det vigtigste må være, at man kan patentbeskytte teknologi-indholdet i et produkt. Ikke idéen, mener Bent Hindrup Andersen.
- Som arkitekt er jeg allerede beskyttet af ophavsretten mod plagiering af mit arbejde. Det er man også som udvikler, når det drejer sig om software, konstaterer den danske EU-parlamentariker.
Indførelsen af softwarepatenter i EU vil sætte en dæmper på udviklingen i de mindre virksomheder, mener han.
- Hvis der bliver mulighed for at patentbeskytte idéer, så ved man som udvikler ikke, hvor man er henne, når man udvikler software, siger Bent Hindrup Andersen.
- Hvad hvis en udvikler uden at vide det bruger en patenteret softwarekomponent i sin software? Det er en unødig kriminalisering af de udviklere, som ikke har de fornødne ressourcer til hele tiden at have advokater til at undersøge, om der er patent på noget af det, de laver, mener Bent Hindrup Andersen.
Han skal i dag, tirsdag, tale om softwarepatenter i Europa-Parlamentet, og i morgen skal parlamentet stemme om forslaget ved førstebehandlingen.