Gartner: Oppumpet grid-teknologi

Analysebureauet Gartner Group advarer mod dagens IT-markedsføring, der udråber grid til fremtidens computerteknologi. Det vil tage minimum fem år, før teknologien er modnet, standardiseret og parat ? måske.

Grenoble: Grid-computing kan meget vel vise sig at være endnu et IT-buzzword, der til sidst opløser sig i varm luft.

Det vil nemlig tage år, før grid-teknologien måske får en kommerciel anvendelse.

Andy Butler, vicepræsident for serverteknologier i Gartner Group, sagde på et HP-presseseminar om højtydende systemer:

- Et vigtigt punkt i dagens IT-dagsorden er at udnytte ressourcerne bedst muligt, og derfor tror vi, at mulighederne for at kunne fordele belastningen af eksisterende applikationer frit via et netværk vil være så vigtige, at grid i form af applikations-klynger vil være en vigtig teknologi i fremtiden. Mere avanceret anvendelse og applikationer vil først komme på plads i løbet af de næste fem til ti år. Men der er alt for meget mode i begrebet i øjeblikket.

Helt nye applikationstyper Applikationsleverandører som SAP kigger på teknologien, men der er ingen indikationer, om det overhovedet er umiddelbart muligt at anvende teknologien til kommercielle applikationer som ERP/CRM-systemer med henblik på hastighedsforøgelser.

Og er formålet at få en finmasket fordeling af ressourcer, skal der en helt ny applikationsstruktur til, som medfører, at applikationerne skal atomiseres (virtualiseres), før grid-teknologien giver nogen fordele frem for dagens monolitiske server-applikationer.

Det vil sige, at eksisterende SAP-, PeopleSoft-, Siebel-, Oracle-kunder intet får ud af teknologien. Dertil kommer en del praktiske problemer, der i dag virker uløselige. Andy Butler siger:

- Softwarelicenser bliver den største forhindring for teknologien til at begynde med. Det nytter jo ikke, at man har licenser, der er baseret på antal brugere eller cpu?er, når applikationerne er atomiserede og kan flytte sig frit i et netværk.

? Dertil kommer hele problematikken med drift af grid-systemer. Hver af IT-fabrikanterne vil komme med sit eget bud på teknologien, og det betyder, at man kommer tilbage til den situation, hvor hver leverandør er bedst til at styre sin egen teknologi, siger Andy Butler.

Omtanke anbefales

Andy Butler påpeger også, at hvis hovedformålet med grid er at flytte applikationer rundt på internet for at kunne udnytte ressourcerne bedst muligt, så skal data også flyttes med.

Dermed betyder grid-teknologi også, at der skal satses på fjernnet-baserede (WAN-baserede) SAN (Storage Area Network), så applikationer altid har adgang til de relevante data.

Andy Butler anbefaler, at man bruger en del omtank, da han forventer, at udviklingen vil give flere konkurrerende grid-teknologier, hvilket vil stille store krav til de store kunder, som grid i realiteten er beregnet til.

Også fra HP's top lyder der realitetssignaler om grid. Carly Fiorina sagde på den nyligt overståede Oracle-brugerkonference:

? HP?s mål med grid-teknologi er at gøre for IT-ressourcer, hvad internettet har gjort for dokumenter, nemlig at tilbyde allestedsnærværende nem tilgang til computerkraft. Men det vil tage mange år at nå det mål.

Denne artikel stammer fra avisen Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere