Internet leveres gennem TV-kablerne

Internet via kabel-TV bliver nu en konkurrent til ISDN, ADSL og FWA. Du kan købe hurtige Internet-forbindelser gennem kabel-TV billigt, hvis du bor det rigtige sted.

TV-kabel-internet

Flere og flere danskere får mulighed for at vælge kabel-TV som forbindelseslinie til Internet. Mens de fleste i dag er fokuseret på at opgradere deres Internet-forbindelse fra telefonmodems til ISDN og videre til ADSL, har de to store udbydere af kabel-TV i Danmark haft travlt med at udbygge deres netværk til at kunne levere Internet.

I Danmark er der to store leverandører af kabel-TV: Tele Danmark og Telia Stofa. Dertil kommer en række virksomheder, der installerer kabel-TV i boligforeninger og andre større komplekser.

Stofa var de første, der her i landet nedlagde kabler til TV, som også fungerede som tovejs Internet-forbindelser. Kabel-TV er oprindeligt et envejs netværk, hvilket betyder signalet kommer fra senderne og ud til forbrugerne - men ikke den anden vej. Telefonen er tovejs, her kan folk tale og lytte lige meget begge veje. Tele Danmark Kabel-TV har et produkt til Internet, som de kalder WebSpeed K1. Dette giver en envejs forbindelse ud til forbrugerne. Idag er firmaet i gang med at udbygge kabel-TV-netværket til tovejs Internet-forbindelse, så de også kan tilbyde den type løsninger.

Begge virksomheder har flere varianter af deres produkter til Internet-per-kabel-TV, som vi ikke beskriver videre her. Se venligst henvisningerne sidst i artiklen. Det skal dog nævnes, at priserne starter fra 60 kroner om måneden og opefter. Hastigheden på forbindelsen ligger i området fra 64 Kbps til 512Kbps. Det betyder, at hastighed og priser er på samme niveau som tilfældet er for ADSL.

Hvem kan købe det?

Hvem kan få Internet per kabel-TV?

For at kunne købe Internet via kabel-TV skal du naturligvis have adgang til netværket. Stofa og Tele Danmark har hver deres geografiske områder, hvor de har netværk i dag. På deres hjemmesider finder du informationer om deres geografiske dækning. Stofa har sin bedste dækning i Jylland.

Alle kabel-TV-kunder hos Tele Danmark kan anskaffe sig WebSpeed K1 produktet, men dette er som nævnt kun en envejs-løsning. Den giver højere hastighed, når du henter informationer fra Internet ved web-sider, online multimedia og download af progammer. Men den kræver en supplerende installation til datatransmissionen anden vej. Som sådan kan WebSpeed K1 primært betragtes som et supplerende produkt, der speeder download hastigheden.

Tele Danmarks tovejsløsning, der kaldes WebSpeed K2, kan derimod kun købes i de geografiske områder, hvor netværket er forberedt for det. Hvor i landet dette er tilfældet, ser du på tele Danmarks hjemmeside, som angivet her nedenfor.

Tele Danmark er i øjeblikket ved at udbygge kabel-TV netværket, så det understøtter tovejs internet forbindelser. I hele Københavns Amt flytter man rundt på TV-programmerne, så der bliver ledig plads til tovejs internet. Når dette arbejde er færdigt, er det muligt for alle kabel-TV kunder at købe tovejs Internet.

For større grupper af brugere som boligforeninger er der større mulighed for at forhandle løsninger igennem med udbyderne. Tele Danmark mere end antyder på sin hjemmeside, at ombygningen af netværket tilpasses efterspørgslen. Så områder med størst efterspørgsel prioriteres først.

Videre informationer

Tele Danmark har oplysninger om deres TV-kabel Internet produkter på web-adressen:
http://www.selector.dk/menu/sm0003.htm

Telia Stofa oplyser om deres produkter på web-adressen:
http://www.stofa.dk/

Hvad får du?

Hvad får du ind i huset med kabel-TV?

Når du køber Internet-opkobling via kabel-TV, får du forbindelsen ind via antenneledningen til fjernsynet. Her monteres et stik, og fra dette etableres der forbindelse til pc'ens netkort. Modem til denne type kabler kaldes kabelmodemer, i Tele Danmarks verden bliver dette til K-modemer. Da man benytter de selvstændige kabler ind i husene til TV, er der her ingen som helst forbindelse til telefoner. Det er to selvstændige netværk.

Tele Danmarks WebSpeed K1 envejs-løsning giver kun øget hastighed fra Internet og til brugerne. Derfor skal man i den anden retning benytte et almindelig telefonmodem eller en ISDN-forbindelse. Det betyder, at pc'en skal forbindes med kabler til såvel telefonlinien som TV-kablet. Når du henter data fra Internet, går det hurtigt, mens data ud af huset til til andre kører på "gammel" hastighed.

Ved tovejs forbindelse gennem TV-kablet får man et kabelmodem, der kobles i pc'en. Denne løsning svarer til det de traditionelle telefonmodems, men hvor de kører via TV-kabel til langt højere datatransmissions hastigheder. Softwareinstallationen på pc'en er identisk med andre internet-installationer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere