Hvis du køber en defekt vare hos en portugisisk webbutik, skal du have mulighed for at klage via nettet og få sagen afgjort inden for 30 dage.
Det vil sandsynligvis blive resultatet af et EU-direktiv, som er på vej til at blive lynbehandlet i EU-parlamentet.
Men det er en forfejlet måde at skabe sikkerhed for e-shoppere i Europa på, mener Dansk Erhverv og interesseorganisationen FDIH, der beskriver direktivet som ugennemtænkt og idioti.
Resultatet kan en brat opbremsning af den danske e-handel, som i forvejen er belastet af generelt høje omkostninger og dyr porto.
Det er idioti
Forslaget om hurtige og simple måder at klage over ehandel op stod sidste år, hvor en gennemgang af netmarkedet i EU konkluderede, at der simpelthen ikke er et optimalt marked på tværs af grænser.
Men politikerne er på vej til at gøre mere skade end gavn for e-handlen, mener altså FDIH og Dansk Erhverv.
Et af problemerne er ifølge FDIH, at butikkerne får en stor administrativ byrde, fordi de skal afslutte klage sager inden for 30 dage.
"Det er ren idioti for at sige det rent ud. Man kan ikke sige til folk, at hvis man er uenig, så har man bare at få det afgjort på 30 dage, hvilket næsten ikke er nok til at få returneret varen og da slet ikke til at få den vurderet," siger kommunikationschef Henrik Theil til Børsen.
Butikker kan bare sige nej
Det er et andet krav i direktivforslaget, at de nye forbedrede klagemuligheder skal stå på alle fakturaer.
Det faktum kan føre til en voldsom stigning i antallet af klagesager, mener indehaver i webbutikken Skatepro.dk, Jakob Høy Biegel. Han siger til Børsen, at det ultimativt kan betyde, at webbutikker holder op med at sælge i nogle lande, og så er politikerne lige vidt. Udgangspunktet var at skabe mere handel på tværs af grænser.
Det har tidligere været nævnt, at fupmagere kunne udnytte systemet ved at returnere kasser fyldt med sten eller telefonbøger og håbe på, at butikkerne ikke havde tid og overskud til at tjekke forsendelserne, så de kunne snøres til at udbetale penge for fuppakkerne.
"Jeg har godt hørt om den type svindel, men det er en forholdsvis lille mængde og en kompleks situation. Jeg tror ikke, at det kommer til at være det største problem. Det er i højere grad en større administrativ arbejdssbyrde. Varer skal eventuelt sendes videre til producenter, vi skal have tid til at finde ud af, om det måske er anvendelsen af varen, der volder kunden besvær eller det reelt er en fejl på varen og den dialog frem og tilbage vil vi gerne have bliver så god som mulig. Og det tager tid," siger han til ComON.
Også Forbrugerrådet udviser tvivl omkring forslaget. Det er nemlig som udgangspunkt valgfrit, om en butik vil være del af klagesystemet, og så vil direktivet ikke have en bred effekt men blot blive flotte hensigter.
Direktivet kan tidligst blive vedtaget til juli i år.