Læs også:
Klar besked til CIO'en: Sådan skal du overleve
Topledelsen er ved at forstå, at det, som it bidrager med, er værdiskabende og ikke noget, der står og banker nede i kælderen sammen med varmepumpen.
It er noget, der kan flytte en forretning.
Men med finanskrisen har it fået et lille tilbageslag, mener Klaus Kvorning Hansen, CIO i forsikringsselskabet Pensam.
"It opfattes i dag mere som noget, der kan spare omkostninger. Det var ellers kommet godt ind i synsfeltet, at it kan være værdiskabende og skabe nye produkter og nye veje til kunderne. Men der nu nedtonet til fordel for omkostningsreduktioner. Det er et lille mentalt tilbageslag, og jeg tror, at alle it-chefer kan mærke et pres fra forretningsledelsen, der siger: Ja ja, vi ved godt, at it kan alle de der ting, men lige nu handler det om at spare penge," siger Klaus Kvorning Hansen.
Slaget er dog langt fra tabt, og mange forretningsledelser ved godt, at it er helt centralt.
"Heldigvis. Den finansielle sektor har længe vidst, at it er produktet. Også detailhandlen ved, at de er afhængige af it, for at kunne betjene kunderne. Prøv at drive et supermarked uden. For ikke at tale om medico-branchens strenge krav til produktion og dokumentation," siger Klaus Kvorning Hansen.
Forlader posten
Han fratræder i øvrigt sin stilling med udgangen af januar. En omorganisering i ledelsen i Pensam betyder, at 55-årige Klaus Kvorning vil søge andre græsgange.
Det bliver helt sikkert noget med it, siger han.
"Men jeg skal lige igennem en fase, hvor jeg tænker over, at det næste job, jeg skal have, ikke er det job, jeg har haft. Og så vil jeg gerne bruge lidt mere tid i Dansk IT."
Klaus Kvorning Hansen er nemlig også formand for interesseorganisationen Dansk IT, som han siger står over for to store udfordringer lige nu.
"Vi skal have skærpet vores kommercielle del, hvor vi sælger kurser og arrangerer konferencer. Det er et meget anstrengt marked for alle i øjeblikket. Og så er vi politisk meget optaget af vores Danmark 3.0, der er Dansk IT's vision for et digitaliseret Danmark. Vi vil give konkrete ideer og kende vores besøgelsestid i forhold til den nye regering, der har overtaget opgaven med den fælles digitaliseringsstrategi," siger han.
Sådan strukturerer du tingene rigtigt
Digitalisering handler ikke kun om programmer, der afvikles på en computer, mener han.
Det handler også om at strukturere tingene rigtigt.
Business intelligence og Big Data
Klaus Kvorning Hansen peger på en teknologi som business intelligence, der har to vigtige aspekter i sig. BI kan være med til at spare omkostninger, men giver også muligheden for at skabe nye forretninger.
"Her er Big Data en af de store udfordringer. Vi skal nok ikke lade os dominere af tanken om, at vi kan finde sandheden i de enorme mængder af data. Vi skal stadig træde ind som mennesker og ledere og være kreative."
"Systemerne kan blot finde nogle mønstre, men vi skal ikke bruge al vores energi på at få styr på informationen, men huske at tænke nyt også. Information kan reducere usikkerheden, og dermed give os endnu mere energi til at innovere," siger Klaus Kvorning Hansen.
Oprindeligt filosof
Den afgående Pensam-CIO er oprindelig filosof af uddannelse. Det var et relativ brødløst og lidt udsigtsløst fag, erkendte han, dengang han forskede i et par år på universitetet på et stipendium.
"De ting, jeg skrev, var der fire elle fem personer herhjemme, som gad læse. Og to af dem forstod det måske. Det var et lidt snævert publikum, at have."
Han lærte sig selv at programmere og har siden 1988 arbejdet med it, enten fra et forretningsudgangspunkt, som i sin tid i Nykredit, eller med et it-udgangspunkt som i Pensam.
"I de virksomheder, hvor it er oppe på direktionsgangene, er det ikke de tekniske kompetencer, der efterspørges. Men det er indlysende, at du helst skal have en forståelse af teknikken for at kunne sparre med dine medarbejdere."
Også i sit nye job - hvad det så end går hen og bliver - er det Klaus Kvorning Hansens mål at arbejde med it på strategisk niveau, som han har gjort i Pensam i mange år.
I Pensam havde han desuden ansvar for blandt andet HR, og personaleledelse er en anden af hans interesser.
"Medarbejderudvikling optager mig uhyre meget. Jeg er altid gået meget op i menneskelige relationer, uden at jeg selv er den store festabe eller netværker. Men jeg interesserer mig for de mennesker, jeg har omkring mig."
Læs også: