ADSL
Når du vælger ADSL-forbindelse, skal du gøre dig klart, om det er en eller flere computere, der skal forbindes til Internet. Er svaret flere computere bør du vælge en router-baseret løsning, og undgå løsninger som Tele Danmarks NetExpress-løsning med internt ATM-netkort.
Du får en hurtig Internet-forbindelse og avanceret teknologi med en ADSL-tilslutning. Men hvor de gamle telefoner kan bruges, når blot stikket er puttet i, da er ADSL-forbindelser mere kompliceret at installere for brugerne. Fordelen ved ADSL er, at små brugere får fast opkoblet hurtig internet og kan sætte deres egne servere på Internet. Ulempen er, at den mere avancerede løsning kræver tilsvarende kompetence af brugerne. Da ADSL-forbindelsen altid er åben for datatrafik, skal brugerne være i stand til at styre denne trafik sikkert.
Derfor skal brugerne overveje den teknik, der passer passer til behovet. Vi viser her forskellige måder at koble sig på og anmelder en bog, der giver introduktion til emnet.
Forskellige teknologiske løsninger
Der er tre store ADSL-udbydere på markedet i Danmark, CyberCity, Tele Danmark og World Online. Firmaerne tilbyder forskellige kapaciteter til forskellige priser. Men det er ikke eneste forskel, da de har valgt at tilbyde forskellige teknologier til brugersiden af forbindelsen. Ud over den førnævnte NetExpress-løsning tilbyder Tele Danmark også ADSL-produkter med navnet Pro@ccess, hvor der er løsninger med routere hos brugerne.
Nogle har intet valg
Desværre er det ikke alle i Danmark, der har mulighed for at vælge ADSL. En ADSL-løsning kræver, at der er en ledig ledning til en telefoncentral, der er forberedt for ADSL. Det har omkring 60% af danskerne. I løbet af 2001 forventes det, at 75% har adgang til centraler med ADSL . Da Tele Danmark ejer kabelnettet, som populært kaldes det rå kobber, har firmaet muligheder for at udnytte kablerne mere fleksibelt og til flere formål end deres konkurrenter.
Er du i tvivl om, du kan få ADSL i dit område, giver leverandørerne på deres hjemmesider et vejledende svar, når du indtaster dit telefonnummer. På den danske web-side: http://www.xdslinfo.dk kan du få en samlet vurdering for de tre store leverandører ud fra dit telefonnummer.
Bog og videre oplysninger
Introduktionsbog om ADSL
Forlaget Globe har udsendt bogen: Hurtigt i gang med ADSL, hvor forfatteren Regnar Ingversen giver brugsanvisning til tre løsninger på ADSL. Det er Tele Danmarks ATM-netkort, en ADSL-bridge løsning fra CyberCity samt World Onlines produkt med router. Bogen giver en introduktion til ADSL-begreberne, så nybegyndere kan være med. Derefter viser forfatteren, hvordan man med de tre teknikker installerer ADSL på Windows 98 og Windows 2000 pc'ere.
Bogen forklarer opsætning af tre forskellige typer installationer, som langt de fleste brugere kan følge. Derfor kan man anbefale, at de tre ADSL-udbydere medsender bogen til deres nye kunder. Det burde reducere presset på deres kundesupport.
I modsætning til de tilsvarende brugsanvisninger giver bogen en mere forklarende og illustrativ beskrivelse af installationen af ADSL. Desværre er der formuleringsmæssige detaljer undervejs, som kan bringe nybegyndere ud på glatis. Når vi kommer til de vanskelige emner som filtrering af datatrafikken med firewall og serveropsætning, slutter bogen.
Yderligere oplysninger
Der findes mange informationer om ADSL på Internet. De store leverandører har flere manualer liggende på Internet. Derfor kan du starte med at søge informationer hos de virksomheder, hvis produkter du anvender.
Xdslinfo.dk en dansk web-adresse, der giver overblik over ADSL og tilsvarende teknologier. Den findes på adressen: http://www.xdslinfo.dk
Uofficiel FAQ om ADSL hos World Online, skrevet af Jakob Paikin, opdateret den 22.12.2000, givere flere gode råd om ADSL-løsninger med routere på adressen: http://www.paikin.dk/adsl-faq.phtml
To opkoblingsteknikker
To opkoblingsteknikker
ADSL-leverandørerne tilbyder forskellige opkoblingsteknikker på brugersiden. Vi kan opdele dem i to følgende typer:
Tele Danmarks NetExpress-løsning giver brugerne et ATM-netkort, som monteres i pc'en. Denne løsning har samme opbygning som de kendte modem-baserede internet-forbindelser.
Her forbindes den indgående ADSL-forbindelse til en router, der på den anden side kan forbindes til et antal pc'er. Disse pc'ere forbindes enten direkte i routeren, hvis der er stik til det. Eller de kan forbindes via en hub, der fungerer som fordelingsdåse. Denne løsning leveres af blandt andet World Online.
Ud over disse to findes der en løsning, hvor man kobler sin pc på Internet via en ekstern ADSL-bridge. CyberCity har leveret denne løsning. I denne sammenhæng vil vi betragte den som en variant af første mulighed, da bridgen svarer til en ekstern version af den første opkobling af en enkel pc.
Vi kan simplificere valget af teknik til spørgsmålet, om man vil bruge router eller ej.
Router eller ej
Router eller ej
Den første type løsning med internt ATM-kort er oplagt til individuelle Internet-brugere, hvor der kun er forbundet en enkel pc. Installationen af forbindelsen udføres i grove træk på samme måde, som man etablerer Internet med en modem-forbindelse over telefonledningen. Dertil kommer, at du med denne løsning undgår det, som flere anser for at være en kompliceret router.
Det kritiske punkt er situationen, hvor du vil have yderligere pc'er koblet på samme linie. Da ADSL-forbindelser har tilstrækkelig kapacitet til flere samtidige brugere, er det oplagt at udnytte denne mulighed. Monterer man flere netkort i pc'en, kan ADSL-forbindelsen deles med flere brugere. Delingen af Internet-forbindelsen sker gennem pc'en, som på den ene netforbindelse er koblet til ADSL/Internet og på den anden netværksforbindelse er koblet til et internet netværk med de øvrige brugere.
Det fordrer, at pågældende pc er tændt i hele opkoblingstiden, samt at den er konfigureret til det. Desuden stiller det krav til den software, som kører på pc'en. For Windows vedkommende kræver det minimum anden udgave af Windows 98 eller windows 2000. Man kan også skifte til serversoftware som Linux.
Den anden løsning baseret på en router kan i første omgang virke mere kompliceret. Men routeren er konstrueret til at styre opkobling af flere pc'ere. Routerne har software indbygget til styring af datatrafikken. Nogle routere har flere kabelforbindelser, så flere pc'er kan tilsluttes direkte.
Routerne stiller krav om, at nye brugere fra begyndelsen skal arbejde med flere IP-adresser i netværket. Det omfatter opsætning af automatisk IP-adressering med DHCP eller opsætning af IP-adresser, således som vi beskrev det i artiklen: Styr dine IP-adresser med DHCP og router.
Gevinsten ved at gøre dette arbejde med IP-adreserne er, at man derefter får en simplere løsning for mange pc'er. Man undgår de ulemper, der er ved første model.
Netværkseksperter vil måske påpege, at forskellen mellem de to løsninger er minimal, fordi man bare kan programmere pc'en med ATM-kortet som router, og dette giver en meget dynamisk styring af datatrafikken. Men for mange af de nye ADSL-brugere er situationen jo netop, at virksomheden ikke har midler til at betale for disse eksperter.
Konkluderende må vi sige, at hvis du har planer om at tilslutte flere pc'er til ADSL-forbindelsen i en overskuelig fremtid, da vil du være bedst rustet med en routerbaserede løsning.