Artikel top billede

Rune Tvilums WFS Booster gør det muligt at importere WFS data til MicroStation.

Sådan blev it-fyringer vendt til nye firmaer og jobs

Selv om udskilte virksomheder ofte er et resultat af trange tider, så ender de ofte som særdeles levedygtige selskaber. Vi har kigget på tre af slagsen.

Finanskrisen pressede it-konsulenthuset SolutionSpace fra Ballerup til at tænke nyt.

I stedet for at fyre folk valgte direktørerne at etablere en helt ny virksomhed, et spin-off, med udgangspunkt i en gammel forretningsidé.

Væksthus Hovedstadsregionen bidrog som fødselshjælper, og husets store ekspertise i spin-off har dannet model for en landsdækkende indsats på området.

Målet er at sikre vækst og arbejdsplader.

Faktisk har forskere fra Aalborg Universitet påvist, at spin-off-virksomheder har 23 procent større sandsynlighed for at blive en vækstvirksomhed og også har en større chance for at overleve end andre nye virksomheder.

"Da finanskrisen rasede første gang, var vi fire-fem konsulenter i virksomheden. Men der kom ikke nok opgaver til os alle sammen. I stedet for at afskedige besluttede vi at afprøve en forretningsidé med et online tilbudssystem, som vi længe har syslet med. Derfor oprettede vi virksomheden MySolutionSpace," fortæller Jesper Nielsen, direktør og partner i SolutionSpace.

Reducerer risici

En spin-off virksomhed er en forretning, der udspringer af viden og kompetencer fra en eksisterende virksomhed. Ejerne af SolutionSpace så flere fordele i at oprette en spin-off virksomhed.

På den måde kunne de både fastholde deres medarbejdere og afprøve en idé uden at sætte modervirksomhedens økonomi over styr og risikere at skulle lukke og afskedige alle medarbejdere.

"Vi er ved at have udviklet et stærkt produkt, og jeg er meget positiv. Vores spin-off er helt på plads i vores hoveder og næsten på plads juridisk," siger Jesper Nielsen.

Han erkender, at det er svært både at prioritere og fastholde fokus.

Ifølge direktøren er projektet MySolutionSpace nok ikke selvfinansierende ved udgangen af 2012, men på det tidspunkt skal der være et så klart forretningspotentiale, at moderselskabet vil blive ved med at putte penge i selskabet.

Helt konkret skal potentialet være så klart, at "det kan retfærdiggøre, at vi har en partneransvarlig og en til to udviklere på projektet."

Sælger til moderselskabet

En anden af den halve snes spin-offs i it-branchen er Agile-Team, som er skilt ud fra Prolog Development Center A/S.

Selskabet har udviklet et projektstyringsværktøj med speciel fokus på agil projektstyring som for eksempel scrum-metoden.

Chef er Leo Schou-Jensen, som er teknisk direktør for såvel Agile-Team som for moderselskabet Prolog Development Center.

"De første kunder er på plads, og vi har fået gang i et amerikansk initiativ, som vi håber vil kaste lidt ekstern kapital af sig," siger Leo Schou-Jensen.

Udover håbet om at rejse ekstern kapital i USA har selskabet også indgået en distributionsaftale for så vidt angår USA og Sydamerika.

"Vi fokuserer så selv på resten af verden og har snakket lidt om måske at flytte hovedkvarteret til Californien," siger Leo Schou-Jensen.

Han fortæller gerne, at der er "frygtelig mange ting at tage hensyn til" som nyudklækket spin-off, men de kunder, som bruger værktøjet, er glade. Den største kunde i butikken er dog fortsat moderselskabet Prolog Development Center.

"Vi styrer projekter for 50 udviklere hos Prolog i en kombination af agil udvikling, timebaseret udvikling og traditionelle fastprisprojekter," siger Leo Schou-Jensen.

Udvikling i Skt. Petersborg

En del af udviklingen af Agile-Team-værktøjet er i øvrigt outsourcet til Ruslands næststørste by Sankt Petersborg, hvor der sidder fem udviklere.

"Derudover trækker vi lidt på ressourcerne hos moderselskabet. Det er fantastisk dejligt ikke selv at skulle klare alt med bogholderi, marketing og så videre," siger Leo Schou-Jensen.

Økonomisk set er Agile-Team indtil videre stadig en underskudsforretning, som bliver finansieret af Prolog, men på lidt længere sigt, er det planen, at Agile-Team ikke bare skal hvile i sig selv, men også blive en overskudsforretning.

"Tingene tager tit længere tid, end man regner med. I øjeblikket har vi nogle få hundrede brugere af vores værktøj. Nogle betaler, mens andre har en prøvelicens, men målet er tusinder af brugere," siger Leo Schou-Jensen.

Sælger spin-off firma


Tvilum Landinspektører har udviklet et program, hvor man kan hente digitale kortoplysninger fra flere servere ind i ét system.

Resultatet er, at man på en matrikel kan se mange relevante data på ét skærmbillede. Se en video om produktet WFS Booster her.

Bagmanden er Rune Tvilum, som er uddannet både landinspektør og datamatiker.

"Det hele begyndte med, at jeg fik forespørgsler fra udlandet fra andre, der gerne ville bruge den software, vi havde udviklet," fortæller Rune Tvilum.

Indtil videre bruger omkring 10 kunder produktet WFS Booster, som siden addin.dk  fortæller mere om. Herhjemme blandt andet Cowi og Carl Bro Grontmij, men også kunder i Finland, Belgien, Grønland og Frankrig.

"Jeg har solgt et produkt til Grønland. De andre har fået prøveversioner, som udløber nu," siger Rune Tvilum.

Overhalet af virkeligheden

Han begyndte at overveje en ekstern investor, men kom i kontakt med Væksthus Hovedstadsregionen og har nu droppet tanken om ekstern kapital.

Faktisk har virkeligheden overhalet Rune Tvilum inden om.

Han har skiftet job, og nu vil hans nye arbejdsgiver, en landinspektørvirksomhed med separat it-afdeling, gerne købe firmaet, som Rune Tvilum faktisk ikke har nået at etablere som et rigtig firma med cvr-nummer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering