For at få mere omsætning og forbedre konkurrencedygtigheden har den franskejede virksomhed Valtech flyttet en del programmøropgaver til Indien. Valtech kalder sin outsourcing-model for duoshore, for projektets opstart og afslutning foregår stadig i Danmark.
Ifølge salgschef Carsten Jensen tjener Valtech det samme i procent per time, der bruges i Indien, som i Danmark.
- Kunderne sparer i øjeblikket. Ingen investerer, hvis det ikke er kritisk, og så er duoshore-modellen attraktiv. Hvis vi ikke kunne tilbyde duoshore, ville kunderne måske i stedet udskyde projektet eller nøjes med en mindre løsning, siger Carsten Jensen.
Koster en fjerdedel
Indiske programmører koster blot en fjerdedel af de danske.
Timelønnen er kort og godt meget mindre. Det betyder, at et projekt, der gennemføres som duoshore, koster omkring det halve af, hvad projektet ville koste i Danmark.
Der er dog en del omkostninger forbundet med at få samarbejdet med inderne på skinner, viser Valtechs erfaringer. Derfor er det vigtigt, at projektet både påbegyndes og afsluttes i Danmark.
Ret tidligt i projektet kommer den indiske projektleder og seniorudvikler til Danmark. I samarbejde med de danske projektledere laver de specifikationer på opgaven sammen og lærer hinanden at kende.
- Det er vigtigt, at man kender hinanden ret godt, når man skal arbejde sammen på afstand. Man skal kunne have det sjovt sammen, ellers kan man ikke kommunikere optimalt over afstande, som vi gør, når inderne tager hjem og begynder at producere, fortæller projektleder i Valtech, Hans Christian Ove, der står for den daglige kontakt til inderne.
Krævende for projektlederne
I Valtech Danmark begyndte det første duoshore projekt i december sidste år. Erfaringen viser nu, at der stilles helt andre krav end det er tilfældet i andre projekter.
- Man bliver nødt til at kunne se længere frem og være orienteret på målene i stedet for processen. Man bliver nødt til at give slip og lade folk udføre arbejdet efter deres egne hoveder, fordi man kun kan styre kvaliteten via delleverancer, siger Hans Christian Ove.
Al kommunikation med det indiske selskab foregår gennem de indere, der har været i Danmark.
I Valtech bruger medarbejderne både instant messenger-programmer til daglig kommunikation med Indien samt groupware, når der er fælles præsentationer. Det mest problematiske er faktisk at tale i telefon, for det kan være svært at få en ordentlig forbindelse.
Medarbejdere skeptiske
I Valtech Danmark, der ligesom alle andre i branchen har været gennem store nedskæringer gennem de senere år, var medarbejderne ikke begejstrede for idéen til at begynde med.
- Vi oplevede, at mange i begyndelsen tænkte, ?Har min stilling en fremtid??. Men efterhånden har stemningen ændret sig, siger Carsten Jensen, salgschef i Valtech
- Medarbejderne oplever, at deres arbejde bliver sjovere. Man bruger tiden til at definere rammerne og slipper for alt det trivielle arbejde, som nu laves i Indien, siger han.
Valtech bestræber sig på, at kunderne ikke skal kunne mærke nogen forskel på, om det er danske eller indiske programmører, der udfører projektet. Men duoshore stiller krav til kundens beslutsomhed.
- Det sænker fleksibiliteten i et projekt. Det bliver langt mere problematisk at lave ændringer, når man er gået i gang, end når man arbejder med folk, der sidder lige ved siden af. Projektet skal ikke forlade Danmark, før kunden ved præcis, hvad han vil have, siger projektleder Hans Christian Ove.
Indien bedst
Da Valtech i 2001 besluttede sig for at få udført en del af programmør-arbejdet uden for Danmark, havde selskabet især lande mod øst og syd i kikkerten.
Valtech havde et konsulentfirma til at finde det rigtige firma og fik screenet op mod 100 selskaber. Til sidst blev fire selskaber testet, inden Valtech valgte sin nye partner.
I dag har Valtech Ivega, der ligger i Bangalore-provinsen i det sydlige Indien, 200 medarbejdere. Firmaet udfører opgaver for Valtech-afdelinger i hele Verden.
- Vi kiggede også i Østeuropa og Kina, men der var større sprogproblemer og større kulturforskelle. Vi valgte Indien, fordi landet har nogle af de bedste universiteter i verden. Der er næsten ingen kulturforskelle rent fagligt, da uddannelsessystemet er bygget op efter engelsk model og alle taler engelsk, siger Carsten Jensen.
Han er blevet positivt overrasket over indernes faglige niveau.
- Men der er selvfølgelig a- og b-virksomheder og a- og b-medarbejdere i Indien, så vi kan ikke nøjes med cv til udvælgelse af de medarbejdere, vi skal samarbejde med i Indien. Vi bliver nødt til at have ansættelsessamtaler per videokonferencer, siger han.
På internationalt niveau udfører Valtech omtrent hvert femte projekt i samarbejde med inderne.