Artikel top billede

2012 blev skudt ind med et brag. Her er de nye trends, som du bliver ramt af i det kommende år.

Seks stærke trends som vil ramme dig i år

Er du og din virksomhed mon forberedt?

Hvert år byder på nye teknologiske gennembrud.

2011 var året, da vi blandt andet fik ultratynde bærebare computere, og vi begyndte at tale til vores mobiltelefoner.

Men hvilke trends skal du som erhvervsdrivende være opmærksom på i det kommende år, hvis du ikke vil sakke agterud?

Der er især seks trends, som du skal holde øje med, mener Preben Mejer, direktør for Innovation Lab, som er et videncenter for ny teknologi.

Derfor kan du snart droppe Dankort-terminalen

1. I 2012 bliver begyndelsen til enden for betalingskortet

I 2011 fik amerikanerne for mulighed for at erstatte deres betalingskortet med en mobiltelefon. 

Eksempelvis lancerede Google sin betalings-service, Google Wallet, men også en lang række andre spændende betalings-løsninger er kommet på markedet i USA. 

Herhjemme kan vi forvente at se samme udvikling i 2012. Ifølge Preben Mejer bliver 2012 begyndelsen til enden for Dankortet og andre betalingskort. 

Det skyldes især udbredelsen af nfc-teknologien - nærfelt kommunikation - der gør det muligt at overføre data på sikker vis mellem eksempelvis en mobiltelefon med nfc-chip og en betalingsterminal. 

"Nfc vil revolutionere, den måde vi betaler på. Vores Visa-Dankort vil ligge i smartphonen, og vigtige personfølsomme oplysninger kan overføres og gemmes på smartphonen. Det er slut med kontanter, slut med plastikkort og vi kan overføre loyalitetspoint, patientdata, parkeringsafgift og alt muligt andet på helt nye måder," siger Preben Mejer.

Han anslår, at ved udgangen af 2012 vil 70 procent af alle nye mobiltelefoner, der bliver sat til salg i Danmark, indeholde en nfc-chip

2. De erhvervsdrivende dropper pc'en

Ved udgangen af 2010 oplevede vi for første gang, at der blev solgt flere smartphones end traditionelle computere, og den udvikling vil fortsætte i 2012 og mange år frem, mener Preben Mejer. 

"De små erhvervsdrivende skal være opmærksomme på, hvordan hele verden bliver mobil. Faktisk er smartphonen den nye konge i it-universet. En smartphone åbner fantastiske muligheder for at spare tid og afslutte sagerne på stedet og få ordren i hus," siger han.

Ifølge Preben Mejer er det en udvikling, der vil få ekstra fart på, når den næste generations mobil-net - 4G - får sit endelige gennembrud. Men også selve smartphonens hardware vil fortsætte sin hastige udvikling med stadigt mere kraftfulde processorer.

"Det betyder, at mere og mere af vores arbejde vil foregå, mens vi er på landevejen eller på kundebesøg. En smartphone i dag har store, flotte skærme og en regnekraft som en pc for et par år siden, " siger Preben Mejer.

De ansatte gider ikke dikteres af it-afdelingen

3. Slut med servere i små virksomheder

Små virksomheder behøver ikke længere at købe og eje alt deres computer-grej. 

I stedet for at gemme data på dyrt indkøbte servere og betale en it-ansvarlig for at vedligeholde det kan du i stedet leje dig til serverplads på internettet. 

Tendensen kaldes for cloud computing eller software-as-a-service. Den har de seneste år fået mere og mere momentum, og den tendens vil fortsætte med at buldre derudaf i 2012, mener Preben Mejer.

"Det er slut med lokale servere, der skal passes, plejes og backes up. Og netop fordi det hele ligger oppe i internet-skyen, bliver der åbnet for en ny måde at købe programmer og it-service på. Det hele bliver nu til en månedlig service, hvor du ikke længere selv har ansvaret for at passe udstyret," siger Preben Mejer. 

Eksempelvis har flere virksomheder droppet deres traditionelle mail-setup med en stor mailserver. I stedet bruger de en Google Apps-løsning, hvor de kan bruge Gmail til at tjekke firmamailen. 

Men Preben Mejer fremhæver også amerikanske Salesforce.com, der har skabt et online-CRM-system (et kundepleje-system) på nettet, som et interessant eksempel på udviklingen.

4. De ansatte køber selv deres it-værktøj

Vores smartphones og computere følger os overalt, og de elektroniske dimser er ikke længere blot arbejdsredskaber, men også stil-ikoner og en kilde til underholdning i fritiden. 

Derfor er de ansatte ikke længere tilfredse med grimme og uhandy maskiner og tung software, der er udviklet til at skulle betjenes af en nørdet it-ansvarlig. 

"Medarbejderne gider ikke have en virksomheds-dikteret Lenovo-bærbar eller en Blackberry-smartphone. Den nye generation af medarbejdere vil arbejde med de enheder, som de er vant til at arbejde med. De ønsker en Apple MacBook og en iPhone eller Android-smartphone," vurderer Preben Mejer. 

Derfor mener han, at vi vil se, at flere og flere virksomheder ikke længere stiller en specifik computer eller telefon til rådighed. I stedet vil medarbejderne få udbetalt et beløb, som de selv kan købe deres udstyr for.

Derfor er det slut med fast-ansættelser

5. Farvel til de faste ansættelser 

Gennem de seneste kriseår har mange virksomheder sparket en stor del af medarbejder-staben på porten. 

Og når virksomheder i de kommende år begynder at ansætte medarbejdere igen, vil det i stigende grad ske gennem projektansættelser. 

Ifølge Preben Mejer vil der i fremtiden blive længere og længere mellem ansatte, der fejrer 25 års jubilæum.

"Fremtidens virksomhed har en lille kerne af medarbejdere og benytter sig i vid udstrækning af samarbejdspartnere og medarbejdere, der hyres ind fra projekt til projekt. Medarbejderne følger projekterne, og alle har de deres egne små en-mands virksomheder," siger han.

6. Farvel til virksomhedsdomicilet

Takket være teknologien behøver medarbejderne ikke længere arbejde fra et fast skrivebord i et virksomhedsdomicil.

De kan i stedet arbejde hjemme fra køkkenet eller fra en strandbar under lunere himmelstrøg.

"Det betyder også, at virksomhedens arealbehov er mindre, og de ansatte slipper for at holde i kø i timevis på motorvejen for at komme frem til virksomhedens glaspalads. Derfor vil der opstå en satellit-struktur, hvor du har faciliteter tættere på hjemmet, hvor du kan møde ind og holde et videomøde og få en god kop kaffe," mener Preben Mejer.

It-analyse-firmaet Gartner spår, at i 2015 vil du aldrig fysisk møde 30 procent af de kolleger, som du samarbejder med om på et projekt.

Ifølge Preben Mejer er tendensen allerede tydelig i USA, hvor det især er populært blandt freelancere at leje sig ind i såkaldte coworking spaces og lignede kontorfaciliteter, der ligger tæt på deres hjem eller hyggelige omgivelser i eksempelvis det centrale San Francisco.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere