Artikel top billede

Eksempel på logning af internetsession.

Teleselskaber udleverer igen gamle logningsdata

Politiet har igen været på hugst på teleselskabernes servere efter logningsdata, der har overskredet sidste salgsdato. Se, hvor mange gange de gamle data er blevet udleveret.

Læs også:

Teleselskaber: Dine teleoplysninger gemmes i fem år
 

Teleselskaber udleverer "slettede" data til politiet

Vidste du, at du bliver registreret 274 gange om dagen?

Teleselskaberne udleverede 57 gange i 2010 loggede tele- og internetoplysninger om danskerne, som for længst burde være slettet.
 
Det fremgår af en afrapportering om brugen af logningsbekendtgørelsen som Justitsministeriet har sendt til Europa Kommissionen.
 
Dermed holdt teleselskaberne danskernes teleoplysninger lidt tættere til kroppen end i 2009, hvor politiet og andre myndigheder 76 gange forespurgte og fik udleveret oplysninger om borgere og virksomheders surf-, tele- og mail-vaner. 

Indført for fire år siden

Logningen af danskernes tele og internetbrug blev indført den 15. september 2007.

Siden denne dato har danske teleselskaber som en følge af logningsbekendtgørelsen systematisk gemt et stadigt stigende antal oplysninger om eksempelvis hvem, hvor og hvornår borgere har talt eller skrevet med hinanden.
 
Men logningsdataene gør det også muligt for politi eller efterretningstjenester at oprette et kort over, hvordan en borgers telefon har bevæget sig rundt i landskabet hen over en periode. Også uden, at telefonen har været benyttet, blot skal den have været tændt.
 
Telebranchen vurderer, at teleselskaberne på et år gemmer omkring 550 milliarder posteringer med de detaljerede oplysninger om danskernes internet og teletrafik.
 
Samlet set mener telebranchen i Danmark, at over halvdelen af disse registreringer- det vil sige mere end 275 milliarder registreringer - kommer fra danskernes internettrafik. 

Gamle data i vækst

Af disse milliarder af registreringer har politiet samlet set efterspurgt og fået udleveret logningsdata om borgere i 238 tilfælde.
 
Selvom der fra 2009 til 2010 er et fald i antallet af teleselskabernes udleveringer af logningsdata, som burde have været slettet, på 19 tilfælde, er der samlet set sket en stigning i antallet, når man sammenligner mellem 2008 og 2010.

Første år med logning skete det således 37 gange, at de mere end 12 måneder gamle logningsoplysninger blev overdraget til myndighederne, mens det i de nyeste tal drejer sig om 57 tilfælde. 
 
Gamle bogføringsdata
Computerworld fortalte allerede i 2009 at de gamle data dækker over såkaldte bogføringsdata, der overvejende indeholder de samme detaljerede oplysninger som logningsdata.

Disse data gemmes som følge af bogføringsloven.

Teleselskaberne oplyste dengang, at de gemte bogføringsdata i fem år.
 
I langt de fleres tilfælde omhandler udleveringerne af teleoplysninger ældre end 12 måneder data indsamlet om mobiltelefoni eller fastnettelefoni. 

Skat bruger data

Bogføringsdata er for nyligt kommet på dagsordenen igen, efter at Computerworld har fortalt, at Skat i en række tilfælde har forlagt specificerede teleoplysninger om konkrete borgere udleveret uden at stille med en dommerkendelse for at kunne afgøre borgeres skattepligt til Danmark.
 
En praksis, som har fået telebranchen op af stolen og fået direktøren for interesseorganisationen til at opfordre teleselskaberne til at kræve en dommerkendelse.
 
Tvisten er endnu uafgjort, men Skat fastholder at have lov til at kræve oplysningerne udleveret som følge af en paragraf i Skattekontrolloven.

Senest har et flertal uden om regeringen i Folketinget tænkt sig at gennemtvinge en genovervejelse af logningsbekendtgøreslen.  




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager

DEIF A/S

DevOps Engineer

Danske Commodities A/S

Senior product designer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

21. november 2024 | Læs mere