Test: Denne boks giver dig et Android-mediecenter til dit tv

Veolo Smart Android Hub er et mediecenter, der kører Android. Men hvordan virker et mobilstyresystem på dit tv? Det har vi testet.

Test: Denne boks giver dig et Android-mediecenter til dit tv

Anmeldelse: Veolo er ikke som alle de andre mediecenterbokse på markedet. 

For et af de største problemer for mediecenterbokse og smart-tv er, at der mangler apps. Oftest er der de oplagte som YouTube, Facebook og måske Spotify, hvis du er heldig.

Derfor er det nemt at gætte sig til, hvordan A.C.Ryan fik ideen til at lave Veolo.

Veolo er en lille boks, du sætter til dit fjernsyn. Et mediecenter i miniformat. Dem findes der mange af, men Veolo skiller sig alligevel ud i mængden på grund af en lille grøn robot på kassen, der indikerer, at Veolo kører Android-software.

Og da Android er et af de mest populære styresystemer til smartphones og tablets, findes der hundredetusindevis af apps, der bare venter på at blive hentet.

Så har A.C.Ryan med Veolo fundet svaret på mediecentrenes store softwareproblem?

Det vender vi tilbage til.

Afspiller det meste

Boksens primære funktion er at afspille dine film, musik og billeder på tv'et i stuen. 

Da Veolo har trådløst internet, kan det gøres trådløst over dit hjemmenetværk. Boksen finder nemt det indhold, du har delt via DLNA-standarden, der bruges af stort set alt og alle - bortset fra Apple.

Alternativt kan du smide dine film og andre filer på en ekstern harddisk eller USB-nøgle, som du tilslutter en af kassens to USB-indgange. Sidste mulighed er at bruge et SD-kort, som kan proppes i siden af Veolo. Det gør det nemt at vise billeder, du lige har taget med dit kamera.

For at sådan en mediecenterboks skal give mening at købe, kræver det altså, at du har en god bunke film på din computer eller NAS-enhed. 

Om du så får det ved at kopiere din lovlige dvd-samling ned på harddisken eller fra de lyssky afkroge af internettet er Veolo sådan set ligeglad med. Den afspiller stort set alle de videoformater, du kan kaste efter den.

Sådan virker Veolo

Før vi rigtig kunne komme i gang med at teste Veolo-boksen, krævede det en større kamp.

Vores Veolo kom med en gammel softwareversion med det store problem, at det er umuligt at installere brugbare apps. App-butikken Android Market, som findes på mobilerne, er ikke at finde nogen steder.

I stedet havde boksen en dårlig kopi med navnet AndroidPIT. Herfra er det da muligt at hente apps, men du skal godt nok lede længe, hvis du skal finde nogen, du kender. Selv listen over de mest hentede apps indeholder alt muligt skrammel. Mange apps er tyske, eller også virker de kun på telefoner, så du får en fejl, hvis du prøver at installere dem.

Opdateringen af boksens software - eller firmware, som den slags egentlig hedder - var heller ikke helt nem.

Veolo har ingen automatisk opdateringer, så vi måtte finde nogle .zip-filer på nettet, gemme dem på en USB-nøgle, som vi satte til Veolo, og derefter grave os igennem menusystemet og manuelt starte opdateringen.

Så virkede Android Market endelig, og der var adgang til apps som Facebook og YouTube. Selv om netop logoer fra de to apps var sat på kassen, som Veolo kommer i, var de ikke at finde til at starte med.

Generelt er opsætningen bøvlet, og den danske oversættelse må være lavet af Sidney Lee, for selv hvis du vælger dansk som boksens sprog, er det meste stadig på engelsk.

Særprægede styring

Veolos største udfordring er, at Android er designet til smartphones med touchskærm.

På din telefon kan du nemt bladre gennem menuer med dine fingre på skærmen, men dit fjernsyn skal styres fra sofaen.

Derfor har A.C.Ryan designet en fjernbetjening, hvor du styrer en markør rundt på skærmen ved at pege mod tv'et og bevæge fjernbetjeningen i den retning, du vil flytte markøren.

Det minder meget om Nintendo Wii, men det fungerer ikke helt lige så godt. Wii har en sensorbar, der gør, at systemet ved, hvor controlleren er i forhold til skærmen. Det ved Veolo ikke, hvilket gør, at du ikke altid skal pege direkte mod tv'et for at styre.

Styringen virker mere som et nødvendigt onde for at bruge Android på dit tv, end det virker som en god måde at styre et mediecenter på.

Fjernbetjeningen har et stort plus, som nok er inspirreret af den konkurrerende Boxee Box, for på bagsiden af fjernbetjeningen finder du et fuldt tastatur. 

Det gør det meget nemmere at indtaste søgninger, webadresser og brugeroplysninger, og det fungerer meget bedre end den betjeningsmåde, man ofte ser, hvor du skal bruge en million tastetryk på et numerisk tastatur for at skrive selv de simpleste sætninger.

Placeringen af knapperne på fjernbetjeningen er dog mindre heldig. På forsiden findes der to knapper, der gør det samme, men i forskellige situationer. Begge knapper bruges til at åbne ting, du har markeret, men hvilken en du skal bruge afhænger af, om du har markeret det ved at klikke dig frem til tingen, du vil åbne, eller om du har peget på den.

På tastaturet kan du med et tryk på alt-knappen bruge de sekundære tastetryk, som alle knapper gemmer, som eksempelvis tal og specialtegn som snabel-a. For at bruge de almindelige taster skal du trykke på alt-knappen igen. Derfor er det lidt tåbeligt, at sletteknappen backspace også dobler som slutparentes. Så taster du forkert, mens du skriver tal og andet, er det altså ikke lige til at slette uden flere tastetryk. Det virker ikke specielt gennemtænkt.

Gå på nettet og spil Angry Birds på dit tv

Som tidligere nævnt får du - efter en besværlig opdatering - adgang til det meste fra Android Market. Du kan dog godt møde apps, der ikke vil virke, hvis app'en eksempelvis kræver en mikrofon eller andet, som boksen i modsætning til telefoner ikke er udstyret med.

Vi har blandt andet testet populære apps som Spotify, Angry Birds og DR Radio, og de fungerer fint. Da de er lavet til en lille skærm, betyder det, at når de ikke altid er specielt kønne, når de bliver blæst op på en stor fladskærm, men til gengæld er det nemt at se fra sofaen.

Du skal også være opmærksom på, at Veolo kun har 4 gigabyte intern hukommelse, hvor en del bliver brugt til operativsystemet. Derfor kan du hurtigt løbe tør for plads, hvis du går amok med at installere apps.

Du kan dog smide et SD-kort på op til 32 gigabyte i siden af boksen, så du får mere plads. En tilsluttet USB-harddisk kan ikke bruges til apps, hvilket virker ret dumt, da de fleste nok vil vælge en ekstern harddisk som makker til Veolo, da 32 gigabyte ikke er ret meget til filmopbevaring.

Hop på internettet

Veolo har også en internetbrowser, der som Android-telefonerne understøtter Flash. Det fungerer ok, du kan se de fleste sider, men det er en ret hakkende oplevelse at scrolle rundt på siderne. Det bliver heller ikke bedre af, at du skal bruge den lidt besværlige pege-fjernbetjening til at trække siden op og ned. Du kommer hurtigt for langt. 

Websurfing afslører også et andet problem ved den spøjse styremetode, for på din telefon kan du sætte to finge på skærmen og trække dem fra eller mod hinanden for at zoome ind på en webside, men med fjernbetjeningen kan du kun have én "finger" på skærmen.

Er Veolo værd at købe?

Veolo er et godt forsøg på at løse nogle af de problemer, der er på markedet for minimediecenterbokse. Med Android som styresystem får du en lang række apps, du ikke finder på de konkurrerende bokse, men problemet er bare, at ingen af disse apps er optimeret til dit tv. 

Samtidig er brugergrænsefladen også tydeligvis lavet til telefoner med skærme, der forhåbentlig er meget mindre end dit tv. Derfor ser det ganske enkelt ikke ret pænt ud på en stor fladskærm i stuen.

Betjeningen af boksen er besværlig. Der er ikke ret meget, der er nemt. Det skinner generelt rigtig meget igennem, at langt de fleste problemer, som Veolo har, skyldes en halvhjertet konvertering af et mobilstyresystem.

Oftest er intet ændret, og vil du slukke boksen, skal du eksempelvis ind i "Indstillinger for telefon".

Den er for dyr

Veolo gør alt det, den skal, afspiller film, musik, billeder og en masse andet, men på grund af en masse irritationsmomenter og småfejl føles det som et produkt, der ikke er helt færdigudviklet.

Samtidig er boksen væsentligt dyrere end konkurrenterne, der fungerer bedre.

I skrivende stund kan du få en Veolo til omkring 1.700 kroner, hvor den populære Boxee Box fra D-Link kun koster i omegnen af 1.400 kroner. Et endnu billigere alternativ er WD TV Live, som vi har testet for nylig. Den koster omkring 800 kroner, og den boks kan stadig dække manges behov.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere