TOPNYHED:Nu er leverandøren af Danmarks nye NemKonto til 384 millioner kroner fundet - KMD ryger ud

Artikel top billede

Må din chef overvåge dig? Se hvor grænsen går

Ved du, om din chef overvåger dig?

Tilbage i 2004 bliver en ansat i en københavnsk Matas-butik ringet af op af sin chef, der sidder i Jylland.

Han påtaler, at den ansatte i arbejdstiden tager lipgloss på i butikslokalet.

Det kan chefen se, fordi han fra sit hjem i Hobro via internettet kan følge direkte med i videoptagelserne fra butikken. Dagen efter bliver den ansatte fyret.

Ifølge arbejdsgiveren sker fyringen på grund af et fald i omsætningen, men tre år senere bliver arbejdsgiveren idømt en bod på 50.000 kroner, og den ansatte blev også tilkendt en erstatning på 25.000 kroner.

Og især videoovervågning af personalet er meget udbredt i butikker, hvor der i forvejen er opsat mange kameraer. Det oplever de i fagforbundet HK, hvor de løbende får henvendelser om chefer, der overskrider grænsen for det tilladelige, oplyser Lisbeth Nørremark, der er faglig sekretær i HK Handel. 

Hvor går grænsen?

Det kan være fristende for chefer at spionere på medarbejderne. Især når kamera-udstyr bliver billigere, mindre og lettere at skjule. Ligesom det også er ekstremt let gå ind på mail-serverne og tjekke medarbejdernes mails eller installere spion-software på computeren. 

Men hvor går grænsen for, hvor meget cheferne må overvåge deres medarbejdere? 

Som udgangspunkt må en arbejdsgiver gerne overvåge de ansatte. Der er dog et væsentligt "men" - de ansatte skal være informeret om, at de kan blive overvåget.

"Ud over at medarbejderne skal være informeret, må overvågningen ifølge vores aftaler med arbejdsgiveren ikke bruges til at kontrollere de ansattes effektivitet, og arbejdsgiveren må ikke samle flere oplysninger ind, end det er nødvendigt. TV-optagelser skal slettes senest efter 30 dage," siger Lisbeth Nørremark til PC World Business Center.

Men selv om arbejdsgiveren er forpligtet til at informere medarbejderne om, at de bliver overvåget, er arbejdsgiveren ikke forpligtet til at oplyse, hvor eksempelvis et kamera er placeret.

Din "mus-samtale" kan blive optaget

Peter Blume, der er jura-professor på Københavns Universitet, gør desuden opmærksom på, at det i enkelte tilfælde kan være tilladt at overvåge medarbejderne uden først at gøre opmærksom på det.

"Har du en rimelig mistanke om, at en konkret medarbejder tager af kassen eller varerne, kan du lave en individuel overvågning, som ikke er varslet på forhånd," siger han til PC World Business Center.

Må optage telefonsamtaler

Ifølge Peter Blume må en chef også godt optage en medarbejderudviklingssamtale, et telefonopkald eller et møde med de ansatte.

"En samtale må gerne optages, så længe bare den ene part i samtalen er klar over det. Det fremgår af straffeloven," siger han.

Mange arbejdsgivere er desuden interesseret i, hvad de ansatte bruger computeren til - og hvad medarbejderne skriver i deres mails og chat-samtaler.

Det kan blandt afsløres ved at installere spion-software på computeren, der gemmer de ansattes tastetryk og surferi på nettet.

Men her gælder ifølge Peter Blume de samme regler, som tilfældet er med videooptagelser.

Det vil sige, at arbejdsgiveren som udgangspunkt kun må overvåge, hvis de ansatte er informeret. Men at det kan være tilladt at lave en individuel overvågning, hvis arbejdsgiveren har en begrundet mistanke mod en konkret medarbejder.

Men spørgsmålet er så, hvornår du som medarbejder er informeret om, at du er overvåget?

"Det behøver ikke nødvendigvis være ved skiltning. Det kan også være, at det står i kontrakten, er nævnt i medarbejderhåndbogen eller på intranettet. Det eneste krav er, at det skal være rimeligt sandsynligt, at de ansatte er informeret," siger Peter Blume.

Læs også:
Sådan undgår du at blive indholdstyv på nettet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere