Artikel top billede

Topchefen hos SE, Niels Duedahl, har en fortid hos TDC, som han i dag konkurrerer med på bredbåndsmarkedet.

Fiberboss: Løbet er kørt for TDC

Et offensivt træk til 4,5 milliarder kroner sætter TDC ud af spillet på bredbånd i Syd- og Sønderjylland, mener fiber-topchef.

Over halvdelen af alle husstande i Syd- og Sønderjylland har adgang til fibernet, som er udrullet af energiselskabet SE, det tidligere Syd Energi.
 
Selskabet har indtil videre gravet fiber ned for over 2,5 milliarder kroner, og om fem år er næsten alle 256.000 hjem i regionen dækket af fiber fra SE. Et projekt, som samlet vil beløbe sig til 4,5 milliarder kroner.

SE fører gratis fiberkablet helt ind til hjemmet, hvis en husstand ønsker at blive fiberkunde med et produkt fra Waoo.
 
I dag er det TDC, der ejer telefonnettet, landets største udbyder af jordbaseret bredbånd, men den plads mister TDC i det sydjyske, mener administrerende direktør Niels Duedahl fra SE.
 
"Jeg tror, at TDC har erkendt, at løbet er kørt i forhold til det med at grave en hel infrastruktur ned," siger han.
 
SE lægger i øjeblikket fiberkabler ned i Esbjerg, Haderslev, Aabenraa og Sønderborg, som er de største byer i regionen.
 
"TDC må tro og håbe på, at selskabet kan bevare de fire store byer i området, men dem skal vi også nok tage. Ingen tvivl om det," fortæller Niels Duedahl. 
 
TDC: Vi opgraderer nettet
Telefonnettet, som TDC ejer, er frem til de såkaldte mikrocentraler baseret på fiberteknologi, mens ledningen det sidste stykke ud til hjemmet består af kobber.
 
Kobber kan ikke trække de samme hastigheder som fiber, og det sydjyske område er ifølge den seneste bredbåndskortlægning fra IT- og Telestyrelsen det område i landet, hvor adgangen til to megabit download per sekund via telefonstikket er den laveste.
 
En lav hastighed via telefonstikket skyldes oftest, at der er langt til den nærmeste central, eller at kvaliteten af kobberledningen ud til hjemmet er dårlig.
 
Syd- og Sønderjylland er dog på ingen måde opgivet, forsikrer TDC. Ligesom resten af landet opgraderer TDC også nettet i Syddanmark, fortæller presserådgiver Rasmus Avnskjold fra teleselskabet.
 
"Tidligere på året har vi påbegyndt en tredobling af antallet af gadeskabe - såkaldte mikrocentraler - frem imod udgangen af 2012. Det gælder hele landet, også Sønderjylland," fortæller Rasmus Avnskjold.

Teknisk set hedder mikrocentralerne DSLAM'er. TDC kører i øjeblikket test på en ny teknologi kaldet vektoring. Med den er det muligt at tilbyde 100 megabit per sekund i download på en kobberledning, der strækker sig over 700 meter fra mikrocentral til husstand.

Graver efter dækningskort

Niels Duedahl mener dog, at TDC kun i de større byer kan levere den hastighed, som selskabet markedsfører, mens hastighederne ikke kan leveres på landet eller i mindre byer. I de områder fokuserer SE på at udrulle fiber.
 
"Vi ser på TDC's dækningskort, og vi ved, hvor der er langt til centralerne," siger han.
 
Der er områder i det sydjyske, hvor dækningen er dårlig, fordi infrastrukturen er gammel og nedslidt, mener han.
 
"De steder, hvor vi kan grave efter TDC's nedslidning, får vi en penetration (kundetilslutning, red.) på op til 90 procent. Vi bruger det aktivt. Vi ved godt, at 10 eller 20 megabit på kobber kun er noget, som virker inde i storbyerne, mens TDC har mega svært ved at levere på landet," siger Niels Duedahl.

Trussel mod fiber fra luften

Hos TDC lyder meldingen dog, at teleselskabet udbyder de hastigheder, som kunderne efterspørger.
 
"Vi fokuserer på vores egen forretning, og det er en rentabel forretningsstrategi, hvor vi flytter gadeskabene tættere og tættere på kunderne, så de hele tiden får højere hastigheder i takt med efterspørgslen," siger TDC's Rasmus Avnskjold.
 
Telia og TDC har som de to eneste teleselskaber i Danmark udrullet den såkaldte LTE-teknologi i deres mobilnet. LTE, der også bliver kaldt 4G, øger hastigheden på mobilt bredbånd markant, og kunder kan opleve hastigheder mellem 10 og 30 megabit per sekund i download.
 
Niels Duedahl forventer, at det bliver TDC's modtræk til SE's fibernet i Syddanmark.
 
"TDC's eneste modtræk er vel reelt set at kigge på noget LTE-udstyr (mobilt bredbånd, red.), hvis selskabet overhovedet vil være her, og så håber TDC nok også på, at YouSee-antenneforeningernes levetid bliver forlænget," siger SE-direktøren.

YouSee, der er ejet af TDC, er landets største udbyder af tjenester over kabelnet.

Ekspert: Mobilt bredbånd mest sandsynligt
Aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Markets ser også massive investeringer i mobilnettet som det mest oplagte modtræk til SE's fiberkabler i Syd- og Sønderjylland.
 
"Det er nok ikke sandsynligt, at TDC vil udrulle fiber i Syd- og Sønderjylland, hvor Syd Energi har meldt ud, at selskabet vil dække alle husstande med fiber i 2016, og Syd Energis tilbagebetalingshorisont er 20 år," siger Poul Ernst Jessen. 
 
Han fortæller, at teleselskaber til sammenligning opererer med en væsentlig kortere tilbagebetalingshorisont.
 
"Man kunne forestille sig, at TDC ville give Syd- og Sønderjylland det bedste LTE-netværk i Danmark, så sønderjyderne kunne vælge mellem høj hastighed på et fiberprodukt eller en mobilløsning," vurderer Poul Ernst Jessen.
 
TDC's 4G-mobilnet dækker i dag omkring 30 procent af danskerne, mens Telias net omfatter cirka 70 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering