Et mindre bornholmsk fiberprojekt er pludselig vokset til et stort projekt på hele øen.
De tre selskaber Bornholms Fibernet, SE (tidligere Syd Energi) og Østkraft er gået sammen om at etablere et fibernet på øen. Prisen lyder på 190 millioner kroner.
Bornholms Fibernet er et fiberselskab, som oprindeligt ville udrulle fibernet til 1.000 hjem i de fire byer Hasle, Sorthat, Muleby og Nyker, men projektet udvides nu til flere andre byer.
Større gravearbejde
De tre byer Østermarie, Østerlars og Vestermarie vil ligesom øens største by, Rønne, også blive koblet på fibernettet.
Flere steder er der allerede lagt tomme rør til fiber ned, mens et større gravearbejde ved Rønne begynder i 2012.
Øens borgmester, Winni Grosbøll, er begejstret for projektet.
Hun er samtidig næstformand i Østkraft, som er involveret i projektet.
"Det er en god nyhed for Bornholm, at lokale kræfter kan og vil løfte så stort et projekt. Det får stor betydning for vækstmulighederne i vores erhvervsliv og dermed for vores bestræbelser på at stoppe og vende nedgangen i befolkningstallet," udtaler hun i en pressemeddelelse.
Hun benytter samtidig pressemeddelelsen til at kritisere den teleinfrastruktur, der er på øen. Det vil sige TDC's kobbernet.
"Det har længe set ud som om moderniseringen på teleområdet ville gå uden om Bornholm, men det gør nu vi selv noget ved," siger hun.
Slagsmål om statsstøtte
TDC har tidligere afvist, at Bornholm skulle være specielt underforsynet med bredbånd.
Netop Borhnolm og Bornholms Fibernet har tidligere været en juridisk slagmark.
Bornholms Fibernet fik tidligere i år statsstøtte til at anlægge et fibernet i Hasle, Sorthat, Muleby og Nyker.
Forinden havde TDC protesteret imod statsstøtten med henvisning til, at det var konkurrenceforvridende.
TDC fandt det videre mistænkeligt, at det lokale energiselskab Østkraft optrådte som partner i projektet, fordi Østkraft er ejet af kommunen. Kommunalt ejede elselskaber må ikke lægge fiber ned til forbrugere.
Over halvdelen kobles på
I dagens pressemeddelelse fra fiberpartnerne understreges det også, at Østkraft kun vil rulle fiber ud til de beboere, der deltager i det store EcoGrid projekt.
Det indebærer, at 2.000 elforbrugere skal deltage i et europæisk projekt om intelligent strømstyring.
Behovet for fiber på Bornholm i forbindelse med EcoGrid har tidligere været vendt i Energistyrelsen. Her blev der rejst tvivl om behovet for fiber til at gennemføre projektet.
SE, der pumper 10 millioner kroner i projektet, er medejer af fiberselskabet Waoo, der tilbyder tv, telefoni og internet. Netop Waoo bliver indholdsleverandør på det nye bornholmske fibernet.
Gravearbejdet vil finde sted fra 2012 til 2016, og planen er, at over 60 procent af alle hjemmene på øen bliver koblet på.