Artikel top billede

Ny terahertz-chip kan bane vejen for nye teknologier

Chip-producent er på vej med en chip, der sender og modtager på terahertz-frekvenser. Det giver en hel række særlige fordele.

Computerworld News Service: Den japanske komponent-producent Rohm fortæller, at virksomheden har udviklet en chip, som stadig er på forsøgsstadiet, der kan sende og modtage signaler på terahertz-frekvenser og dermed overføre data med op til 30Gbps og gennemtrænge stof eller papir.

Virksomheden satser på at få enheden på markedet inden for de næste tre eller fire år til en indledende pris på knap 75 kroner.

Det gør det muligt at bruge chippen i hjemmeelektronik og andre forbruger-enheder.

Chippen måler 1,5 gange 3 millimeter og opererer i 300 GHz-frekvensen, som er en del af båndet mellem radio og lysbølger, og den er udviklet i samarbejde med researchere ved Osaka University.

Rohm fortæller, at chippen er den første i verden, der har opnået det ved så lille en størrelse.

Rohm fortæller, at chippen på nuværende tidspunkt kan håndtere data ved 1,5Gbps, men at det vil kunne øges til omkring 30Gbps i fremtiden.

HDTV-billeder i high definition

Virksomheden fortæller, at den har brugt chippen til at sende ikke-komprimerede HDTV-billeder i high definition.

Selskabet arbejder desuden på at udvikle chip til kommercielle applikationer målrettet den næste bølge af tv og projektorer, som vil blive i stand til at fremvise billeder, der er adskillige gange bedre end den nuværende opløsning.

De største forhindringer i forhold til masseproduktion på nuværende tidspunkt handler om holdbarhed og stabil performance, lyder det fra selskabet.

Signaler ved terahertz-frekvensen kan passere igennem materialer som papir, plastik, vægge og endda hudens yderste lag, hvilket også gør dem brugbare til for eksempel sikkerhedsapplikationer eller medicinske applikationer.

Signalerne kan dog ikke passere igennem vand eller metal, og ligesom lysbølger skal de peges i en bestemt retning. De har desuden begrænset rækkevidde.

Det meste af det udstyr, der er blevet brugt sammen med teknologien indtil nu, har været pladskrævende og dyrt, fortæller Rohm, og det har blokeret for brug uden for laboratorier og industrielle omgivelser.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere