Artikel top billede

Telefirmaer brokker sig: Vil ikke betale for net-retssager

Teleselskaberne nægter at betale omkostningerne for retssager om blokering af ulovlige websites. Se her hvorfor.

Teleselskaberne slås i øjeblikket med Lægemiddelstyrelsen om, hvem der skal betale for retssagerne, når staten vil have blokeret internetsider med ulovlig medicin.

Lægemiddelstyrelsen benyttede i 2011 for første gang en ny mulighed for at opfordre en række teleselskaber til at spærre kundernes adgang til internetsiden 24hdiet.com.

Læs også:
Skal Danmark klippe forbindelsen til ulovlige sites?

Men det nægtede teleselskaberne af principielle grunde, fordi firmaerne ikke vil være politi på nettet og ikke vil tage ansvaret for at spærre firmaers mulighed for at bruge nettet, hvilket ifølge selskabernes mening er udtryk for censur og betænkeligt for retssikkerheden.

Men der var en grund mere, fortæller Jakob Willer, der er direktør hos teleselskabernes interesseorganisation, Telekommunikationsindustrien.

Dommer skal spærre

"Vi har ikke ansvaret for indholdet på nettet. Og vi har ingen forudsætninger for at tage stilling til, om denne her hjemmeside indeholder noget, som er i strid med dansk lovgivning. Det må domstolen tage stilling til," siger Jakob Willer.

Derfor krævede teleselskaberne, at Lægemiddelstyrelsen indstævnede selskaberne for fogedretten for at få en dommer til at afgøre om kundernes afgang til internetsiden med medicin skulle spærres.

Her tabte teleselskaberne sagen og spærrede efterfølgende deres kunders adgang til 24hdiet.com ved hjælp af DNS-blokering og et såkaldt stopskilt, som forklarer kunden, at Lægemiddelstyrelsen gennem et fogedforbud har pålagt teleselskabet at spærre adgangen til internetsiden.

Tvinges i retten

Imidlertid er stridens kerne nu, hvem der skal betale gildet for at få rettens ord for afgørelsen, fortæller Jakob Willer.

"Én ting er, at vi skal stille os op og forsvare retssamfundets principper. En anden ting er, at vi også skal betale for det. Og det, synes vi, er urimeligt," siger Jakob Willer.

Normalt betaler den tabende part i en fogedretssag hele sagens omkostninger. Men teleselskaberne vil kun betale deres egen del.

Problemet er ifølge Jakob Willer, at staten med den nye lov netop ikke tvinger teleselskaberne til at spærre de ulovlige medicinsider, men blot henstiller til at spærre siderne.

"Vores påstand er, at vi ikke skal dække sagens omkostninger, fordi det er en principiel sag," siger Jakob Willer.

Vil have omkostninger dækket

Hos Lægemiddelstyrelsen fortæller sektionsleder i afdelingen for retshåndhævelse, Kim Helleberg Madsen, at styrelsen vil fastholde kravet om, at teleselskaberne betaler sagens omkostninger.

"Der har været nogle omkostninger forbundet med den retssag. Og de omkostninger vil vi gerne have dækket," siger Kim Helleberg Madsen.

Han fortæller, at det af lægemiddelloven fremgår, "at det ikke er tilladt for internetudbydere at formidle adgang til et internetdomæne hvorfra der forhandles ulovlige lægemidler til brugerne."

"Og det er udgangspunktet for os. Og der er en procedure for det, og den har vi fulgt. Derfor siger vi: Vi vil gerne have vores omkostninger dækket," siger Kim Helleberg Madsen.

Den ulovlige medicinside 24hdiet.com har i øvrigt flere gange efter spærringen skiftet navn. Det kan du læse mere om her.

Samtidig har eksperter advaret imod den stigende anvendelse af DNS-spærringer i Danmark. Det kan du læse her.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager

Ejner Hessel A/S

Tech Lead

SporingsGruppen ApS

Backend-udvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere