Artikel top billede

(Foto: IDG News Service)

Opfinderen af RFID er død

Opfinderen af RFID-teknologien er død. Han tjente millioner af kroner, men kom aldrig til at skumme fløden på RFID's hastige udbredelse i de seneste år.

Computerworld News Service: Charles Walton, der opfandt RFID-teknologien, som nu bruges i stigende grad overalt ligefra varedepoter over detailhandlere til biblioteker, er død i Californien i en alder af 89 år. 

Hans teknologi udkonkurrerer i dag stregkoder til mange formål og baner vejen for relaterede teknologier såsom near-field communications (NFC).

I en artikel om historien bag teknologien til radiofrekvens-identifikation (RFID) i publikationen RFID Journal, beskrives det, at Mario Cardullo fik patent i 1973 på et aktivt RFID-tag med genskrivbar hukommelse.

Samme år "fik Charles Walton, en iværksætter fra Californien, tildelt et patent på en passiv transponder, der kunne bruges til at låse en dør op uden brug af nøgle. Det fungerede ved, at et kort med en indlejret transponder sendte et signal til en modtager i nærheden af døren. Når modtageren opdagede et gyldigt identitetsnummer, der var lagret i RFID-tagget, låste modtageren døren op. Walton licenserede teknologien til låseproducenten Schlage og andre virksomheder." 

(Du kan læse mere om historien bag RFID og Walton hos MIT.)
Via militæret
Ligesom mange af de andre pionerer bag trådløse teknologier kom Walton i gang med at arbejde på sådanne teknologier via militæret - i hans tilfælde ved den amerikanske hærs signalkorps.

Han arbejdede senere 10 år for IBM, hvor efter han etablerede sin egen virksomhed ved navn Proximity Devices for at producere apparater baseret på hans patenter inden for trådløs teknologi.

Proximity blev i 1983 tildelt det første patent, der nævner RFID, for en "bærbar identifikator baseret på udsendelse af radiofrekvens."

Tjente millioner

Walton tjente millioner af dollar på sine opfindelser, selv om det først er i de seneste år, der virkelig er kommet gang i markedet for RFID-teknologi, idet både pris og størrelse på chip er styrtdykket. ABI Research estimerer, at det globale RFID-marked sidste år var 29,5 milliarder kroner værd.

I en rapport fra Venture Beat om Waltons død fortælles det, at han i løbet af sin karriere fik tildelt mere end 50 patenter - inklusive et patent på en digital version af RFID, der var mere avanceret end de tidligere passive modeller.

Det bemærkes dog også i denne rapport, at Waltons vigtigste patenter udløb midt i 1990'erne.

Det betød, at han ikke nåede at tjene på den hurtige udbredelse, som RFID har fået siden da i kraft af en ibrugtagen i store organisationer som eksempelvis USA's forsvarsministerium.

Walton kunne næppe have forudset visse af konsekvenserne af hans RFID-teknologi, som har skabt en ophedet debat om sikkerhed og privatlivets fred, og endda inspireret en enkelt forsker til at inficere sig selv med en computervirus ved hjælp af en implanteret RFID-chip i sin hånd.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere