Artikel top billede

Derfor må dit firmanavn kun staves med store bogstaver

God gammeldags EDB holder på formerne.

Danske selskaber og firmaer kan ikke benytte sig af smarte nymodens navne-fif, hvor nogle af bogstaverne er små og andre store, i hvert fald ikke når det gælder deres officielle registrering.

I firmanavne, som registreres hos Erhvervs og Selskabsstyrelsen, er alle bogstaver store - BASTA.

Den stive stave-regel fik forleden indehaveren af det nystiftede firma DanAdvice til at henvende sig til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og bede om, at styrelsen begyndte at acceptere både små og store bogstaver.

Den anmodning er imidlertid blevet afvist.

I svarbrevet, som styrelsen har adresseret til DANADVICE, forklarer man, at en eventuel ændring af de store bogstaver er en stor sag. Så stor, at det bare ikke kan lade sig gøre lige nu.

"Efter styrelsens opfattelse vil imødekommelse af din anmodning og en ændring af EDB systemet medføre administrative og økonomiske byrder. På denne baggrund kan styrelsen ikke imødekomme din anmodning, men har noteret sig dine ønsker om ændring af vores EDB system," hedder det i svarskrivelsen.

Erhvervs og Selskabsstyrelsen gør desuden opmærksom på, at det jo kun er i styrelsens registrering, at navnet står med stort. Indehaveren af DanAdvice har jo frihed til at stave navnet, som han synes, det er bedst, når det gælder firmaets brevpapir og den slags, forklarer styrelsen meget pædagogisk.

Men problemet er, at mange mennesker finder frem til et firma netop ved at søge på registrene hos Erhvervs og Selskabsstyrelsen.

"Jeg bliver ofte kontaktet af folk, der har slået os op i et register lavet af Erhvervs og Selskabsstyrelsen, og de kan sjældent udtale navnet, fordi det står med store bogstaver. De tror, vi hedder  "DANA...-et eller andet". Det er kun firmanavnet, der er påtvunget stor bogstavering, de øvrige oplysninger kan deres EDB-system godt finde ud af at skrive med småt," siger Bjarne Ovesen, indehaver af DANADVICE DanAdvice.

ComON har forhørt sig hos Erhvervs og Selskabsstyrelsen om baggrunden for den markante insisteren på versaler i firmanavne. Styrelsen oplyser, at det EDB-system, der driver værket - det såkaldte produktionsssystem, er et egetudviklet mainframe-system, der stammer helt tilbage fra 1985. EDB systemet er udviklet i Natural og kører med en ADABAS database. Det blev i 2006 konverteret til Java/Oracle.

Planen er, at det gode gamle EDB-system om et par år skal erstattes med et ny selvbetjeningssystem, og så bliver små bogstaver muligvis mulige i danske firmanavne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






Computerworld
Test af monster-tablet: Det er den skøreste og mærkeligste computer, som jeg har testet i lang tid – men jeg vil nu gerne have den alligevel