Artikel top billede

Her er listen over de værste it-mangler på hospitalet

Her er seks bud på, hvor det især kniber med computer-hjælpen på landets hospitaler.

Læs også:
2.500 danske læger har fået nok af idiotisk it-brug

Læge: Så slemt står det til med it i vores hverdag

Velfungerende it på de danske hospitaler er en mangelvare.
 
Det skyldes ifølge flere læger og sygeplejersker, at der er for få computere, for mange desintegrerede applikationer og mangel på relevant og brugervenlig programmel.
 
Børnelæge Morten Staberg fra Herlev Hospital, der for nyligt stod bag en stor underskriftsindsamling omkring manglende it-værktøjer og unødvendige dataindsamlinger, har flere bud på, hvor det især knaser i it-setup'et på de danske hospitaler.
 
Kritikken kommer, efter Morten Staberg i både sit studie og i sin dagligdag som børnelæge har beskæftiget sig indgående med it. Han var blandt andet projektleder på opstarten af Netdoktor.dk og har skrevet studieopgaver omkring modvilje mod it og fejlslagne it-projekter i det danske sundhedsvæsen.
 
Derudover har Morten Staberg taget et par enkeltfag på IT-Universitetet, hvor han har skrevet opgaver omkring udrulningen af EPJ på de danske hospitaler.
 
"Det er nu næsten ti år siden. Vi er kommet langt siden da, men mange af problemerne er stadig de samme," forklarer han. 

Tisser på skovbranden

Han mener, at når Region H for nyligt har afsat 20 millioner kroner til forbedret it-brug, så svarer det til at tisse på en skovbrand, og han mener, at der skal bruges 10 eller 20 gange så mange penge på at løse hospitalernes it-udfordringer.  
 
"Ofte er det ikke teknisk vanskelige problemer, men problemer der koster penge at løse. Og det er jo direkte dumt at blive ved med at kaste gode penge efter dårlige projekter," forklarer Morten Staberg om den manglende fokus på at udarbejde en velfungerende it-strategi.
 
"Hvis man eksempelvis kritiserer manglende integrering mellem it-systemer, så svarer det i en virkelighed, hvor der ikke altid er computere nok, til at bygge turbomotorer til en bil uden hjul," fortsætter børnelægen.
 
Han har på opfordring fra Computerworld brygget følgende prioriterede liste sammen. Listen er en oversigt over de seks størst it-udfordringer på hospitalerne.
 
De seks største it-udfordringer på hospitalerne
 
1. Vi mangler udstyr
"Det nytter ikke at stå i kø ved computere. Det svarer til, hvis man i gamle dage skulle have delt én kuglepen og én blok mellem flere mennesker. At hver mand har en arbejdsstation, sikrer også, at man ikke hele tiden skal logge af og på og bruge tid på det," siger Morten Staberg. 

2. Bedre udstyr og bedre teknisk support
"Her kunne listen af underpunkter med banale mangler laves uendeligt lang," fortæller Morten Staberg og opremser de mest oplagte mangler som stabil, hurtig netforbindelse, mere processorkraft, minimum to skærme til hver arbejdsstation, fokus på softwarehastighed og reduktion af unødvendige trin i betjening af programmer.
 
"Dertil kommer bedre support til eksisterende grej," fortæller Morten Staberg.
 
3. Brugervenlig, hurtig single sign-on funktion
Børnelægen efterlyser også en single-sign-funktion, når læger og plejepersonale flere gange dagligt skal ind i fem til seks forskellige systemer og derfor bruger meget tid på at logge på og af systemerne igen. Han forklarer, at et system som elektronisk patientmedicinering alene kan tage op mod et halvt minut at logge på, hvilket kan blive en del minutter for alle læger og sygeplejersker i løbet af en dag.
 
Single-sign-on-funktionen er allerede integreret i Region Sjælland, og Region Hovedstadens direktør, Helle Ulrichsen har lovet, at der også kommer lettere login i Region H, hvor Morten Staberg arbejder.

Dårlig hospitals-it er en dårlig forretning

4. Bedre design
"Vi savner brugergrænseflader, der kan tilpasses den enkeltes behov, og hvor elementer, der ikke er relevante, kan skjules. Brugergrænseflader, der kan bruges intuitivt, og som man ikke bliver deprimeret af at kigge på. Ja, det betyder meget, og der er vel en grund til, at et firma som Apple klarer sig så godt," siger Morten Staberg.
 
5. Integration af systemer
De mange forskellige programmer på et enkelt hospital er sjældent integreret med hinanden. Og det går helt galt, når to hospitaler skal kommunikere med hinanden over regionsgrænserne. Her fremstår det 20-årige it-projekt med elektroniske patientjournaler (EPJ) som mønster-monster-eksemplet på, hvor dårligt sundhedsvæsenets it-systemer er integreret med hinanden.

6. Afstemning af ansattes it-kundskaber
"Vi skal helst have reduceret afstanden mellem mange ansattes faktiske it-kundskaber, og de kundskaber, der kræves for at kunne betjene computerne og systemerne," fortæller Morten Staberg og peger dermed på, at brugere som læger, sygeplejersker og sosu-assistenter trænger til at få opgraderet deres computer-kundskaber, så den passer til deres daglige it-brug. 
  
Dårlig it giver dårlig økonomi 
Formand for foreningen Yngre Læger, Lisbeth Lintz, fortæller til Computerworld, at hun desværre er fuldstændig enig i Morten Stabergs liste over it-mangler på hospitalerne.
 
"I Yngre Læger ønsker vi ikke at komme tilbage til de gamle dage, hvor lægerne sad og skrev alting ned i hånden. Vi ønsker bare velfungerende it-værktøjer," siger Lisbeth Lintz, der til dagligt arbejder som læge overvejende i den akutte medicinske modtagelse på Bispebjerg Hospital i København.
 
Hun forklarer, at moderne it-brug er et must i det daglige arbejde. Samtidig stiller hun sig totalt uforstående over for, at best practice ikke bliver udbredt til hele landet, når it'en rent faktisk fungerer på nogle hospitaler. 
 
"Jeg har oplevet at skulle vente over en halv time på et røntgenbillede fra et system. Vi oplever perioder, hvor vi ikke kan komme ind i alle computersystemerne, og det betyder nogle gange, at vi ikke kan afslutte behandlingen og udskrive patienterne," fortæller Lisbeth Lintz.
 
Udover at it-bøvlet giver lægerne manglende jobtilfredshed, og patienterne samtidig lider under dårlige svar-tider, så har manglen på hurtige prøvesvar også den slagside, at patienterne ligger i hospitalssengen i længere tid, hvilket koster mellem 5.000 til 50.000 kroner i døgnet.
 
"Det er simpelthen en dårlig forretning at have dårlige it-systemer på hospitalerne. Mange personalegrupper lider under de dårlige it-systemer, men når lægerne ikke kan få svar på prøverne, så falder både kvaliteten i behandlingen af den enkelte patient og effektiviteten markant," understreger Lisbeth Lintz, formand fra foreningen Yngre Læger.
 
Sygeplejerskerne sukker foran skærmen
Det er dog langt fra kun lægerne, der har problemer med informationsteknologien på hospitalerne. 
 
Også sygeplejerskerne døjer med tunge it-arbejdsgange, når de har dokumentationsopgaver, skal give medicin, bestille undersøgelser, bestille mad til patienterne og afgive ordrer om depotvarer og transport, fremgår det af en rapport fra Dansk Sygepleje Råd fra 2010.
 
"Fire ud af fem sygeplejersker oplever dagligt ventetid forbundet med log-in på it-systemer. Denne ventetid er målt til ni minutter dagligt, men varierer afhængig af ansættelsessted. Ventetiden er mest udtalt for ansatte i regionerne (hospitalsansatte) og for ansatte i Region Hovedstaden," lyder det blandt andet i den halvandet år gamle undersøgelse.
 
Derudover viste undersøgelsen, at 27 procent af landets sygeplejersker har fem eller flere logins, hvilket Dansk Sygepleje Råd beskriver som en sikkerhedsrisiko.
 
"Det er de færreste, der kan huske fem til 10 forskellige kombinationer af brugernavne og koder i hovedet.," lyder det i rapporten.

Læs også:

2.500 danske læger har fået nok af idiotisk it-brug

Læge: Så slemt står det til med it i vores hverdag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere