Computerworld News Service: Intel puster nyt liv i virksomhedens Pentium-processor til servere og er begyndt at sælge den nye Pentium 350 chip til low-end servere.
Dual-core processoren arbejder med en clock-hastighed på 1.2GHz og har 3MB cache.
Ligesom mange andre server-chip mangler Pentium 350 funktioner som integreret grafik, der ellers findes i de fleste af Intels processorer til bærbare og stationære computere.
Den ikoniske processor-serie, Pentium, har eksisteret i mere end et årti, men i dag er de først og fremmest målrettet billige bærbare og stationære computere.
Pentium var Intels flagskib inden for processorer til pc'er, men den position indtages i dag af virksomhedens Core-chip.
Tidligere tilbød virksomheden Pentium III og Pentium II Xeon-processorer til servere.
Mikroservere
En talsperson fra Intel fortæller, at chippen er målrettet mikroservere, som er kompakte og strømbesparende servere til web og indholdslevering.
Intel tilbyder allerede Xeon E3 chip og forventes snart at lancere nye chip baseret på Atom til mikroservere.
Den nye processor er en anderkendelse af Pentium-mærkets stadige popularitet, siger Dean McCarron, der er ledende analytiker hos Mercury Research.
Udover mikroservere kan Pentium 350 også bruges til billige opgave-specifikke servere til storage, print eller dokument-deling, fortæller han.
Måske også i blade servere
Pentium 350 udgør et billigere alternativ til Intels chip til pc'er, der også kan bruges i servere, men som er dyrere og med ekstra funktioner som integreret grafik.
Den nye processor kører ved 15 watt strøm, og der er en lille chance for, at de også kan bruges i blade servere, fortæller Dean McCarron.
Processoren kan dog ikke erstatte Intels eksisterende, strømbesparende Atom-processorer. De laves typisk til netbooks og tablets, men de bruges også i high density servere som SeaMicros SM1000-64D til håndtering af cloud-transaktioner.
At Pentium-chippen bliver målrettet servere kan desuden ses som en indrømmelse af, at Intel gerne vil bruge Pentium til at erstatte Celeron-mærket, der er virksomhedens mindste processor.
Celeron-processorer bliver brugt i billige bærbare og stationære computere og i ganske få tilfælde i små servere.
Oversat af Marie Dyekjær Eriksen