Julegaven fra Linux: Kernen kommer i version 2.4

Kernen i Linux-styresystemet frigives nu i version 2.4 her i december, lover Linus Torvalds. Den nye kerne giver en række forbedringer for store Linux-systemer, web-servere samt indbygget understøttelse af blandt andet USB.

Linux 2.4 kernen

I eWeek 5. december fastholder Linus Torvalds sit løfte om, at Linux 2.4 kernen bliver frigivet i december. Derefter kan Linux-distributioner bygget på denne kerne sendes på markedet i løbet af første kvartal 2001.

Linux versioner

Linux verdenen kører med flere nummerserier af versioner. De to leverandører Red Hat og SuSE har deres distributioner, hvor begge virksomheder for nylig har sendt version 7 på markedet.

Kernen i styresystemet Linux har sit eget versionssystem. Her indeholder begge produkter kernen i version 2.2.16, der hidtil har været den sidste nye stabile version af styresystemets kerne. Den nye Linux kerne med versions nummer 2.4 har været ventet i et år, men det skulle altså komme nu.

Forbedringer i 2.4

Den nye kerne er blevet forbedret til servere og større systemer. Der er bedre understøttelse af symmetrisk multiprocessering (SMP), hvor der køres med flere processorer, der deler samme interne hukommelse. Til professionel anvendelse af Linux i virksomhederne forventes det, at den nye kerne giver bedre skalering fra små til store systemer. Det vil sige, at man kan tilføje flere og større computere, og få tilsvarende større ydelse ud af det samlede system.

Den nye kerne indeholder forbedret understøttelse af hardware på en række punkter. Der er afgørende forbedringer i forhold til Universal Serial Bus (USB). Denne bus er blevet standard på pc'er til hurtigere tilslutning af ydre enheder.

Ifølge eWeek kommer Journaling File System ikke med i første release af Linux 2.4. Men det er på vej. JFS er et fejlsikret filsystem for diske, hvor der skrives log over operationerne før original disken opdateres. Med et JFS kan man gendanne diske efter nedbrud. Linux bruger default systemet ext2fs. Det findes dog allerede som selvstændige moduler til installation oven på kernen, hertil findes der tre versioner: Reiser, XFS og Ext3.
Med 2.4 kernen kommer understøttelse for filer, der er større end 2 GB.

I rækken af forbedringer kommer også en web-server: khttpd. Da den er indført nede på kerne-niveauet, giver det en meget effektiv web-server. En tilsvarende web-server i kernen er Red Hat's Tux , der i sommers slog alle rekorder i sin klasse ved test med SPECweb99 Web-server-benchmark fra Standard Performance Evaluation Corp.

Links

Hvor findes Linux kernen?

Paula Rooney skriver på Techweb News, at mindre brugere af Linux roligt kan fortsætte med at bruge deres kørende systemer med gamle versioner. Linux 2.4 kernen vil ikke give den store forskel. Det er primært større virksomheder, der har behovet for bedre skalering, som vil få fordel af at skifte.

Leverandørerne af distributionerne er klar til at tage den nye kerne med i deres produkter. Når kernen er frigivet som færdigt stabilt produkt, kan vi forvente af se den nye kerne i CD-ROM pakkerne nogen tid efter.
For dem der ikke vil vente på disse distributioner kan Linux 2.4 kernen hentes på Internet.


  • Du finder arkivet for Linux-kernen her, hvor du også kan downloade nye versioner.
    The Linux Kernel Archives: http://www.kernel.org/
    Her kan du allerede nu hente version 2.4.0 af Linux kernen, der dog per dags dato 6. december stadigvæk er i beta version.

  • Er du interesseret i de gamle versioner af Linux-kernen, finder du en historisk oversigt her:
    Linux Kernel Version History: http://www.memalpha.cx/Linux/Kernel/




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere