SyncML: Nyt, fælles sprog for synkronisering

Den fælles synkroniseringsprotokol SyncML skal gøre livet lettere for brugeren. Også hardware-, tjeneste- og applikationsleverandører vil få gavn af standarden, mener initiativtagerne. Et enkelt firma, Microsoft, satser dog hårdnakket på sin egen standard.

Målet

SyncML er et nyt, fælles sprog for synkronisering af data på tværs af platforme. Hæderkronede virksomheder som IBM, Nokia, Ericsson og Palm står bag initiativet, mens Microsoft tager outsider-rollen og mener, at SyncML er laveste fællesnævner.

Sådan virker synkronisering:

Pr. definition er den mobile bruger ikke altid i kontakt med sit netværk og sine lagrede data. I stedet henter brugeren sine data fra netværket og gemmer en lokal kopi på sin mobile enhed, hvor han kan få adgang til og arbejde med informationerne.

Brugeren er med mellemrum i kontakt med netværket for at sende de ændringer af data, der måtte være foretaget på den mobile enhed, tilbage til lageret. Samtidig vil ændringer af data foretaget på netværket, mens enheden ikke var tilsluttet, blive overført til den mobile terminal.

Til tider er der behov for at løse konflikter imellem de to datasæt. Den situation forekommer, når der både er ændret i data på den mobile enhed og på netværket.

Hele denne proces, hvor data udveksles, og konflikter løses, kaldes for synkronisering. Data-synkronisering er således en proces, der består i at gøre to forskellige sæt data identiske. 

Mobile informationer skal være tilgængelige, når brugeren har behov for det. For at dette kan lade sig gøre, er det en forudsætning, at brugeren kan anvende informationer og applikationer på sin mobile enhed og senere synkronisere opdateringer med informationer og applikationer på kontoret eller på netværket.

I dag er synkronisering mellem mobil enhed og netværk en broget affære. Markedet er præget af en række forskellige slags mobile enheder (PDA?er, mobiltelefoner, mini-bærbare pc?er), som hver især har sin proprietære synkroniseringsprotokol. Protokollerne understøtter synkronisering af helt bestemte data mellem en helt bestemt type enhed og helt bestemte applikationer på arbejdsstationen/netværket.

Et par gode eksempler er Palm Computings synkroniseringsplatform HotSync og Microsofts tilsvarende ActiveSync. Ingen af de to protokoller understøtter Lotus Notes.

Så hvis en af verdens mange Notes-brugere skal synkronisere med en Palm- eller en Windows CE-håndholdt computer, skal han eller hun have fat i en helt tredje synkroniseringsapplikation, før det kan lade sig gøre. Dertil kommer, at der som oftest opstår konflikter imellem forskellige synkroniseringsapplikationer, hvis man drister sig til at have dem installeret på sin arbejdsstation på samme tid.

For at løse problemer af denne karakter har en række virksomheder taget et fælles initiativ, SyncML, som har til formål at udvikle og markedsføre en enkel, fælles datasynkroniseringsprotokol, der kan anvendes i hele industrien. Bag SyncML står firmaerne IBM, Ericsson, Lotus, Motorola, Nokia, Palm, Psion og Starfish Software. Dertil kommer hundredvis af større virksomheder, som har sluttet sig til initiativet i løbet af processen ? blandt andre japanske Panasonic.

Målet for SyncML er at skabe en synkroniseringsprotokol, der sikrer, at alle typer data på netværk eller arbejdsstation kan synkroniseres med alle typer mobile enheder.


Brugeren af mobile enheder skal have adgang til sine data på tværs af platforme, og en bestemt synkroniseringsprotokol skal ikke være en hindring. SyncML skal bygge bro i alle tænlelige situationer. Illustrationen viser en række bruger-scenarier, som bliver mulige med den nye synkroniseringsprotokol.

Denne artikel blev bragt i PC World nummer 20/2000.

Alle har gavn af fælles synkronisering

Alle har gavn af fælles synkronisering

Mobil databehandling er populært, men markedet har en akilleshæl ? datasynkronisering. Alle slags mobile terminaler ? håndholdte computere, mobiltelefoner, bærbare ? synkroniserer data med applikationer på netværk eller pc. Synkroniseringen er nøglen, der gør anvendelse af mobile enheder let tilgængelig for brugerne. I dag er markedet imidlertid præget af en række synkroniseringsprodukter, som ikke er kompatible med hinanden ? blandt andre HotSync og ActiveSync, som vi nævnte ovenfor, samt en række andre mere eller mindre proprietære produkter: I flæng kan nævnes PsiWin, EasySync, IntelliSync, Harmony 99, LinkWise med videre.

Den udbredte anvendelse af ikke-kompatible synkroniseringsteknologier komplicerer tingene ? ikke alene for brugerne, men også for leverandører af mobile terminaler, tjenesteudbydere og softwareudviklere.

Virksomhederne bag SyncML mener, at alle parter vil få gavn af en fælles standard. Brugerne vil kunne købe mobile enheder, der kan synkronisere med en langt bredere vifte af data, og hardware-leverandørerne får adgang til større markeder, når deres respektive enheder bliver kompatible med flere applikationer, tjenester og netværksteknologier. Tjenesteudbyderne vil kunne understøtte flere kunder og behøver ikke at bekymre sig over at køre flere infrastrukturer på samme tid, mens softwareudviklerne får adgang til mange flere typer mobile terminaler, fordi de ikke behøver at satse på én proprietær standard.

Svært at gøre til virkelighed

Svært at gøre idé til virkelighed

Der er et stykke vej, før en fælles standard virker på tværs af formater og platforme. Teknikken bag stiller en række krav.

En masse forskellige scenarier skal kunne lade sig gøre: En forretningsmand, der køber en ny mobiltelefon, skal kunne synkronisere sin kalender og sine kontakter fra firma-pc?en. Ændringer foretaget på en PDA af de samme data skal kunne synkroniseres både med mobiltelefonen, arbejdsstationen og netværket. Uanset om firmaet anvender Lotus Notes, Microsoft Exchange/Outlook eller en anden PIM-klient, skal forretningsmanden kunne synkronisere sine data med netværket, og hvis firmaet anvender databaseløsninger eller ERP-systemer, skal synkronisering også være mulig i den sammenhæng. Hvis et sådant og tilsvarende scenarier skal være en mulighed, skal synkroniseringsprotokollen have følgende karakteristika:

  • Den skal fungere effektivt både trådløst og via kabel.
  • Den skal understøtte en vifte af transportprotokoller.
  • Den skal kunne håndtere ukendte dataformater.
  • Den skal muliggøre data-adgang fra en række applikationer.
  • Den skal løse de mobile enheders ressourceproblem.
  • Den skal bygge på eksisterende Internet-teknologier.

Parterne bag SyncML har klart meldt ud, at man tilsigter at opfylde alle ovenstående krav. Man har således til hensigt at understøtte en række eksisterende standarder fra alle grene af IT-industrien. Listen over disse omfatter blandt andre XML, HTML, WBXML (WAP Binary XML), HTTP, WSP, OBEX (lokale forbindelsesmetoder som IrDA og Bluetooth), SMTP, POP3, IMAP, TCP/IP og flere proprietære kommunikationsprotokoller ? hvilke protokoller er dog ikke kendt. Dertil kommer vCard, vCalendar og iCalendar, der er såkaldt personlige dataformater for kontakter, kalender-, to do- og journalinformationer.

Mangler opbakning

Mangler vigtig opbakning

SyncML blev annonceret i februar i år. Det er meningen, at de første SyncML-produkter skal se dagens lys i løbet af næste år, men spørgsmålet er, hvor stor en succes den nye standard ender med at blive. Der mangler nemlig én væsentlig brik i puslespillet: Microsoft.

Markedets to største leverandører af synkroniseringssoftware er på nuværende tidspunkt Palm Computing og Microsoft. Palm leverer produktet HotSync til sine Palm PDA?er, og Microsoft leverer ActiveSync til Windows CE. Hidtil har markedet nærmest været skueplads for en krig om dominans. Palm Computing og Microsoft har hver især ønsket at skabe en de facto-standard, hvilket reelt set har gjort det umuligt for brugerne at anvende de to synkroniseringsapplikationer samtidig.

SyncML klar inden nytår

I slutningen af august blev SyncML-gruppen klar med den første version af den nye protokol. Der er ikke tale om en endelig version, men om en tidlig Alpha-udgave til udviklere af hardware og applikationer. Det er meningen, at Alphaen skal vurderes af diverse partnere, så deres input kan komme med i den endelige første version, der kommer inden jul.

Den hidtidige Alpha understøtter både EPOC, PalmOS- og Windows 32-operativsystemer, så selv om Microsoft ikke er med i det fælles initiativ, bliver Windows ikke lukket land for SyncML.

Få mere information om SyncML på:
http://www.syncml.org

SyncML er et forsøg på at skabe en standard, som ikke kun er de facto, men et udtryk for samarbejde og fælles beslutninger. Palm Computing har valgt at satse på det fælles initiativ, mens Microsoft foreløbig står udenfor. Begge firmaer udsender dog noget uldne signaler, hvad angår deres fremtidige engagement i de eksisterende synkroniseringsprotokoller.

? Vi har valgt at deltage i SyncML-samarbejdet, fordi vi dybest set synes, det er en fornuftig idé. Vi vil dog fortsat satse på vores egen HotSync-

platform, siger Lorraine Legros, der er PR-chef i Palm Computing i Europa.

Lorraine Legros vil ikke svare på, hvorfor Palm Computing synes, at SyncML er så fantastisk, eller om HotSync i fremtiden vil understøtte SyncML. Hun nøjes med at konstatere, at Palm Computing vurderer, at begge dele er vigtigt. Microsoft i Danmark er noget mere meddelsomme, og her er man umiddelbart afvisende over for SyncML.

? Problemet med en fælles synkroniseringsstandard er, at man havner med den laveste fællesnævner. Det siger jeg ikke for at være negativ over for SyncML. Det gør da selvfølgelig indtryk, at der er så mange store virksomheder med i SyncML-initiativet ? her hos Microsoft har vi bare vurderet, at vores kunder er bedst tjent med vores nuværende synkroniseringsprodukt, ActiveSync, ikke mindst fordi SyncML ikke understøtter XML, siger produktchef Bjørn Cronquist.

Men produktchefen vil på den anden side ikke afvise, at Microsoft på et senere tidspunkt kunne gå med i en fælles standard:

? Vi vil ikke på nuværende tidspunkt lade os binde af en fælles standard, men vi afviser aldrig fremtidige muligheder. Vi har fuld forståelse for ønsket om en mere åben platform med adgang til flere typer af enheder, men omvendt vil vi ikke sænke vores eget niveau, fastslår Cronquist.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere