Spar penge eller spar tid

Det er fristende at spare penge, når virksomheden skal købe dyrt computerudstyr. Her lokker billige eller brugte tilbud. Men det kan blive dyrt i det lange løb at spare penge.

Total omkostninger

Computerudstyr er kostbart, så det er fristende at købe edb-udstyr brugt eller på tilbud. Det giver kontante besparelser. Men billige indkøb kan vise sig at være dyre i det lange løb.
Du skal passe på de fælder, som truer med at spilde din tid. Det er fælder som gør den kortsigtede besparelse alt for dyr på lang sigt. Vi giver dig et godt råd her.

Total omkostning

Industrien har i flere år diskuteret begrebet Total Cost of Ownership (TCO). Det står for den totale omkostning som edb-udstyr koster. Med TCO medregnes både direkte og indirekte omkostninger, når den samlede pris skal vurderes.

Ideen er, at den totale omkostning også omfatter vedligeholdelse, opgraderinger, service og brugeruddannelse. Her medtages også omkostninger i arbejdstid, der ellers betales fra andre konti.

Køb af brugt udstyr eller billige tilbud udgør den fælde, at du nok sparer penge ved indkøbet, men de penge får du bagefter lov til at betale flere gange i form af tid og besvær. Det billige udstyr kan blive dyrt i arbejdstid og fejl.

I modsætning til en kortsigtet vurdering af produktets indkøbspris, er ideen med TCO, at man også inddrager følgende faktorer i prisen:

  • Opsummerede omkostninger for hele produktets levetid
  • Relaterede omkostning som reperation, service og opgraderinger
  • Indirekte omkostninger som arbejdstid, herunder eventuelt spildtid

    Hertil kommer forsikring og garanti. Hvis det er billigt udstyr uden garanti, må man regne med at være selvforsikret.

    Indtjeningen og fordelene ved køb af produktet bør vurderes efter samme kriterier.

    Om at købe brugt

    Godt og gammelt

    Mange gamle maskiner fungerer stadigvæk upåklageligt, så hvorfor ikke bruge dem istedet for at anskaffe de nyeste og langt dyrere produkter?

    Med udgangspunkt i den situation, hvor små virksomheder eller private vil købe brugt, skal vi pege på tre punkter, du skal være opmærksom på:

  • Hvad får du for pengene
  • Opgradering af software stiller nye krav til gamle maskinerne.
  • Software

    Råd for køb af brugt

    Du skal gøre dig klart, hvad du går efter. Det er risikabelt udelukkende at gå efter den mindste pris.
    Skal du køre et bestemt program på pc'en, kan du anvende det som udgangspunkt og anvende programmets systemkrav som udgangspunkt. Vil du køre en af Windows versionerne (95, 98, 2000, Me), skal du tage udgangspunkt i disse styresystemers minimumskrav. Hvor minimumskrav skal forstås bogstaveligt.

    Der kan eventuelt være mulighed for, at du køber en maskine, der kører eller har kørt de programmer, du skal bruge.

    Da der ikke er samme garanti for handel med brugt udstyr, skal du gøre ekstra ud af at få handelen dokumenteret. Du skal have kvittering. For din videre anvendelse af maskinen er det også vigtigt at du får dokumentation på pc-systemet. Hvilke versioner af hardware og software omfatter det samlede computersystem? Den dokumentation skal du bruge, hvis der opstår problemer, eller hvis du vil udbygge systemet.

    Opgradering

    Opgradering af gamle pc'er

    Der er et paradoks ved køb af godt gammelt edb-udstyr, hvor opgradering af gamle computere kræver mere kompetence end det at arbejde med nye systemer. Det skyldes, at du skal forholde dig til en række gamle versioner og standarder, og du skal kunne vurdere om disse kan køre med nyt udstyr og udvidelser. Mens nye pc'er er sammensat af kompatible enheder og programmer fra leverandøren, er det absolut ikke sikkert med en gammel pc'er, der er opgraderet flere gange.

    Er du ikke ekspert ud i pc'ernes stik og forbindelser som ISA-bus, PCI-bus, ATX, Socket7, EDO-RAM, FireWire, USB og så videre, da er du dårlig klædt på til at udbygge den gamle maskine. Du er da henvist til at få hjælp fra andre eller at lade være.
    Forretningerne på deres side er primært interesseret i at sælge nyere udstyr.

    Et trivielt eksempel er familien, der køber en USB-enhed her til jul. Men det er til en pc der intet USB-stik har. En USB-forbindelse kan købes som udvidelse til ældre pc'er i edb-forretninger. Men det er et typisk eksempel på, at selvom det kan fungere, da koster det ekstra besvær og ekstra penge for brugerne.
    Det er ikke nogen teknisk hindring. Den type omkostning må man være forberedt på ved køb af billige gamle maskiner.

    Brugt software

    Brugt software?

    Det at købe brugt software er et kapitel for sig. Køber du en brugt computer, siger sælgeren måske: "Ja, og så får du en masse software med på harddisken for bare 500 kroner. Der ligger en masse programmer....!"

    Problemet er, at du ikke ejer software, fordi det ligger på din harddisk. Det kræver et ejendomsbevis som en registreringskode eller den originale CD-ROM. Har du ikke fået ejerbeviser med, har du ikke købt programmerne. Derimod har du fået en stor mængde piratsoftware. Anvendelse af piratsoftware er ulovligt.

    Derfor er det her yderlig afgørende, at du er opmærksom på, hvad de køber og får med i handelen.

    Den originale software skal du endvidere bruge, hvis du senere skal udvide computeren. Det er standard for Windows for eksempel, at styresystemet ved udvidelse af hardware spørger efter originale CD-ROM'en, som du selvfølgelig så har. Da Windows skal bruge drivere og andre programmer til at styre de nye enheder, der er blev tilføjet.

    Et godt køb

    For mindre brugere kan det betale sig at købe billigt eller brugte maskiner, når den skal bruges til en simpel afgrænset funktion, hvor den anvendes en periode og derefter smides ud. De brugere, der skal anvende en elektronisk tekstbehandlingsmaskine, kan finde mange gode tilbud til dette afgrænsede formål. Problemerne kommer, hvis man bagefter tror, at den kan udbygges til en Internet multimedia maskine.




  • Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Alfapeople Nordic A/S
    Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere