Staten forlader Oranges bestyrelse

Statens repræsentant i Oranges bestyrelse, Erik Elsborg, er gået på pension, og Finansministeriet vil ikke udpege en afløser. Fordelene opvejer ikke ulemperne ved bestyrelsesarbejdet, vurderer ministeriet, og staten mener ikke at kunne bidrage med noget i mobilselskabet.

Den danske stat lader sin stol stå tom i mobilselskabet Oranges bestyrelse, selvom staten sidder med en aktiepost på lige over 10 procent.

- Vi er nået frem til, at der ikke er flere fordele end ulemper ved at sidde i bestyrelsen, og så tror vi på, at den nuværende bestyrelse vil selskabet det bedst mulige, siger kontorchef Peter Brixen, Finansministeriet, til Computerworld Online.

Stolen står tom, efter at Banestyrelsens Erik Elsborg har siddet på næstformandsposten siden Oranges åbning i 1997 under navnet Mobilix. Nu er Erik Elsborg gået på pension.

Uenige aktionærer

Hos Finansministeriet, der har overtaget ansvaret for Orange-aktierne fra Banestyrelsen, vil man ikke bruge den nødvendige tid på bestyrelsesarbejde.

- Det er en kendt sag, at der ikke har været enighed i aktionærkredsen i de senere år, og vi mener, at vi som aktionærer alligevel har adgang til mange af de informationer, som bestyrelsen modtager, siger Peter Brixen.

Han henviser til, at det France Telecom-kontrollerede mobilselskab Orange har ligget i strid med mindretalsaktionærerne, som ud over den danske stat tæller en række institutionelle investorer. De har ikke kunnet blive enige om, hvem der skulle betale regningen for det fortsatte gigantunderskud i det danske mobilselskab.

Staten har ladet sin ejerandel udvande fra 14 til de nuværende godt 10 procent, og de seneste to år har Erik Elsborg sammen med de øvrige mindretalsaktionærer taget forbehold for mobilselskabets regnskab.

Peter Brixen understreger, at staten ved at træde ud af bestyrelsen ikke er kommet nærmere et salg af Orange-aktierne, selv om regeringen tidligere har meldt ud, at staten ikke har noget at gøre i et etableret teleselskabs ejerkreds.

God forretning
Investeringen i Orange har hidtil givet et godt afkast til staten, der blot indskød den overskydende del af Banestyrelsens telenetværk langs de danske jernbaner.

Staten vandt for nylig en voldgiftssag mod France Telecoms internetselskab, Wanadoo. Internetselskabet har betalt 151,6 millioner kroner til staten for at løbe fra en aftale med mindretalsaktionærerne i Orange om at købe de danske internetkunder.

Desuden har Orange finansieret hovedparten af en udbygning af Banestyrelsens netværk, som styrelsen hvert år tjener 2,6 millioner kroner på at drive og vedligeholde for Orange. Mobilselskabet betaler desuden en million kroner om året i leje for at sætte mobilsendere op i styrelsens master.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere