Staten forlader Oranges bestyrelse

Statens repræsentant i Oranges bestyrelse, Erik Elsborg, er gået på pension, og Finansministeriet vil ikke udpege en afløser. Fordelene opvejer ikke ulemperne ved bestyrelsesarbejdet, vurderer ministeriet, og staten mener ikke at kunne bidrage med noget i mobilselskabet.

Den danske stat lader sin stol stå tom i mobilselskabet Oranges bestyrelse, selvom staten sidder med en aktiepost på lige over 10 procent.

- Vi er nået frem til, at der ikke er flere fordele end ulemper ved at sidde i bestyrelsen, og så tror vi på, at den nuværende bestyrelse vil selskabet det bedst mulige, siger kontorchef Peter Brixen, Finansministeriet, til Computerworld Online.

Stolen står tom, efter at Banestyrelsens Erik Elsborg har siddet på næstformandsposten siden Oranges åbning i 1997 under navnet Mobilix. Nu er Erik Elsborg gået på pension.

Uenige aktionærer

Hos Finansministeriet, der har overtaget ansvaret for Orange-aktierne fra Banestyrelsen, vil man ikke bruge den nødvendige tid på bestyrelsesarbejde.

- Det er en kendt sag, at der ikke har været enighed i aktionærkredsen i de senere år, og vi mener, at vi som aktionærer alligevel har adgang til mange af de informationer, som bestyrelsen modtager, siger Peter Brixen.

Han henviser til, at det France Telecom-kontrollerede mobilselskab Orange har ligget i strid med mindretalsaktionærerne, som ud over den danske stat tæller en række institutionelle investorer. De har ikke kunnet blive enige om, hvem der skulle betale regningen for det fortsatte gigantunderskud i det danske mobilselskab.

Staten har ladet sin ejerandel udvande fra 14 til de nuværende godt 10 procent, og de seneste to år har Erik Elsborg sammen med de øvrige mindretalsaktionærer taget forbehold for mobilselskabets regnskab.

Peter Brixen understreger, at staten ved at træde ud af bestyrelsen ikke er kommet nærmere et salg af Orange-aktierne, selv om regeringen tidligere har meldt ud, at staten ikke har noget at gøre i et etableret teleselskabs ejerkreds.

God forretning
Investeringen i Orange har hidtil givet et godt afkast til staten, der blot indskød den overskydende del af Banestyrelsens telenetværk langs de danske jernbaner.

Staten vandt for nylig en voldgiftssag mod France Telecoms internetselskab, Wanadoo. Internetselskabet har betalt 151,6 millioner kroner til staten for at løbe fra en aftale med mindretalsaktionærerne i Orange om at købe de danske internetkunder.

Desuden har Orange finansieret hovedparten af en udbygning af Banestyrelsens netværk, som styrelsen hvert år tjener 2,6 millioner kroner på at drive og vedligeholde for Orange. Mobilselskabet betaler desuden en million kroner om året i leje for at sætte mobilsendere op i styrelsens master.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere