Sander vil have position på alarmopkald

Alarmcentralerne skal kunne se, hvor opkald fra mobiltelefoner til 112 stammer fra. Det er bare ikke så enkelt, som det lyder, siger videnskabsminister Helge Sander, der har sat en arbejdsgruppe til at undersøge sagen.

Videnskabsminister Helge Sander (V) har sat en arbejdsgruppe til at undersøge, hvordan alarmcentralerne kan få overført mobiltelefonernes position, så de vagthavende kan se, hvorfra alarmopkaldene kommer.

Det sker efter en alvorlig trafikulykke på motorvejen syd for Vejle i sidste måned, hvor ambulancer spildte vigtige minutter på at finde ulykkesstedet.

Alarmcentralen havde fået vidt forskellige meldinger fra trafikanter, der havde set ulykken, men som ikke vidste, hvor de selv befandt sig.

Arbejdsgruppen, der skal mødes første gang i september, består af IT- og Telestyrelsen, beredskabsmyndighederne, herunder Rigspolitiet, og repræsentanter fra telebranchen.

Herefter skal der næste sommer ligge en rapport klar, der fortæller om mulighederne for at indhente oplysninger fra mobilselskaberne om, hvor mobiltelefoner, der ringer 112, befinder sig.

Helge Sander understreger dog, at stedbestemmelse af mobilopkald langt fra er så enkelt, som det lyder.

Kræver ny GSM-standard

I et svar til Socialdemokraternes IT-ordfører, Thomas Adelskov, skriver ministeren, at en driftssikker løsning endnu ikke findes, idet GSM-standarden ikke er beregnet til at bestemme mobiltelefonernes placering.

En opdateret udgave af GSM-standarden, der tager højde for dette behov, kræver en udskiftning af alle danskernes mobiltelefoner. Det tager flere år, medmindre staten ligefrem poster et sted mellem to og fem milliarder kroner i en udskiftning her og nu, skriver Helge Sander.

Han vil ikke høre tale om at udnytte de nuværende løsninger, som mobilselskaber bruger kommercielt til at hjælpe kunderne hen til den nærmeste restaurant eller benzinstation. Det sker i dag ved at aflæse, hvilke sendemaster kunderne befinder sig i nærheden af.

Sådan en løsning vil for det første kræve, at staten og EU presser et produkt ned over hovederne på mobilselskaberne, som kun kan købes af én leverandør, og den går ikke. Løsningen skal være en åben og fælleseuropæisk standard.

For det andet mener Helge Sander ikke, at præcisionen er i orden med de løsninger, der er mulige i dag.

Farlig holdning

Direktør for telerådgivningsfirmaet Netplan, Torben Rune, ser ingen grund til at vente længere:

- Jeg synes faktisk, det er ganske farligt for ministeren at påstå, at fordi man ikke kan gøre det på en standardiseret og superpræcis måde, så vil man hellere helt undvære positionering, siger Torben Rune.

Selvom de nuværende standarder ikke er så præcise, som man kunne ønske sig, er det altså bedre end ingenting at sende oplysningerne videre til alarmcentralerne, mener direktøren.

- Og i det lys skal man jo bemærke sig, at celle-informationen (oplysninger om mobiltelefonens position, red.) åbenbart er god nok til både at indgå i retssagen mod Kurt Thorsen og få fældet en rocker i Københavns Lufthavn, så noget kan man altså godt bruge informationen til, siger Torben Rune.

Ifølge Helge Sander blev den første forudsætning for at indføre stedbestemmelsen opfyldt i maj, da antallet af alarmcentraler blev reduceret til ni.

Relevante links

Ministerens svar på Thomas Adelskovs spørgsmål I og
Ministerens svar på Thomas Adelskovs spørgsmål II




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere