Protego risikerer krav fra Vigilante

Sikkerhedsfirmaet Protego er blevet anmeldt til politiet igen og risikerer et erstatningskrav efter at have tabt en fogedsag til selskabets tidligere moderselskab, Vigilante, om retten til en database med sikkerhedsoplysninger. Det skriver avisen Computerworld.

Det amerikanske sikkerhedsfirma Vigilante har endnu engang anmeldt det danske selskab Protego til politiet for at have misbrugt en database, som Vigilante har ophavsret på.

Samtidig truer amerikanerne med erstatningskrav imod Protego, som for nylig tabte en kendelse ved fogedretten i København om databasen, skriver avisen Computerworld.

Kendelsen sandsynliggør, at Protego har kopieret sikkerhedsdatabasen, kaldet Viva, fra sit tidligere moderselskab, Vigilante.

Protego, der opstod efter en konkurs i Vigilantes danske selskab, har ifølge Vigilante omdøbt databasen, der indeholdt oplysninger om kunder og deres systemer, sårbarheder og testcases, til Pensa.

Så enkelt forholder det sig ifølge Protego ikke. Det danske sikkerhedsselskab mener ikke, at fogedrettens kendelse får betydning. Selskabet rensede Viva-databasen for alle afskygninger af Vigilante-materiale kort efter selskabets opståen, forklarer administrerende direktør Viggo Janum, Protego, til avisen Computerworld.

Vigilantes direktør, danskeren Eric Fullerton, er lodret uenig.

- Vi hører kendelsen som, at hvis Protego skulle følge den, ville selskabet ikke kunne drive sin forretning. Alt det, Protego selv har lavet, er inficeret med vores intellektuelle rettigheder. Og nu har vi en dommerkendelse for, at det, Protego gør, er ulovligt. Derfor kommer endnu en politianmeldelse, siger han til avisen.

Vigilante meldte allerede Protego til politiet, da selskabet i februar fik ret til at foretage en ransagning i det danske selskab. Den anmeldelse er der dog i første omgang ikke kommet mere ud af.

Omdøbte databasen

Hovedvidnet i sagen er en tidligere databaseudvikler hos Vigilante, som forklarede i retten, at tre uger efter Vigilantes danske konkurs kaldte Protegos nuværende tekniske chef, Peter Vestergaard, ham ind til den virksomhed, der senere skulle blive til Protego.

Vidnet fik ordre til at få databasen Viva op at køre igen, men navnet på databasen ændrede han til Pensa, ligesom han ændrede navnet Vigilante A/S til Protego A/S på de relevante steder.

Da det gik op for ham, at Protego ikke ville købe rettighederne til Viva, forlod han selskabet, skriver Computerworld efter at have gennemgået sagens dokumenter.

Eftersom vidnet forlod Protego, kunne han i retten ikke fortælle, om selskabet vitterligt har brugt databasen og dens indhold, og det har været det springende punkt i sagen.

Derfor var der indkaldt endnu et vidne, en tidligere ansat hos Vigilante, som senere var ansat hos Protego indtil februar i år. Han siger, at Protego havde lavet en backup af alt fra Vigilante, og at han vidste, at selskabet benyttede databasen indtil februar, da han holdt op.

Så ikke databasen

Protego har nægtet at udlevere databasen Pensa til fogeden, og fogedrettens IT-ansvarlige har derfor kun set en kopi af Pensa-applikationen, der taler med den bagvedliggende database.

Protego bruger den kendsgerning i sit forsvar, fordi selskabet ikke vil dømmes for en database, som retten ikke kender indholdet af.

Det kommer bag på advokat Peter Lind fra IT-advokatfirmaet Bender.dk, som Computerworld har forelagt sagens akter:

- Umiddelbart forekommer det mig underligt, at man i en sådan situation ikke frigiver databasen. Protego har tilbageholdt de oplysninger, der kunne have frikendt selskabet, siger Peter Lind til avisen.

Sagen fortsætter, da det kun er sandsynliggjort, og ikke juridisk bevist, at Protego har kopieret databasen, brugt den og vil gøre det i fremtiden.

Protegos håb om, at kendelsen var lig med en afslutning af sagen, er nu i stedet erstattet med udsigten til endnu en omgang juridisk tovtrækkeri mellem de to selskaber.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere