Her starter dit IPv6 Internet

Næste generation af Internet Protokollen, IPv6 findes som programmer på Internet. Netværksansvarlige kan starte med at indføre den her og nu. Vi viser, hvor du kan begynde.

IPv6 er software

Her giver vi netværksansvarlige anvisning på, hvordan de kan starte et IPv6-projekt. Med IPv6 får man uendelig mange IP-adresser, mulighed for at optimere netværket til multimedie og multicasting, samt flere muligheder for at sikre netværket med kryptering.

Virksomheder kan roligt indføre lokalt IPv6-netværk, samtidig med at resten af verden kører den gamle IPv4-protokol. De to protokoller kan anvendes side om side.

Den forrige artikel præsenterede IPv6, der betyder Internet Protokol version 6. Den kaldes også for IPng, IP next generation, fordi den skal afløse den nuværende IPv4. Der er stadig diskussion og uenigheder om IPv6, men protokollen står stærkt som kandidat til fremtidens Internet Protokol.

IPv6 er software

Det er i princippet let at skifte fra IPv4 til IPv6, for så vidt man blot skal installere ny software til det. Protokollen styres og bruges af software i routere, servere og klienter på Internet. I praksis støder det princip dog på vanskeligheder på grund af følgende forhold:


  • Små printerservere, elektronikapparater med Internet og andre enheder behandler IP-adresseringen med hardware og ikke software, så de skal udskiftes med nye enheder. Og IPv6-versioner er dårligt på markedet i dag.

  • Findes der IPv6 software til dine styresystemer og netværk?
    Svaret afhænger af, hvilke systemer vi taler om. Solaris 8 er eksempel på et styresystem, der understøtter IPv6. I det følgende giver vi svaret for de to mest populære systemer.

  • Hvordan bygger man IPv6 net i en verden med IPv4 Internet?
    IP's version 4 og version 6 kommer til at fungere side om side i lang tid. Det største skift bliver at få konverteret de store hovedmotorveje til version 6. Men netværksansvarlige kan starte med et lokalt IPv6-net, som vi beskriver.

Der findes i dag informationer, programmer og værktøjer til IPv6 på Internet. De hjælper netværksansvarlige godt på vej, når man skal gøre sig sine første erfaringer.

Linux og FreeBSD

IPv6 på Linux og FreeBSD

IPv6 var emnet på et møde i Linux brugergruppen SSLUG den 14. November i København. Her fortalte Andreas Aaen om erfaringer med den nye protokol på FreeBSD og Linux systemer.

Han testede en Linux Mandrake version 7 med en 2.2 kerne, som fint kunne køre med IPv6. Linux kernen har eksperimentel understøttelse af IPv6, og Linux udviklere får understøttelse af IPv6 i glibc 2.1x.
Men, der er problemer med at få applikationer og Internet værktøjer til at fungere med IPv6. Her er der en del mangler.

Det andet Open Source UNIX-system FreeBSD er efter hans vurdering førende på IPv6, fordi systemet har en mere fuldstænding understøttelse af protokollen. Endvidere henter Linux-miljøet en del IPv6 understøttelse fra FreeBSD.

Du finder yderligere informationer om Linux IPv6-udviklingsprojektet på web-adressen: http://www.linux-ipv6.org

Windows

IPv6 til Microsoft Windows

Microsoft leverer en IPv6 implementering til Windows 2000 og NT 4. Du finder mere information på deres web-side: http://www.research.microsoft.com/msripv6., hvor man også kan downloade den.

Til udviklere af netværks applikationer leverer Microsoft IPv6 til Windows 2000 i det, som de kalder Technology Preview. Du finder introduktionen og forudsætningerne til IPv6 Technology Preview for Windows 2000 på adressen:
http://msdn.microsoft.com/downloads/sdks/platform/tpipv6/readme.asp.

Endelig kan vi nævne Trumpet, som har en IPv6 Winsock implementering til Windows. Den kan du se nærmere på her: http://www.trumpet.com.au/ipv6.htm.

IPv6 over IPv4

IPv6 datapakker over IPv4 net

Man kan køre med begge protokoller på samme maskine, hvis man installerer dual IPv4/IPv6 stakke på styresystemerne. Dermed kan en web-server sættes op til at køre såvel IPv4 som IPv6 kommunikation i forhold til tilsvarende klienter.

Det betyder, at vi kan bruge IPv4 protokollen som bærer af datapakker med IPv6 protokol mellem to maskiner. Hvor de to maskiner kører IPv6 protokollen over et IPv4-net. Den ekstra information, som headeren på IPv6 pakkerne indeholder, bliver pakket ind i datadelen under IPv4 transmissionen.

IPv6 ø'er i det store IPv4-hav

Blandt fordelene ved IPv6 er det store antal adresser. Hvis du som netværksansvarlig indfører IPv6 kan du koble 65.536 netværker med hver op til 18.446.744.073.709.551.616 IP-enheder til en enkel IPv4 address.

Man kan køre IPv6 i en lokalt netværk, hvor der anvendes IPv6 internt. Når datapakkerne sendes ud af huset, bliver de sendt over IPv4. I det tilfælde bruger man en konverterings mekanisme, der kaldes "6to4". Den indkapsler IPv6 pakkerne og deres adresser inde i IPv4 pakker, som sendes over det eksisterende traditionelle Internet. På denne måde kan man koble flere lokale ø'er af IPv6 netværk sammen via det offentlige IPv4 Internet. Man taler her om, at der etablereres IPv6-tunneler gennem IPv4-netværket.

Disse teknikker gør det muligt at bygge IPv6 net og bruge dem sammen med IPv4. Hermed kan man bygge og løbende udvide ø'er af IPv6, samtidig med at disse er fuldt integrerede i Internettet.

Nick Sayer har på web-siden: http://www.kfu.com/~nsayer/6to4/ en vejledning til, hvordan man laver 6to4 konvertering og har både IPv4 og IPv6 på en computer med styresystemet FreeBSD 4.x.

IPv6 backbone

IPv6 backbone - 6Bone

IPv6 giver dog først den fulde fordel, når denne protokol kører gennem Internettets hovedveje, på Internettets backbone. Der er flere projekter, som arbejder på dette formål.

6bone er et eksperimentalt netværk baseret på IPv6 protokollen. Navnet 6bone betyder "IPv6 backbone".
Formålet med 6bone projektet er at teste om IPv6 fungerer på verdensbasis. 6bone nettet er opdelt i flere regionale netværk; et af disse er et IPv6 nettet i Japan. der kaldes WIDE 6bone. Det japanske net kører med IPv6-forbindelser, men ellers er de fleste regionale net forbundet ved hjælp af IPv6-over-v4 tunnel-teknologi.

Informationer om 6bone, der har 4 danske deltagere, kan findes på web-adresserne: http://www.6bone.net/ eller http://plexos.com/6bone.htm.

Videre oplysninger

Der findes mange informationer om IPv6 på Internet. Den store leverandør af routere Cisco giver på deres IPv6 side henvisninger til både eget materiale, men også til andres - herunder steder, hvor man kan få registreret IPv6 adresser. Web-siden findes på adressen: http://www.cisco.com/warp/public/732/ipv6/index.html.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere