Artikel top billede

Få svar på dine spørgsmål om ny smartphone-skat

I tvivl om bruttolønsordning, fri telefon, ægtefællerabat? Stil konkrete spørgsmål til den nye smartphone-skat her.

Efter at have været en tur i den politiske vridemaskine er lovforslaget om Danmarks nye smartphone-skat nu på plads, hvilket du kan læse mere om her.

Revisor Niels Sonne fra Deloitte fortæller, at det langt hen af vejen er blevet som forudset.

"Det er nu soleklart, at beskatningen dækker telefoni i bred forstand, herunder smartphones, betalt af arbejdsgiveren," siger han.

Således omfatter beskatning af fri telefon fastnet- og mobiltelefoni samt datakommunikation i form af bredbåndsforbindelser.

Konkret vil det sige abonnementsudgifter, samtaleudgifter, selve telefonapparatet samt traditionelle telefon-serviceydelser og etableringsudgifter, oplyser Niels Sonne.

Faktiske udgifter ligegyldige

Fra 1 januar 2012 beskattes man med et fast beløb på 2.500 kroner, uansat hvad de faktiske udgifter har været for smartphonen med videre.

Ifølge Niels Sonne gælder de 2.500 kroner per person og ikke per husstand.

"Det vil sige begge ægtefæller skal beskattes, hvis de fra hver deres arbejdsgiver har betalt telefoni eller internet," forklarer Niels Sonne.

Dog bibeholdes en ægtefællerabat, som blev indført under multimedieskatten.

Den betyder, at hvis begge ægtefæller får fri telefon, gives der - på årsopgørelsen - et nedslag på 25 procent per ægtefælle, dog således at der samlet sker beskatning af minimum 3.300 kroner per år for ægtefællerne.

Skattefrihed for computere 
Visse ting friholdes dog for skat.

Det gælder eksempelvis arbejdsgiverbetalt internetforbindelse, altså såfremt man ikke får telefon med, hvis medarbejderen via forbindelsen har adgang til arbejdsgivers netværk.

"Det er en forudsætning, at medarbejderen har adgang til stort set de samme funktioner eller dokumenter som på arbejdspladsen," forklarer Niels Sonne.

Også computere friholdes for skat.

Det sker, hvis arbejdsgiveren stiller en computer med sædvanligt tilbehør til rådighed til brug for arbejdet.

"Det bliver således igen muligt at tage en arbejdscomputer med hjem - uden at rådigheden medfører beskatning," forklarer Deloitte-revisoren.

Ved sædvanligt tilbehør forstås almindeligt forekommende tilbehør til en computer såsom skærm, software, printer med videre af almindelig størrelse og standard.

Computere og tilbehør, der udelukkende er til privat brug, hvor der slet ikke er en arbejdsmæssig begrundelse, samt udstyr, der stilles til rådighed direkte for den øvrige husstands private benyttelse, skal derimod beskattes.

Bruttolønsordning forsvinder

Bruttolønsordningen forsvinder, så man igen skal beskattes af computere med tilbehør, som er stillet til rådighed via arbejdsgiver, hvis der samtidig er aftalt en lønreduktion eller lignende.

"Hvis medarbejderen accepterer en lavere løn for at få stillet en computer til rådighed, er der en formodning om, at computeren i overvejende grad stilles til rådighed for privat brug," forklarer Niels Sonne.

Lovforslaget er nu i en høringsfase, og der er fortsat lidt uklarheder omkring overgangsordninger for dem der har eller er igang med forskellige typer af bruttolønsordninger, oplyser Niels Sonne.

Har du spørgsmål til den nye skat, kan du stille dem i debat-feltet herunder.

Så vil revisor Niels Sonne fra Deloitte udvælge og svare på de mest principielle spørgsmål.

Læs også:

Aftale på plads: Nu er det slut med [b]multimedieskat

Smartphone-skatten kommer: Nu skal du snart betale

Skatteministeren: Derfor indfører jeg smartphone-skat

Mobil-skat er stadig et misfoster trods ny sminke

Sådan bliver du ramt af ny smartphone-skat[/b]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere